Piše: Mira Šemić (vinska akademkinja). Foto: arhiv Lidl

Ko omenimo znano italijansko regijo Toskano, nam misel takoj uide k znamenitemu rdečemu vinu chiantiju, pridelanem iz grozdja sangiovese. Obilje čudovite pokrajine z mehkimi griči, rodovitnimi dolinami in gostimi hrastovimi ter kostanjevimi gozdovi pa se zrcali tudi v tamkajšnjem vinu in izvrstni hrani.

Dolgoletna tradicija pridelave
Obstajajo dokazi, da je bilo vinogradništvo tam razvito že v 8. stoletju pr. n. št. Območje ima odlične klimatske razmere za vzgojo vinske trte; nadmorska višina od 200 do 400 metrov omogoča dnevno temperaturno nihanje, ki pomaga grozdju, da ohrani odlično razmerje med sladkorjem in kislostjo. Začetek pridelave chiantija sega v 13. stoletje, a takrat je to ime nosilo belo vino. Sestava grozdja se je z leti spreminjala do današnje. Znani baron Bettino Ricasoli, politik in vinski podjetnik, je v drugi polovici 19. stoletja postavil formulo za pridelavo rdečega chiantija. Rojen v Firencah je bil zelo navezan na svoj kraj in zemljo; prvi je uvedel uporabo kmetijskih strojev, eksperimentiral je z najbolj inovativnimi tehnikami, pri tem pa ni skoparil z naložbami v kmetijstvo. Tri desetletja je proučeval pridelavo vina in postavil pravilo, da mora chianti vsebovati vsaj 70 odstotkov grozdja sangiovese. Tako velja še danes. Razlika, ki jo opazimo na vinskih etiketah, je odvisna od časa zorenja vina v hrastovih sodih in steklenicah: navaden chianti mora zoreti najmanj šest mesecev, superiore najmanj eno leto in riserva dve leti.

Kakovostno po ugodni ceni
Lep primer pitnega, všečnega vina chianti, je dostopen v Lidlovi vinoteki. Vinska akademkinja Mira Šemić: »Chianti riserva 2019, Corte alle Mura, je lepe, srednje globoke rubinaste barve z aromami in okusi po češnji, prezreli malini, slivi, s pridihom vanilje, čokolade, lesnih not in tobaka. Je suho vino prijetne svežine in okroglih, zrelih taninov, srednjega telesa z zelo lepo uravnovešenimi sestavinami. Sadnost, svežina in alkohol dajejo skladen okus in srednje dolg, zelo prijeten pookus.«

Spajanje s hrano
Vino je odličen spremljevalec popečenih jajčevcev, rdeče pese, testenin s paradižnikovo omako, pic, mesnih enolončnic, pečene race, rdečega mesa, divjačine in zorjenih sirov, kot sta parmigiano in pecorino. Odlične ideje za kombinacije okusov lahko te dni najdete v bogati ponudbi izdelkov Deluxe v Lidlu in v Lidlovem vinskem katalogu.
Toskanska hrana ima tudi pri nas zelo veliko oboževalcev. Izhaja iz tradicionalne »kmečke« kuhinje, je izvrstna, okusna ter zelo priljubljena zaradi enostavne priprave in uporabe prvovrstnih surovin. Vsi poznamo številne jedi tega območja, kot so crostini toscani oziroma popečeni kruhki s piščančjo jetrno pašteto, ali pa znamenita hrbtna bela svinjina lardo di colonnato, aromatizirana z močnimi mediteranskimi zelišči in začimbami. Radi pripravljajo tudi testenine z gomoljiko, raviole s krompirjem, beli fižol s klobaso oziroma fagioli con salsiccia ter gosto juho iz kruha in zelenjave, skuhano iz ostankov, po njihovo ribollita. Zvezda je seveda bistecca alla fiorentina – debeli mehki in sočni T-bone zrezek iz lokalnega goveda chianina. Obvezno je poskusiti pecorino toscano, zorjeni aromatični ovčji sir, nikakor pa ne gre pozabiti na kostanjevo torto z oljčnim oljem, orehi, pinjolami, rozinami in rožmarinom.

Popolno gurmansko doživetje
Še Lidlov namig. V trgovini kupimo vino chianti, vakuumirano kuhano rdečo peso in zorjeni steak (izberete tistega, ki vam najbolj odgovarja, izbira je velika). Meso vzamemo iz hladilnika vsaj pol ure pred pripravo; ko je sobne temperature, ga popečemo na olju v vroči ponvi, na vsaki strani štiri minute. Damo v toplo posodo in pokrijemo, da malce odleži. V ponev v ostanke pečenja dodamo žlico masla, približno 1 dl chiantija in mešamo, da malo povre in se naredi srednje gosta omaka. Vanjo dodamo rdečo peso, narezano na rezine ali kocke, ter dušimo pet minut. Na krožnik serviramo meso, priložimo rdečo peso in jo polijemo z omako, v kozarec pa nalijemo chianti, da bo pospremil to odlično hitro pripravljeno jed. Dober tek in na zdravje!