Bistro Bazilika

Ko pomislim na Bistro Bazilika, se mi v glavi naslika podoba pite. Z lososom, jurčki in bučo, porova, špargljeva v sezoni, pa sladke, presne s kokosovo kremo in malinami, čokoladne, figove z medom in grškim jogurtom, pa tiste z dišečimi majskimi jagodami in junijskimi češnjami. Pa ne samo pite, temveč tudi zdrave juhice, kremne, z grahom in jabolkom, bučkami, krompirjem in koruzo, boršč iz rdeče pese, pa iz rdeče buče, solate, okusni sendviči …

SPOGLEDOVANJE S PARIŠKIMI BISTROJI

Vsak letni čas prida nekaj na jedilnik. In prav zato je kuhinja Bazilike vedno drugačna, čeprav so njene stalnice določene. Darja Končarevič, ki je srce in duša danes že štirih lokalov z istim imenom, rada pove, da je njena kuhinja »taka, da so meje med domačo in restavracijsko kuhinjo zabrisane«, kar še kako drži.

bistro bazilika

Bazilika že desetletje oblikuje ljubljansko prehranjevalno sceno v času kosila. Lahko bi rekli, da je bil prvi lokal, ki se spogleduje z idejo pariških bistrojev, kjer ti postrežejo hitro pripravljeno in zdravo hrano. Za ljudi, ki živijo hitro, nimajo veliko časa za kosilo, pa jim kakovost in domača hrana veliko pomenita. Bili so eni prvih, ki so stregli lahka, brezmesna kosila, goste, kremne juhice ali župce, kot jih ljubkovalno imenuje Darja, h katerim so postregli popečen kos domačega kruha. Iz vrta na krožnik, brez sestavin, ki bi prepotovale pol sveta.

LOGIČNA POSLEDICA LJUBITELJEV HRANE

»Začetki so bili pionirski in zelo družinski. Na pot sem se podala z obema bratoma in možem in prav vsak od nas je odigral svojo vlogo. Čeprav na začetku Bazilika sploh ni bila mišljena kot lokal, kjer se streže hrana, temveč bolj kot kavarna in trgovinica, kjer bi prodajali lokalne ekološke izdelke, kot so olivno olje, olive, soli z zelišči ipd. Saj nobeden od nas ni imel veliko pojma o gostinstvu, le jaz sem med študentskimi leti nekaj meseca delala v ljubljanskem lokalu. Tako smo brez posebnega predznanja odprli Baziliko Cafe na Miklošičevi cesti. Počasi smo ob kavi začeli s sendviči, smutiji, potem so prišle juhe, ki smo jih kuhali kar na šanku prvega lokala. Ker smo vsi ljubitelji dobre hrane, je bila ta logična posledica,« živahno razlaga simpatična Darja. Nato je prišel lokal na Prešernovi, Bazilika Bistro, ki je dovolj velik, da v njem strežejo tedenska kosila. Sledil je lokal v Cankarjevem domu, Bazilika Idealist in nato še pri Križankah – Bazilika Križanke.

bistro bazilika

NEUSAHLJIVA PREDANOST IN USTVARJALNOST

Vsak ima svojo zgodbo v ambientu. Hrana, ki jo strežejo, pa je vseeno rdeča nit. Tudi sama je za družino pa tudi širše omizje prijateljev in znancev izvrstna gostiteljica, h kateri se vsi radi vračajo. Njeni ustvarjalnost in predanost sta neusahljivi. Hrana ji pomeni dom in druženje, družino, veselje, okuse iz domačega vrta pa tudi s potovanj, kjer se je vedno znova zaljubila v vsak prvinski okus dežele, ki jo je obiskala. Vse to je podelila tudi v knjigi Toplo priporočam, ki je doživela že četrti ponatis. Ko prideš v njihov lokal, je vseeno, kaj si naročiš. Lahko je sendvič, solata, kosilo, kos pite … Ali pa samo limonada z meto, smuti ali kava, kos sladkega tarta … Kljub vsej naglici je kratek postanek pri njih oaza, kjer se človek počuti, kot bi prišel domov.

 

Tekst in stiliranje hrane: Gruša Zorn

Foto: Matevž Kostanjšek


_______________

Povzeto po članku Na nož, revija Goodlife, jesen 2018

 

_____________

Če si že tu, preberi še tole …