GRAJSKA POJEDINA IN PRAV TAKA SLADICA

Sedim za mizo grajskega stolpa na Ljubljanskem gradu. Visoka, okrogla dvorana s stenskimi slikarijami. Velike mize, slovesno pogrnjene, z domiselno izbranimi bakrenimi podstavki za krožnike. Orlovski pogled na Ljubljano spodaj še pripomore, da se človek počuti gosposko. Strateška lega mesta je nedvomno najboljša možna za vrhunsko restavracijo Strelec iz skupine Kaval. Čeprav izkušnje Igorja Jagodica v kuhinji segajo do samega Reneja Redzepija ter francoskega prvaka Alaina Ducassa, pri katerih se je izpopolnjeval, ostaja skromen in prijeten sogovornik.

Nadaljevanje članka v REVIJI GOODLIFE.

_____

screen-shot-2016-09-15-at-7-35-07-pm

Z Igorjem Jagodicem se je pogovarjala Gruša Zorn. Celotno zgodbo preberite v članku NA NOŽ v REVIJI GOODLIFE, ki kot priloga časnika DELO izide ta četrtek.

 

_____

Tule pa je samo za bralce revije Goodlife in našega portala Goodlifestyle, Igor Jagodic spisal skrivni recept za pravo grajsko sladico.

PEČENE BRESKVE Z VANILIJEVO KREMO

Pečene breskve:

2 breskvi

Sladkor

 

Vaniljeva krema:

120 g smetane

120 g mleka

½ vaniljevega stroka

6 rumenjakov

40 g sladkorja

 

Krhko testo:

2 kuhani jajci – samo rumenjaka

255 g moke

100 g masla

60 g sladkorja

17 g pecilnega praška

Lupina ½ limone – ribana

190 g smetane

Maslo

Rjavi sladkor

 

Breskov pire:

2 breskvi

75 g breskovega soka

75 g suhega belega vina

5 g likerja

2 g limonovega soka

 

Prah posušenega rožmarina

Sladoled breskve

Sladoled rožmarina

 

Breskvi potresemo s sladkorjem in ju spečemo v pečici.

 

 

 

Rumenjake s sladkorjem penasto umešamo.  Smetano, mleko in strok vanilje zavremo in prelijemo po rumenjakih. Maso nad soparo stepamo do 82 °C.

Ohladimo.

 

 

 

 

Kuhana rumenjaka prepasiramo, dodamo preostale sestavine in ugnetemo testo, nato ga med dvema peki papirjema razvaljamo, premažemo z maslom, potresemo s sladkorjem in v ogreti pečici zapečemo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Breskvi skupaj s sokom in vinom kuhamo na majhnem ognju, počakamo, da tekočina izpari, nato vse skupaj zmeljemo z mešalnikom in začinimo z likerjem.