GRAJSKA POJEDINA IN PRAV TAKA SLADICA
Sedim za mizo grajskega stolpa na Ljubljanskem gradu. Visoka, okrogla dvorana s stenskimi slikarijami. Velike mize, slovesno pogrnjene, z domiselno izbranimi bakrenimi podstavki za krožnike. Orlovski pogled na Ljubljano spodaj še pripomore, da se človek počuti gosposko. Strateška lega mesta je nedvomno najboljša možna za vrhunsko restavracijo Strelec iz skupine Kaval. Čeprav izkušnje Igorja Jagodica v kuhinji segajo do samega Reneja Redzepija ter francoskega prvaka Alaina Ducassa, pri katerih se je izpopolnjeval, ostaja skromen in prijeten sogovornik.
Nadaljevanje članka v REVIJI GOODLIFE.
_____
Z Igorjem Jagodicem se je pogovarjala Gruša Zorn. Celotno zgodbo preberite v članku NA NOŽ v REVIJI GOODLIFE, ki kot priloga časnika DELO izide ta četrtek.
_____
Tule pa je samo za bralce revije Goodlife in našega portala Goodlifestyle, Igor Jagodic spisal skrivni recept za pravo grajsko sladico.
PEČENE BRESKVE Z VANILIJEVO KREMO
Pečene breskve:
2 breskvi Sladkor
Vaniljeva krema: 120 g smetane 120 g mleka ½ vaniljevega stroka 6 rumenjakov 40 g sladkorja
Krhko testo: 2 kuhani jajci – samo rumenjaka 255 g moke 100 g masla 60 g sladkorja 17 g pecilnega praška Lupina ½ limone – ribana 190 g smetane Maslo Rjavi sladkor
Breskov pire: 2 breskvi 75 g breskovega soka 75 g suhega belega vina 5 g likerja 2 g limonovega soka
Prah posušenega rožmarina Sladoled breskve Sladoled rožmarina
|
Breskvi potresemo s sladkorjem in ju spečemo v pečici.
Rumenjake s sladkorjem penasto umešamo. Smetano, mleko in strok vanilje zavremo in prelijemo po rumenjakih. Maso nad soparo stepamo do 82 °C. Ohladimo.
Kuhana rumenjaka prepasiramo, dodamo preostale sestavine in ugnetemo testo, nato ga med dvema peki papirjema razvaljamo, premažemo z maslom, potresemo s sladkorjem in v ogreti pečici zapečemo.
Breskvi skupaj s sokom in vinom kuhamo na majhnem ognju, počakamo, da tekočina izpari, nato vse skupaj zmeljemo z mešalnikom in začinimo z likerjem.
|