RESTAVRACIJA SHAMBALA

Prav v starem delu Ljubljane, na eni najlepših in najstarejših ulic, si je v pokritem dvorišču stare meščanske zgradbe izbrala domovanje najboljša azijska restavracija, Shambala. V tibetanskem budizmu pomeni Shambala pravljično kraljestvo in tako že sama beseda ponazarja užitke, ki jih je človek deležen, ko prestopi njihov prag.

IZ LJUBEZNI DO AZIJE

Azijska fuzija bi bil še najboljši izraz za prave umetnine, ki prihajajo na krožnikih iz njihove kuhinje. Manja Petrovčič s pomočjo hčerke Nane Žargi in sina Denisa Petrovčiča že vrsto let vodi eno najboljših azijskih restavracij v Sloveniji. Ideja je zrasla iz ljubezni do Azije, iz ljubezni do lepote ter kompozicije barv, vonjev in okusov, ki jih prenašajo v jedeh kot sporočilo drugih kultur in dežel. Domov so jih prinesli s potovanj, kot ideje, ki so zorele v glavah in se manifestirale, najprej le za ožji krog prijateljev, potem pa so jih razširili in zdaj z njimi razvajajo tudi najzahtevnejše goste.

OGLASNA VSEBINA

TAJSKA BAZILIKA, KARIJEVI LISTI, SVEŽ KORIANDER,…

Kuhinjo odlikujejo azijske začimbe, zelišča in sveža zelenjava. Zelo zahtevni so pri svežini in izboru surovin za pripravo jedi. Dobavitelji so z Dunaja, le ti imajo dovolj dober izbor, saj Shambala kompromisov, kar se tiče hrane, ne sprejema. Tajska bazilika, sveža limonska trava, karijevi listi, sveži rdeči, zeleni in rumeni čiliji, kokosovo mleko, rdeči in zeleni kari, svež koriander, zeleni poper, pasta miso, ingver pa še in še bi lahko naštevali … Vse to so osnove, ki so nepogrešljive v njihovi kuhinji. Tudi v jedilniku se niso omejili. Zastopanih je več držav in vedno se najde prostor še za kaj novega.

Manja Petrovčič, lastnica Shambale

Za začetek vas presenetijo z blago japonsko juho miso, močno tajsko juho tom yum in tom ka, vietnamskimi zavitki, japonsko tempuro. Nadaljujete lahko s solatami ali pa preidete na glavne jedi. Klapavice v kokosovem mleku z limonsko travo, čilijem in svežim koriandrom, sveže rakovice, ki jih pripravijo v poprovi omaki, po tradicionalnem singapurskem receptu. Specialiteta pa so bifteki, marinirani v limonski travi in pripravljeni z mladim grahom in krompirjem karo. Lahko pa si privoščite pikanten rdeči ali zeleni tajski kari. Za konec so na vrsti še sladice. K hrani postrežejo vrhunska vina. Skratka, Shambala je restavracija, ki je preprosto ne gre prezreti.

KLAPAVICE V KOKOSOVEM MLEKU, Z LIMONSKO TRAVO IN SVEŽIM KORIANDROM

Sestavine:

klapavice, 1 kg

zelena karijeva pasta (Shambala@HOME), 1 žlica

kokosovo mleko, 250 ml

česen, 6 strokov

limonska trava, 5–6 stebel

sveži rdeči čili – mali, 5–6 kom.

koriandrova korenina, 3–4 kom.

sveži koriander

sok 1 limete

ribja omaka (Fish sauce)

ostrigova omaka (Oyster sauce)

Najprej zavržemo vse klapavice, ki niso dobro zaprte. Damo jih v lonec in na hitro pokuhamo, da spustijo vodo. V voku na žlici olivnega olja popražimo zeleno karijevo pasto, kokosovo mleko, stroke česna, limonsko travo, sveži čili, koriandrovo korenino in nasekljani koriander. Dodamo školjke brez vode in vse skupaj kuhamo pet minut oz. dokler se vse ne odprejo. Proti koncu dodamo še limetni sok, ribjo in ostrigovo omako. Klapavice, ki so ostale zaprte, odstranimo.

Foto: Matevž Kostajnšek

________________

_________________

Če si že tu, preberi še tole …