Foto: Arhiv FDF

Vsem so poznana imena Malcolm X, Martin Luther King Jr., malo manj Medgar Evers. Pa ste že slišali za Jamesa Baldwina, ki ne le, da je prijateljeval s prej naštetimi osebnostmi, temveč se je tudi sam zavzemal za pravice in enakopravnost temnopoltih? Tudi jaz ne. Do sedaj.

TEMNOPOLTIM VSTOP PREPOVEDAN

V 95-minutnem filmu Nisem tvoj zamorec izvemo, da je bil James Baldwin, rojen leta 1924, izobražen temnopolti pisatelj, pesnik in družbeni kritik, ki se je po desetletju vrnil v ZDA iz enega samega razloga. Grozljive fotografije rasne nestrpnosti do Dorothy Counts, ene izmed prvih deklet, ki je začela hoditi v šolo z belci, so ga popolnoma odvrnile od življenja v Evropi. Vsi ostali so opravljali svoje dolžnosti in se bojevali za boljšo prihodnost. Čas je bil, da to naredi tudi sam.

NE LE ŠE EN FILM O RASNI NESTRPNOSTI

Dokumentarec, zasnovan na osnovi Baldwinove nedokončane 30 strani dolge knjige, nam iz osebnih izkušenj pripovedovalca predstavi tri izmed največjih imen ameriške zgodovine. Problematiko rasizma je  želel opisati v knjigi Remember This House, a je ni nikoli dokončal. Režiser Raul Peck je bil tako postavljen pred težko nalogo, spremeniti nedokončan 30 strani dolg začetek pomembnega kosa zgodovine in umetnosti v dokončano delo na platnu. Ohranil je pisateljevo izvirno vsebino in tako množicam predstavil njegov vpogled v dogajanje po svetu. Glas pripovedovalca je posodil nihče drug kot Samuel L. Jackson. “V ospredje sem želel postaviti Baldwina, brez kakršnihkoli komentatorjev, ki bi ga tolmačili ali ocenjevali. Politično relevantno se mi je zdelo Baldwinove besede postaviti ‘na ulice’, kot bi to storil sam, in zagotoviti, da besede niso cenzurirane, opravičevalne, posredne in omiljene. On je bil sporočilo, jaz sem hotel biti samo glasnik,” je o ameriški legendi povedal Peck, ki meni, da je bil med mnogimi temnopoltimi aktivisti James Baldwin povsem spregledan.

james

James Baldwin

Pisatelj in pesnik je bil dober prijatelj z osebami, ki so postavile enega izmed najpomembnejših mejnikov v ZDA, zato film vsebuje redke in prej nevidene arhivske posnetke njega in vseh treh soaktivistov. V temačnem prikazu šokantne in nestrpnosti polne preteklosti Afroameričanov med drugim vidimo obešanje le-teh na drevesa, nečloveško žaljenje, deljenje avtobusnih sedežev na bele in črne ter netoleranco belcev do temnopoltih v šoli, službi ali pa na ulici.

Vsakega izmed treh velikih mož zgodovine temnopoltih opisuje popolnoma drugače. Vsak od njih je imel svoj karakter, svoja prepričanja in svoj način izražanja. Malcolm X je imel bolj agresiven in energičen pristop, Martin Luther King Jr. pa je s svojimi besedami deloval veliko bolj umirjeno. Najmlajši izmed njih, Medgar Evers, je umrl prvi. Na vse tri heroje so bili izvedeni atentati, nihče od njih pa ni dosegel starosti 40 let.

imnot

Medgar Evers, Malcolm X in Martin Luther King Jr.

BOJ ZA DRŽAVLJANSKE PRAVICE, KI ŠE VEDNO TRAJA

Delo Nisem tvoj zamorec je režiserju Raoulu Pecku prišlo v roke po nenavadnih poteh. Baldwinova družina je za delo z dokumenti in zapiski njihovega predhodnika zaradi kakovosti njegovih prejšnjih del izbrala prav njega. Pecku pa je dokumentarec delal kar precejšnje preglavice. Na njem je delal kar 10 let, zavrnili pa so ga prav vsi filmski studiji v ZDA, v katere je drznil vstopiti. Zakaj? Zaradi preslabega prikaza belcev. Vsi, ki so ga zavrnili, pa so ga lahko gledali slaviti. Brutalno resnična zgodba je bila premierno predvajana na filmskem festivalu v Torontu, kjer je dobila nagrado ljudstva v kategoriji dokumentarnih filmov.

Nasilje nad temnopoltimi se ni končalo, zgolj stopnjevalo, o čemer pričajo izgredi v Fergusonu in ostalih mestih, vsi med predsedovanjem temnopoltega predsednika Baracka Obame. Jasne pa so tudi vzporednice med umorjenimi temnopoltimi v obdobju boja za državljanske pravice in umori v današnjem času. Režiserjev cilj je bil – poleg razkritja lažnih ameriških sanj o svobodi, demokraciji in sreči – gledalcem, ki Jamesa Baldwina morda ne poznajo ali ga niso brali, le-tega predstaviti kot enega izmed največjih pisateljev in aktivistov v ZDA. To mu je še kako uspelo!

———

Festival dokumentarnega filma, FDF, traja do 22. 3. 2017. Pohitite in si zagotovite vstopnice za ta ali katerikoli drug film po vašem izboru.

Screen Shot 2017-03-19 at 09.00.21