Razmišljala ZALA DJURIC

Vstopila sva v svoj dom in odložila vreče s hrano in težo dneva. Jaz sem odprla računalnik, on pa je začel prati bučke. Moja avtomatska reakcija je bila: »Pa daj pusti, bom jaz«. Mrtvo hladno, jasno in glasno, da bi preglasil šum vode, mi je odgovoril s simpatičnim sloganom: »no gender roles«. Natočila sem si en aperitiv, se udobno namestila na kavč in pričela s pisanjem.

Mmm … polnjene bučke z gobicami … Pri naju je normalno, da oba delava vse. Moj fant se ne hvali, če skuha kosilo ali opravi kakšen drug stereoptipno ženski opravek. Sva enakopravna, ne enaka. Z veseljem mu pripravim sendvič, tako kot on, upam da, z veseljem napumpa gumo na moji vespi. Kar ne pomeni, da jaz nikoli ničesar ne popravim in on ne pere, ampak se pač vsak loti tistega, kar mu gre. Pa ne zganjava nobenega feminizma ali moškega šovinizma. Spoštujeva se, pa vse pade na svoje mesto.kolumna feminizem

Se mi zdi podobna fora s feminizmom in veganstvom. Ideja je dobra, ampak nekateri jo radi uporabijo zgolj za lastno izpostavljanje.

NISMO ENAKI

Nismo enaki in ne vem, zakaj imajo nekatere ženske takšno potrebo po iskanju problemov in teženju k skrajnostim. Prav na vsakem koraku moraš paziti, da koga ne prizadaneš. Da ne govorim o nekaterih kvazi feminističnih estradnicah, ki jim »zavzemanje za pravice žensk« predstavlja zgolj gnojilo za svojo slavo. Smrdi. V videospotih nastopijo na pol gole, s sporočilom »smo objekt za moške«, v naslednjem intervjuju pa so nastrojene proti moškim, češ »samo zunanjost vidijo«. Zadnjič sem nameravala pogledati govor Lady Gaga o spolni zlorabi, pa nisem zdržala do konca. Z dekoltejem do popka in povsem suhimi očmi »joka«. Že neštetokrat je zgrešila bistvo feminizma, kaj potem sploh je feminizem, če bi naj ona bila feministka? Se mi zdi podobna fora s feminizmom in veganstvom. Ideja je dobra, ampak nekateri jo radi uporabijo zgolj za lastno izpostavljanje.

kolumna feminizem

MOŠKI STE PRASCI

Feminizem: gibanje žensk za enakopravnost z moškimi. Feminiziem ne pomeni: »Ženske smo jače, moški ste prasci, vsi ste isti, puj je*** ti.«

kolumna zala

Boge ženske imamo za dobre 3 % nižjo plačo. Od bogih moških pa je pričakovano, da plača prvi zmenek. Ne pravim, da je prav, da imamo nižjo plačo, narobe je zgolj to, da so si mnoge fake feministke kontradiktorne. Fanta okliče za škrtega, če ne plača večerje, hkrati pa bi imela enako plačo. Pritožuje se, če on ne lika, sama pa ne zna odmašiti odtoka.

kolumna feminizem

Ampak tega nam ne delajo moški, to delajo ljudje. Če človek izgleda kot ženska, še ne pomeni, da je na naši strani.

Ne pravim, da feministke nimajo razloga za boj, seveda ga majo. Grdo je, da je bila v Savdski Arabiji ženskam šele lani dodeljena pravica do vožnje avtomobila. Grd je nepravičen zakon o dedovanju v Maroku, kjer deklice sirote, ki nimajo bratov, delijo dediščino z ostalimi sorodniki moškega spola, tudi v primeru, če nikoli prej niso bili v stiku. Samo zato, ker so deklice. Grdo je, da so nekatere ženske britvice dražje od moških, zato ker so roza in ne modre, da so na moškemu sivi lasje seksi, kozmetične znamke pa nam prodajajo izdelke proti gubam, celulitu in viseči koži, s čimer nam v podzavest nabijajo, da se moramo boriti proti času in gravitaciji. Ampak tega nam ne delajo moški, to delajo ljudje. Če človek izgleda kot ženska, še ne pomeni, da je na naši strani.

kolumna feminizem

LEJ JO BABO, K’ NE ZNA PARKIRAT

Hecat’ se je treba, na svoj račun, račun moških, žensk, nedefiniranih spolov, vseh. Včasih rečem: »Lej jo babo, k’ ne zna parkirat’,« ampak to ne pomeni, da sem šovinist, to pomeni, da se heeecam. Kar hočem povedati, je v bistvu to, da bi moral vsak najti svoja pravila in svoj mir. On je moj kralj in jaz sem njegova kraljica in je tako lušnooo.

>>>>>>

ZALA DJURIC je pesnica, igralka, glasbenica, umetnostnozgodovinska navdušenka, popotnica in uživačka. Ali pač samo je.

zala_avtor

________________

NOBENEGA FEMINIZMA ALI ŠOVINIZMA. SAMO SPOŠTOVANJE. ČRNO IN BELO JE KONTRASTNO, A VENDAR ODLIČNO USKLAJENO. KLASIČNI BARVNI DUO POOSEBLJA ELEGANCO IN JE ZARADI SVOJE PREPROSTOSTI NEPOZABEN. DUO, KI JE NAŠEL SVOJE MESTO MED NOVIMI DIŠAVAMI s.Oliver BLACK LABEL.

 

kolumna zala________________

Kaj pa še te dobre kolumne …