DOBRE VIBRACIJE 100 % BIO IN EKO ZRAK

Zermatt je utelešenje zimskega raja. Vasica brez avtomobilov, ki gnezdi pod Matterhornom, je kot nekakšen nostalgičen spomin na zime, ki so jih poznali naši dedki in babice. A Zermatt pravzaprav navdušuje z unikatno kombinacijo tradicije in sodobnosti. Tam se smuča 365 dni na leto.

Bila je izjemna zima, fantastična pravzaprav. Snežinke so padale v milijonih. Sijalo je sonce. Pihal je veter. Termometer se je spustil vse do –30 stopinj Celzija. Tudi najstarejši prebivalci Zermatta, v katerem jim snega res ne primanjkuje, se ne spominjajo, kdaj je bila narava tako radodarna s snežnimi kristali. Na vrhu smučišča je bilo še v drugi polovici aprila skoraj štiri metre snega. Sicer pa so izjemne zimske razmere vasico za več kot teden dni kar dvakrat dobesedno odrezale od sveta.

V taki zimi se je nabralo nešteto zavojev po sveže zglajenih snežnih avtocestah in po globokem deviškem pršiču. Spominov, nepozabnih trenutkov in dobrih vibracij je bilo toliko, da se jih ne da prešteti.

In taka zima si zasluži spodobno slovo. Na terasi Adler Hitte so se zbrali zaljubljenci v smučanje, tisti, ki poleti pogrešajo smučke in sanjajo o zavojih. Slekli so jakne iz goreteksa in v majicah s kratkimi rokavi zadovoljni in tudi malo žalostni opazovali, kako sneg spreminja svoje agregatno stanje. Zvoki treh saksofonov so odmevali med Gornergratom in Malim Matterhornom. Kuhar David je na žaru spekel še zadnje piščance, ki so njegova specialiteta. Dekleta v bikinijih so se namakala v džakuziju. Lesena tla so postala nekakšno plesišče na prostem. In lastnik koče Ugi se je zadovoljno smehljal. Potem je sonce zašlo za goro. In adieu, au revoir, tschüß, bye bye … Se vidimo naslednjo zimo.

ZIMSKO IGRIŠČE VSE LETO

A slovo je bilo le simbolično – zima se v Zermattu pravzaprav nikoli ne konča. Najvišji del smučišča je namreč odet v večni sneg in led. Tam se smuča 365 dni na leto. Tudi poleti, seveda. Predvsem pa je Zermatt eno tistih smučišč, na katerih se lahko zavoje in loke vleče na tisoč in en način. To je zimsko igrišče za vse vrste smučarskih užitkov, od karvanja po sveže steptanih progah in smučanja v pršiču, turnega, prostega do helikopterskega in alpinističnega smučanja. Slalomistke, freeriderske, vsegorske atletinje in vse druge v gondoli z veseljem čebljajo.

»Tam na lastni koži občutiš veličino blagovne znamke Swiss Made. Švicarji so namreč mojstri turizma v njegovih najboljših pojavnih oblikah.«

100 % BIO IN EKO ZRAK

Zermatt je poseben kraj. Je utelešenje zimskega raja. Je nekakšen časovni stroj, ki te popelje daleč v preteklost, v čase, ko še ni bilo vseh hitrosti modernega sveta. Potovanje se začne v kraju Täsch, ki je eno samo parkirišče. Na koncu vasi je ogromna tabla z napisom Prepovedano za ves promet. To je začetna postaja romantično-nostalgičnega doživetja alpske idile, kjer je zrak stoodstotno eko in bio. Pisk rdečega ozkotirnega vlaka je slovo od sedanjosti. Pet kilometrov više v varnem zavetju najvišjih vrhov Evrope gnezdi Zermatt. Zobata železnica se sicer povzpne še tisoč petsto metrov proti nebu, vse do Gornergrata. Ta »gornji grad« je dobrih tri tisoč metrov nad morjem.

ZAPEČKARSKI IN SVETOVLJANSKI

Zermatt je po eni strani zastarelo tradicionalen, zapečkarski, morda celo nazadnjaško konservativen. Po drugi strani pa odprt, gostoljuben, prijazen, svetovljanski in celo moderen. Utrip v vasici z nekaj več kot pet tisoč prebivalci in skoraj sedem tisoč hotelskimi sobami in šest tisoč apartmaji še zdaleč ni vaški. Kljub temu da ima pravzaprav le eno večjo ulico, se včasih zazdi, kot da si na aveniji katere od metropol. Vsaj sodeč po jezikih, ki jih tam slišiš na vsakem koraku. Švicarski dialekt se mehča z angleščino, japonščino, francoščino, španščino, italijanščino, tudi slovenščino … Turisti se mešajo z alpinisti, smučarji, športniki, modeli, ki so tja gor prišli uresničevat svoje adrenalinske sanje. Tam na lastni koži občutiš veličino blagovne znamke Swiss Made. Švicarji so namreč mojstri turizma v njegovih najboljših pojavnih oblikah.

zavarovanje

GORATA PIRAMIDA

Slabih tri tisoč metrov više dogajanje opazuje njegovo veličanstvo, ki sliši na ime Matterhorn. Francozi mu rečejo Cervin, Italijani ga kličejo Cervino. Je eden med osemintridesetimi štiritisočaki, ki obkrožajo Zermatt. Zaradi piramidne oblike, ki je še posebno izrazita s švicarske strani, je verjetno najpogosteje fotografirana gora na svetu. Prvi so nanj 14. julija 1865 splezali Angleži Edward Whymper, Reverend Charles Hudson in lord Francis Douglas, poleg njih pa še domačina Peter Taugwalder in njegov sin ter vodnik iz Chamonixa Michel Croz.

Mali Matterhorn je gospodarjeva miniatura na 3883 metrih. To je hkrati tamkajšnja najvišja smučarska postaja. Pogled iz gondole, ki razkriva grozeče ledeniške razpoke Gornerja, Findla in Rheodula, ni za vrtoglave. Tam snega nikoli ne zmanjka. Ko gre Evropa poleti na morje, v Zermattu smučajo. Pozimi lahko od tam zaviješ tudi v italijansko Cervinio.

»Pogled iz gondole, ki razkriva grozeče ledeniške razpoke Gornerja, Findla in Rheodula, ni za vrtoglave. Tam snega nikoli ne zmanjka. Ko gre Evropa poleti na morje, v Zermattu smučajo.«

Prvo žičnico so postavili leta 1942, leta 1979 so odprli gondolo na Mali Matterhorn, leto kasneje so na Sunneggi zgradili prvo podzemno vzpenjačo v Švici. Na skupno treh območjih (Sunnegga–Rothorn, Gornergrat–Rote Nase–Stockhorn, Trockener Steg–Schwarzsee–Mali Matterhorn) imajo skoraj štiristo kilometrov smučarskih prog.

Bivanje v tem alpskem raju, v katerem kar čutiš, kako dobro se godi rdečim krvničkam, po navadi traja en teden. Potem spet zapiska rdeči vlak, ki je tokrat obrnjen navzdol. Sledi vrnitev v dolino, v stvarnost, v vsakdanjik. Zbudiš se iz sanj, a si hkrati prisežeš, da boš še prišel. In to kmalu. Naslednjo zimo.

Foto: Klemen Razinger

_________________

zavarovanje

_________________

Če si že tu, preberi še…