Foto: Kaja Stankovič

OKOLI V TREH DNEH

Pred dvema letoma sem prvič obiskala našo sosedo Madžarsko, za katero, po pravici povedano, nisem imela visokih pričakovanj. Tri dni kasneje se osupnjena peljem nazaj v Slovenijo ter ob poti opazujem lesketajoče luči, ki mi mežikajo v slovo. Letošnje leto pa se piše nova zgodba in ustvarjajo novi spomini.

Kraljeva zadeva

Visoke stavbe, arhitektura obogatena s tisočimi detajli, vabljive tržnice in še in še. Budimpešta je s svojo široko ponudbo center prazničnega dogajanja. Utrujene od poti smo zavile v znani, prestižni New York Cafe, ki je zaradi svojega klasičnega stila primeren za obisk v vseh letnih časih. Kot kraljice smo sedele na svojih prestolih, srkale vročo čokolado in čaj ter se krepčale s pregrešnimi sladicami. Dober začetek izleta.

budimpesta4-1024x680

New York Cafe

Tu spijo zvezde

Ob pohajkovanju po mestu in občudovanju visokih in kompleksnih stavb si ne moreš pomagati, da ne bi opazil tudi najdražjega in najprestižnejšega hotela, kamor na obisk zahaja elita. Four Seasons Gresham Palace tako zadovolji svoje zahtevne stranke z luksuznimi sobami, nas pa le s pogledom na svojo konstrukcijo, polepšano z božičnimi lučmi.

budim

Four Seasons Gresham Palace

Najbolj popularno mesto za selfije v Budimpešti

Med drugim smo se povzpele tudi na najlepšo razgledno točko, na ribiško trdnjavo, s katere razgled je res magičen. Umirjena Donava in čudovita arhitektura sta res paša za oči vsakega obiskovalca Budimpešte. Predstavljajte si šele, kako to izgleda ponoči! Zraven ribiške trdnjave stoji še Matijeva cerkev, nepredstavljivo visoka in neizmerno lepa, ponuja pa še boljši razgled na vse strani mesta.

budimpesta6-1024x680

Juhuhu, božič je že tu!

Budimpešta ima več trgov, vsak od njih pa je decembra okrašen s tisočimi lučkami, ki prispevajo k takojšnjemu čaru praznikov. Me smo se odpravile na Vörösmarty tér in se tam posladkale s slaščicami, noro dobrim kuhanim vinom, čajem, vročo čokolado, si ogledale raznovrstne igrače, magnete in še in še.

Obiskale smo tudi Városháza Park, ki s svojimi aktivnostmi in najvišjo božično smrečico v Budimpešti spada v osrednje dogajanje.

budimpesta1

Vročekrvnim vstop prepovedan

Za ohladitev in še večjo popestritev že tako zimskega vremena lahko obiščete Icebar Budapest, pravi bar iz ledu. Tovrstno izkušnjo predlagam, če tam res še nikoli niste bili, saj je prava ledena pravljica precej draga. Prav tako pa je treba karte kupiti v prodajalni, 15 minut oddaljeni od Icebara.

Pitje in petje

Moj najljubši nočni bar, Yellow Zebra Bar, je nameščen v kleti, zaradi česar sem se v njem počutila zelo sproščeno in domače. Kar pa me je v sekundi prepričalo, je bila živa glasba. Igranje na kitaro in prepevanje akustičnih verzij že zelo znanih pesmi, ki jih vsi poznamo, kot je Hit me baby one more time.

budimpesta7

Yellow Zebra Bar

Ameriško nakupovalno središče

Na lov za božičnimi darili smo se odpravile v znano nakupovalno središče WestEnd City Center in ugotovile, da je njegova notranjost tako magična kakor zunanjost. Najbolj je izstopala velikanska božična smrečica sredi nakupovalnega centra, ki je segala par nadstropij v višino. Pod njo je Božiček pozdravljal pridne otroke in se z njimi fotografiral, me pa smo pričele našo pot iz trgovine v trgovino in se na koncu vrnile s polnimi vrečami dobrot.

budimpesta3

Božična “smrečica” v WestEndu

1/5

Kako je mogoče, da v treh dneh vidiš največ, kar se videti da, a še vedno nisi spoznal niti petine tega zanimivega mesta? V prihodnje bom zagotovo obiskala še termalno kopališče Széchenyi Baths in pa živalski vrt. Kar pa se tiče obiska praznične Budimpešte, mislim, da sem si izbrala super ogledne točke. Budimpešta je moje najljubše božično mesto in bo to tudi ostala, dokler je ne prekosi drugo mesto.