Most Rialto, 1947, akvarel, papir

Piše: Aleš Čakš . Foto: Janko Dermastja, Narodna galerija


Zoran Mušič (Bukovica, 1909 –  Benetke, 2005) je prvi modernistični slovenski umetnik, ki se je uveljavil tudi v zahodni Evropi. Kot slikarski, grafični in risarski mojster je večino svojega zrelega življenja preživel med Benetkami in Parizom. Slikal je krajine, tihožitja, portrete, dalmatinske osličke in konjičke, drevesa, vedute Benetk, dvojne portrete z ženo Ido in pretresljive starostne avtoportrete. Motive je ves čas navezoval na Kras in kraške prizore. 

V Narodni galeriji je na ogled edina pregledna stalna razstava del Zorana Mušiča, ki jo je omogočila družina umetnikovega brata. Večina teh umetnin je namreč del umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič, kot donacija ali posoja Narodni galeriji. V zbirki so dela iz obdobja od leta 1935, naslikana kmalu po dokončani zagrebški akademiji, pa do leta 1999, ko je ustvaril še zadnje serije. 

Barke v Benetkah, 1948, akvarel, tempera, papir

ŽE OSMI IZBOR STALNE RAZSTAVE UMETNIKA 

Stalna razstava Zorana Mušiča je bila v prenovljenih prostorih Narodnega doma prvič postavljena maja leta 2016, zdaj se obiskovalcem predstavlja osmi izbor umetnin. V Narodni galeriji namreč poskušajo na svetlobo občutljive risbe in grafike, ki so pomemben del umetnikovega opusa, obvarovati pred škodljivim predolgim razstavljanjem in v nacionalni zbirki nepoškodovane ohraniti tudi za poznejše rodove. 

Umetnine iz zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič so bile posojene tudi pomembnim mednarodnim predstavitvam opusa Zorana Mušiča; v Muzej Leopold na Dunaju in Galerijo sodobne umetnosti v italijanski Tržič (Monfalcone). Nacionalno zbirko in stalno postavitev pa Narodna galerija dopolnjuje z izposojenimi, podarjenimi ali kupljenimi deli umetnika. 

Svetovno prepoznavnost je Zoran Mušič dosegel s ciklom Nismo poslednji, v katerem je prek svoje lastne izkušnje podoživel prizore iz koncentracijskega taborišča Dachau.

SKORAJ 50 UMETNIN 

V novi postavitvi stalne razstave Zorana Mušiča je na ogled 45 umetnin. Prvič so javnosti v galeriji predstavili večji izbor olj in akrilov na platno, ki so si jih delno izposodili iz zasebnih in javnih zbirk v Sloveniji. Akvarelov, grafik in risb je v novem izboru manj, le deset. Razstavljeni so zgodnji sredozemski motivi, ki so slikarja navdihovali od Dalmacije do Benetk, in njegovo ustvarjalno pot vodili v pomembno obdobje konjičkov. V novem izboru je večji poudarek na razvoju sienskega ciklusa in rastlinskih motivov. Te je v slikarskem razvoju pretkano razvijal do znamenitega cikla Nismo poslednji. Izstopajo še starostni avtoportreti ter beneške krajine in vedute. 

Avtoportret, 1998, olje, platno