Foto: Maruša Rems

Za vse ljubitelje Evrovizije, improvizacije in smeha se je včeraj odvil nepozaben dogodek, s katerim smo ubili vse tri muhe na en mah. Po dveh urah glasnega krohotanja, bleščečih luči  in ekstravagantnih gostov se je večer končal s pridobitvijo zmagovalca 16. Improvizije!

Kdor pride na Rožnik in Golovec, zmaga!

V nabito polni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma smo bili v torek, 23. 5. 2017, priča pevsko-igralskemu spektaklu, sestavljenemu iz 9 glasbenih točk. Vsaka zasedba se je predstavila z različnim žanrom, pri sami pesmi pa so z izbiro naslova pomagali tudi gledalci. Tako so nastopajoči dobili odštekane naslove, kot so: Furam safr, Majoneza ni tatarska, Kje so moje spodnjice, Črna zlatolaska, Kranjska klobasa, Imam bundo na gumbe, Račji vlak, Sir iz mleka bom naredil in Jabolko, ki žge.

IMG_6955

Kot na letošnji Evroviziji pa se je tudi na odru Improvizije pokazalo, da je manj več, saj sta si zmago prislužila Ivan Rožnik in Jože Golovec (v izvedbi Tima Kerna in Roka Šinkovca) s svojim instantnim hitom Sir iz mleka bom naredil. Podeželsko oblečena moška sta s spremljavo harmonike takoj osvojila srca publike in si tako preko facebookovega glasovanja prislužila laskav naziv zmagovalcev Improvizije 2017!

Severina 2.0

Kot drugouvrščeni so Domžalam prinesli slavo raperji Mladi in puni ft. Kvaje s svojo življenjsko pesmijo Furam safr, tretje mesto pa je zasedla hrvaška megazvezdnica Sponzorina s spremljevalcem managerjem Jafasexom in naslovom pesmi Kranjska klobasa, ki je sicer ena njenih najljubših jedi! Mi smo se uspeli pogovoriti z Majo Trampuš, ki se je odlično vživela v lik Sponzorine, s katero sicer poleg ljubezni do moških v uniformi, hrvaščine in vzklikov tipa “Idemo ljudi, gas,” nima prav nič skupnega. Bolj ji je namreč ustrezala vloga Kvaje: “Maska, kostum in scena so bili ‘on point’, pa še trap mi je pri srcu. Ravno prav trapasto za moj okus.”

IMG_6885

Kako pa nastopajočim uspe, da si na licu mesta izmislijo rime in pesmi odpojejo, kot bi bile že napisane? Maja nam je razložila, kakšen je njen proces od trenutka, ko izveš naslov, do trenutka, ko tvoriš rime: “Dokaj naključno! Kdaj slišim naslov in se mi v glavi takoj sestavijo dve, tri rime za refren. Kdaj se mi naprej porodi ideja o zgodbi, sporočilu pesmi. Kdaj pa je glava prazna, takrat začnem in rime ter zgodba pridejo sproti. Tako kdaj nastane dobra pesem, kdaj rata crap, zabavno mi je pa vedno.”

“Ampak v resnici ni tako težko, ker imaš zraven najbolj carski band, pa carski kostum, sceno in masko. In potem te to vse tako fino podpira, da gre.”

Zaupala nam je tudi, da je najtežja naloga Improvizije usklajevanje vseh nalog. Igralci morajo namreč paziti na fušanje, si izmisliti nekaj smiselnega, rimati, se vživeti v lik, plesati, uporabiti sceno in se ob tem zaradi visokih pet ne poškodovati: “Ampak v resnici ni tako težko, ker imaš zraven najbolj carski band, pa carski kostum,  sceno in masko. In potem te to vse tako fino podpira, da gre.”

Kdaj Goran časti?

Publiko je presenetil sam Jonas Žnidaršič, ki je improvizacijsko priredil lanskoletno zmagovalno pesem  Tatjana, bodi moja osebna pravnica. Dogodek sta povezovala Juš Milčinski in Vid Sodnik, ki sta občinstvo odlično zabavala s skeči, glasbenimi vložki in preprosto – s svojim karakterjem.

Na koncu dogodka, ob pojemanju sojev luči, se je iz odhajajoče množice zaslišal glasen vzklik: “Kdaj Goran časti??????” Dvorano so še zadnjič napolnile salve smeha, nato pa so počasi vsi zapustili prizorišče spektakla. Morda se zdaj sprašujete: “V čem je štos?” Vabljeni na Improvizijo naslednje leto, pa boste izvedeli!

———

O katerih dogodkih smo se še razpisali? Preverite v našem izboru!