Ste si kdaj ogledali kakšno sliko s psihadeličnim efektom, ki vas je pustila impresionirane, a zmedene? Ponavadi jih vidimo na Facebooku ali drugih socialnih omrežjih, tokrat pa jih je bilo mogoče videti v stavbi, od tal do stropa oblečeni v najbolj fantastične in kričeče tkanine, kar ste jih kdaj videli.

KAJ JE SKUPNO NIZOZEMSKI IN AFRIKI?

Vlisco je ikonična nizozemska znamka za oblikovanje tekstilij, ki jo je davnega leta 1846 ustanovil Pieter Fentener van Vlissingen, prejšnje leto pa je praznovala že 170. obletnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti je bilo od 20. 9. 2016 do 12. 3. 2017 mogoče videti njihovo odštekano razstavo, v kateri so si obiskovalci lahko napasli ali izmučili oči, kakor vzamete, ter spoznali zgodbo umetnikov z Nizozemske in iz Afrike.

splash5

Pa ste vedeli, da so bili prvi grafični vzorci narejeni s pomočjo posebne tehnike loščenja, popularni v zahodnih ter centralnih afriških kulturah, izvorno pa so z Nizozemske in iz Indonezije?

PSIHADELIČNA RAZSTAVA

Razstavo z naslovom ‘Vlisco 1 : 1 Un à Un’ je bilo mogoče videti v muzeju Helmond na Nizozemskem, rdeča nit, ki je povezovala razstavo in prostore, pa je bila združitev Vlisca in Afrike, bolj natačno zgodbe o kolonializmu, manufakturi, prodaji, trgovanju, kulturi, oblikovanju in umetnosti. Dogodek se odvija tudi v Afriki, ki predstavlja večino njihovega trga. Znamka, ki ustvarja obleke predvsem za žensko populacijo, se je združila z nizozemskimi in afriškimi oblikovalci in modnimi ustvarjalci v upanju, da jim bo uspelo spojiti umetnost obeh držav. Pa ste vedeli, da so bili prvi grafični vzorci narejeni s pomočjo posebne tehnike loščenja, popularni v zahodnih ter centralnih afriških kulturah, izvorno pa so z Nizozemske in Indonezije?

Kreativna urednica razstave, Zara Atelj, je svoji ekipi prepustila popolno svobodo, ki jo na takšnih dogodkih le redko najdemo. Umetnike je spodbudila, naj bodo nori, kar so s svojimi močnimi in drznimi dizajni tudi upoštevali. Zahvaljujoč Michielu Schuurmanu, sicer bivšemu zaposlenemu Vlisca, je razstava dobila najbolj radikalni in odštekani del. Tla in zidove vsakega prostora so morali sleči, te pa so nato odeli v Schuurmanove psihadelične izdelke, ki se veliko bolj kot minimalizma poslužujejo maksimalizma.

‘Vlisco 1 : 1 Un à Un’ se odpre s čudovito belo inštalacijo mladega umetnika Daniela de Bruina, na katero je projecirana vibrantna animacija Teuna van den Wittenboerja, ta pa prikazuje sam proces produkcije. Animacija je osredotočena na unikatnost produkta in razloži, kako so ustvarjeni njihovi tipični vzorci. Inštalacije obiskovalca popeljejo skozi Viscovo tovarno do risalnih miz, kjer skupaj s spoznavanjem njihove zgodovine pokažejo tudi interakcijo med vzorci in barvami. V njej je mogoče videti najmanjše podrobnosti oziroma detajle, zaradi česar je znamka poleg edinstvenih dizajnov in postopka tiskanja najbolj poznana.

splash

Znamka, ki ustvarja obleke predvsem za žensko populacijo, se je združila z nizozemskimi in afriškimi oblikovalci in modnimi ustvarjalci v upanju, da jim bo uspelo spojiti umetnost obeh držav.

V enem delu razstave so na ogled materiali, ki so jih izbrali Vliscovi oblikovalci, služijo pa kot navdih za njihova dela. Pomemben del 170. obletnice pa so tudi ženske, ki prodajajo njihove materiale na afriškem trgu in so ključne pri uspehu znamke. V njihovo čast je s pomočjo videoposnetka, ki prikazuje pogovor z delovnimi domačinkami, mogoče podrobno spoznati ženske, imenovane ‘Nana Benz’. Paralelno s spodnjim nadstropjem pa je v zgornjem predstavljeno delo britansko-nigerijskega umetnika Yinke Shonibara, ki v svoje izdelke vključuje Vlisco tekstilije, skozi katere razpreda o problematiki kolonializma in rase. Razstava pa se končno zaključi z dvema modnima razstavama, seveda v tipičnem “Over the Top” stilu.

splash3

KO UMETNINE OŽIVIJO

Kaj pa obletnica pravzaprav pomeni za tekstilnega velikana? Znamka bo svoja partnerstva nadaljevala, prav tako pa bo podaljšala sodelovanje z afriškimi fotografi in izdelovalci filmov, ki njihove mogočne in drzne umetnine oživijo skozi leče svojih aparatov.

————-

Navdušeni nad umetnostjo? Preverite še ostale, posebej za vas izbrane članke!

Screen Shot 2017-05-07 at 11.42.12

Screen Shot 2017-05-07 at 11.42.51