Arheologi so odkrili vrsto rimskih ladijskih razbitin, ki ležijo na morskem dnu ob severni obali Egipta v pristaniškem mestu Aleksandrija. Med razbitinami so strokovnjaki našli del prestižnega kristalnega kipa generala in tri kovance, ki segajo daleč v preteklost, vse do prvega rimskega cesarja. 

MARK ANTONIJ IN KLEOPATRA

Glava kristalnega kipa naj bi prikazovala rimskega generala Marka Antonija, morda najbolj znanega po ljubezenskem razmerju s kraljico Kleopatro, uprizorjenem v Shakespearovi igri Antonij in Kleopatra. Kleopatra je znana tudi po razmerju z Julijem Cezarjem, zgodba pa pravi, da si je Antonij po zmotnem prepričanju o Kleopatrini smrti sam vzel življenje.

content-1511534480-face

V zadnjih desetletjih se je zaliv Abu Qir (ali zaliv Aboukir) izkazal za zakladnico starin in relikvij iz predhelenskega, helenskega in rimskega obdobja. Območje je bilo nekoč dom številnim naseljem, vključno potopljenima mestoma Heraklion in Menouthis. V letu 2000, ko je mednarodna ekipa raziskovalcev odkrila mesti, ju je opisala kot “eno najbolj zanimivih najdb v zgodovini morske arheologije”.

content-1511534029-coins“V starodavnem svetu je tu obstajalo večje središče različnih religij in kultov,” je dejal Franck Goddio, francoski morski arheolog. ”Ta mesta niso bila znana le po bogastvu in življenjskem slogu, temveč tudi številnih templjih, posvečenih bogovom Serapisu, Isisu in Anubisu.”

Vir: IFLScience

________________

PREBERITE ŠE: