Foto: Shutterstock

LAHKO S SANJAMI NAPOVEMO PRIHODNOST?

Vsi jih večinoma radi doživljamo, se o njih z veseljem pogovarjamo, a kljub temu o njih vemo tako malo. O sanjah namreč. Lahko izbranci s sanjami napovedujejo prihodnost? Kaj so vzroki za sanje? Kaj pa sanje, ki jih lahko usmerjamo sami? Pa nočne more? Ostanite budni, vsaj za spodnjih 5 skrivnosti o sanjah.

m_dreamcatch

1. ZAKAJ SANJAMO?

Niste edini, ki se to sprašujete. To vprašanje se človeku poraja že od samih začetkov. Kljub času, ki je od takrat že pretekel, in številu izjemnih iznajdb, ki so obogatile naša življenja, pa še vedno ni popolnoma jasno, zakaj sanjamo in kaj je pravzaprav namen sanj. Kaj je vzrok nočnim vizijam, ki so skupne vsem ljudem na Zemlji, prikupnim in strašljivim, prisrčnim in zadirčnim, skodranim in plešastim? Tega morda še ne vemo, vemo pa vsaj, kdaj se sanje dogajajo. To je v REM fazi spanja, ki predstavlja nekje 50 % skupne dolžine spanja in se z drugimi fazami izmenjuje. Čez noč se dolžina te faze podaljšuje, traja pa nekje od 5 do 30 minut. Ena od teorij pravi, da sanje nimajo nobenega posebnega pomena, niti ne namena, da so le nesmiselna aktivnost spečih možganov. So pa tu spet druge teorije, ki zagovarjajo, da spanje pomaga pri spominjaju preteklih izkušenj, dogodkov, saj se ponoči v sanjah shranijo v dolgoročni spomin. Spet drugi menijo, da so sanje bistvenega pomena za fizično in psihično zdravje. Zadnjo teorijo podpirajo raziskave, kjer se je pokazala povezava med pomanjkanjem spanja in povečanim obolevanjem za psihičnimi boleznimi. Obstaja tudi povezava med nespečnostjo (in posledično pomanjkanjem sanj) in pomanjkanjem koncentracije. Raziskave potrjujejo teorijo z razlago, da naj bi sanje možganom pomagale pri premagovanju težav in ovir, s katerimi se budni težko spopadamo. Že Sigmund Freud, utemeljitelj psihoanalize in eden izmed največjih umov 20. stoletja, je bil prepričan, da so sanje okno v človekovo nezavedno. Če se vam sanje pojavljajo po nekem vzorcu, si ga je pametno zapisati in raziskati, če je to res nekaj, s čimer se lahko spopadete le v sanjah.

Ljudje izkušajo tudi moč, ki je v resničnem življenju niso sposobni. Jasne sanje so kot neke vrste videoigrica, ki vključuje vsa čutila in sposobnosti, tudi letenje.

m_obraz

2. PERSONALIZIRANA VIDEOIGRICA

Lucidne sanje (imenovanje tudi jasne sanje) so sanje, ki posamezniku dovoljujejo usmerjanje njihovega poteka. Ta vrsta sanj je izjemna in še posebej skrivnostna! Kako sploh lahko nadzorujemo nekaj, kar niti ni resnično? Zanimiva, nadzemeljsko posebna, a hkrati zelo slabo raziskana vrsta sanj. Vse, kar ponuja, so ugibanja. Ugotovili so le njihov čas dogajanja, ki je menda nekje med REM fazo spanja in fazo budnosti. Srečneži, ki se jim take sanje dogajajo, pripovedujejo o popolni prisotnosti vseh čutil – ja, čokoladna torta je še vedno nebeško dobra, na bokih se pa ne pozna! Ljudje izkušajo tudi moč, ki je v resničnem življenju niso sposobni. Jasne sanje so kot neke vrste videoigrica, ki vključuje vsa čutila in sposobnosti, tudi letenje. V človeku so vprogramirane, zapečatene, če hočete, že od njegovih zgodnjih začetkov. Pa jih še vedno ne znamo razložiti …

Pogosto se pojavijo v povezavi s stresom, težko hrano pred spanjem, povzročala pa bi jih lahko tudi depresija.

m_roka

3. BAVBAV, KI SKOČI IZ OMARE IN SE SKRIJE POD POSTELJO

Vas je iz spanja kdaj zbudila nočna mora? Zadeva zna biti naporna, poleg tega, seveda, da je pogosto na smrt zastrašujoča. Kako ne bi bila, saj se vse grozote iz more zdijo tako resnične, grozne in strašne. Ampak, zakaj, zakaj se sploh pojavijo? Kaj pomenijo? Raziskave so pokazale, da nočne more mučijo polovico otrok, mlajših od 15 let. Manj redno, kot se more pojavljajo pri otrocih, pa se lahko pojavijo tudi pri odraslih. Pogosto se pojavijo v povezavi s stresom, težko hrano pred spanjem, povzročala pa bi jih lahko tudi depresija. Naj se nočna mora zdi še tako grozna in resnična, je le iluzija! To pa si je vredno zapomniti.

Larry Page se je zbudil z idejo o Googlu, sanje so navdihnile tudi Teslo. Teorijo o relativnosti naj bi, do neke mere, seveda, razkrile Einsteinu, krive so tudi za sago Somrak.

m_glava

4. SAGA SOMRAK IN TEORIJA O RELATIVNOSTI

Je možno, da so sanje neke vrste jasnovidna naprava? Ogromno izumov je namreč nastalo prav na podlagi sanj. Christopher Nolan, na primer, je svoj navdih za film Izvor (Inception) dobil v lucidnih sanjah, Larry Page se je zbudil z idejo o Googlu, sanje so navdihnile tudi Teslo. Teorijo o relativnosti naj bi, do neke mere, seveda, razkrile Einsteinu, krive so tudi za sago Somrak. Nekateri znanstveniki zagovarjajo teorijo, da s sanjami pridemo do informacij in idej, ki so tako ali tako že nekje v naših možganih, spet drugi pa trdijo, da nas sanje ponesejo v neke druge dimenzije, kjer potem dobimo te nenavadne ideje. Ničesar od tega ne moremo dokazati, le to, da je v sanjah mogoče vse!

Abraham Lincoln je svoj atentat sanjal tri dni preden se je sploh zgodil.

m_dim

5. JASNOVIDNE SANJE

Zdaj nam je zagotovo že jasno, da so sanje sila zapletena reč, biser med njimi, češnja na torti, pa so jasnovidne sanje. So sanje, ki se dejansko uresničijo, najpogosteje pa so povezane z napovedjo osebnih tragičnih dogodkov, neredko pa tudi širokorazsežnih katastrof. Ta vrsta sanj ni omejena na izbrane posameznike, dogaja se bolj pogosto, kot si lahko mislimo! 11. september 2001 je tako povročal nespečnost mnogo let pred svojim časom, Abraham Lincoln pa je svoj atentat sanjal tri dni preden se je sploh zgodil.

m_risana

Se nam prihodnost sama ponuja, medtem ko mi, bolj ali manj, brezkrbno spimo? So naša življenja že vnaprej začrtana, sanje pa nam ponujajo, da vsake tri kvarte malce pokukamo v svojo usodo? Tega ne vem. Vem pa, da želim, da nikoli ne nehate sanjati. Tako ali drugače.

______

Screen Shot 2017-04-12 at 10.48.02 PM

Kaj pa o spanju in sanjah pravi nevrologinja in kaj se dejansko z vami dogaja ponoči? Preberite tule.