Foto: Primož Korošec

JAPONSKI STREET FOOD

Za najboljši ramen, močno japonsko juho z rezanci, kuhano več ur, se je treba podati na nabrežja Ljubljanice, bolj točno na desni breg, v Tokyo Piknik. Odlična restavracija, ki ponuja street food japonsko hrano, preseneča s pestro ponudbo izredno dobre japonske kuhinje, ki zaradi poplave sušijev ostaja malo manj znana. A vendar ji je storjena krivica.

tokyo_hrana

Japonska pojedina. Foto: Primož Korošec

Najbolj iskana specialiteta na jedilniku je gotovo več različic ramena, ki je izredno cenjena močna juha z doma narejenimi rezanci in ekološkim svinjskim mesom ter kostmi. Na Japonskem ramen kuhajo iz različnih vrst mesa in rib. Tako se tudi v Tokyo Pikniku odločajo, da bodo meni dopolnili še s piščančjim. Druge specialitete, ki jih nikakor ne gre zanemariti, pa so gyoza – japonski žlikrofi, polnjeni s svinjskim mesom ali zelenjavo, hrustljava rakovica v omaki ponzu, nabodala yakitori, praženi rezanci yakiudon z mesom, zelenjavo ali kozicami, ali pa, brez njih ne gre, kateri od burgerjev, ki se prav tako močno razlikujejo od preostale ponudbe na trgu: wagyu burger z govedino wagyu, lamb burger z jagnjetino, pork belly buns z okusnim svinjskim trebuščkom … Hrana pa ni samo dobra, temveč tudi estetsko pripravljena. Estetika barv, vonjev in okusov. Minimalizem, ki odlično odzvanja idejo manj je več. Prav tak je ambient, z veliko asketskosti.Vsak krožnik in skodelica, ki vam jih prineso na mizo, gredo v kontekst, saj so prišli iz dežele vzhajajočega sonca in se zato popolnoma vklapljajo v zgodbo.

mala_sef

Gregor Božičnik, lastnik restavracije. Foto: Primož Korošec

Gregor Božičnik, lastnik restavracije Tokyo piknik, nikakor ni pripravljen na kompromise, kar se tiče hrane. Strog je pri doseganju standardov v kuhinji. Če je ta japonska, je že prav, da je za štedilnikom chef iz Japonske. Postopek pridobivanja kuharja je zapleten, a se na koncu izplača. Odlikujejo ga dolgoletne izkušnje v gostinstvu, saj so pod njegovo taktirko še lokali Sushimama, s katerim je oral ledino te kuhinje pri nas, Romeo, kjer strežejo hrano s pridihom Mehike, ter Fetishe Patisserie, francosko usmerjena slaščičarna.

Je človek, ki točno ve, kaj hoče. Kakovost je na prvem mestu in začne se že pri surovinah. Sam je velik ljubitelj japonske hrane in kulture. Ljubezen sega že daleč nazaj, ko je delal na ladji. Ponovno se je z japonsko kuhinjo srečal med bivanjem v Združenih državah in se tam odločil, da jo bo približal tudi Slovencem. S tem korakom je postavil višje standarde v slovenskem gostinstvu in razširil obzorja proti odprtosti za druge svetovne kuhinje. Ljubljano pa uvrstil na zemljevid evropskih prestolnic s svetovno ponudbo kulinarike.

____

Če bi radi japonski street food naredili tudi doma, je tule skrivni recept za Yakiudon rezance.