OTOK POLARNEGA SIJA 

Eksotična in posebna, razpeta med ognjem in ledom, med ekstremnimi naravnimi kontrasti. Središče številnih geoloških fenomenov, zaznamovano s pestro zgodovino. Polna neobičajnih znamenitosti in skritih draguljev. Dežela, kjer sonce poleti ne zaide, pozimi pa temno nebo obarva pisan polarni sij. Pa dežela veličastnih slapov, slikovitih gora, mogočnih ledenikov, toplih vrelcev in … čarovnije.

Severni polarni sij

OTOK POD POLARNIM KROGOM

Islandija se na zemljevidu sveta nahaja tik pod polarnim krogom, obdana pa je z arktičnim morjem mogočnih kitov. Je otok, kjer potomci vikingov že od 9. stoletja živijo pristno življenje, povezano s surovo naravo večnega snega, največjih ledenikov in slapov, rdeče lave, toplih vrelcev, gejzirjev in neskončnih narodnih parkov. Nedotaknjena narava, prevetrena s severnimi vetrovi, razgrne pogled na območja neskončne tundre in dolgih zelenih dolin z nezemeljsko čudovitimi klifi.

»Kjer se ledeniki stegujejo proti nebu, pokrajina neha biti od tega sveta in postane del nebes; tam ni več žalosti in zato tudi veselje ni več nujno potrebno, samo lepota vlada, večja od vseh pričakovanj.«

– Halldor Laxnes, Nobelov nagrajenec

MODRA LAGUNA

Ogromno jezero čez leto vzdržuje stalno temperaturo prijetnih 39° C. Nahaja se na polotku Reykjanes, na jugozahodu ledenega otoka. Od glavnega mesta je oddaljeno le 30 minut vožnje, od mednarodnega letališča Keflavík pa le 15, tako je Modra laguna postojanka, ki je ob obisku Islandije skoraj ne morete zgrešiti. Ne morete pa zgrešiti niti trume turistov, saj je prav Modra laguna ena najbolj obiskanih islandskih atrakcij.

 

Kopališče, ki je odprto vse dni v letu, je napolnjeno s toplo morsko vodo, polno mineralov, ki blagodejno vplivajo na telesno počutje. Voda, ki blaži tudi simptome luskavice, se vsakih 48 ur obnovi sama od sebe! Mlečno modra in neprosojna voda napolnjuje prostor med črnimi vulkanskimi kamni, pokritimi s temno zelenim mahom. Če je mineralna voda zdravilna za kožo, je pogled na laguno vsekakor blagodejen za oko in potovalnega duha.

Islandija je polna naravnih geotermalnih atrakcij, a Modra laguna sploh ni ena izmed njih! Nastala je leta 1976, ko je ob vrtanju tal za pridobivanje pare in vroče vode območje zalila termanlna voda. Okoljsko nesrečo pa so Islandci kmalu spremenili v svetovno znano kopališče, ki na leto razvaja stotine tisočev zdravja in sprostitve željnih turistov.

ČRNA PEŠČENA PLAŽA – REYNISFJARA 

Islandija je dežela presežkov vseh oblik, pogledov in pesrpektiv, zato ni drugačna niti, ko govorimo o peščenih plažah. Na čarobnem ledenem otoku je mogoče najti kar precej črnih peščenih plaž, a je Reynisfjara gotova ena najbolj prepričljivih. Nezemejsko mogočni bazaltni stebri, čudovite formacije lave, strmi klifi in skrivnoste temne jame. Vse je posejano s črnim peskom in navdaja z občutkom, da se vse dogaja nekje drugje, v nekem drugem času in svetu. Čarobno ali noro, nič od teh opisov ne more udebesediti občutkov, ki kot mravljice prilezejo v stopala, ki stopajo po pesku, in se po dolgi poti po telesu zasidrajo nekam v prijetne spomine.

Če ne govorite islandščine, se lahko zanašate na občutek, da vas bo vsak od Reynis-nekaj pripeljal na Črno peščeno plažo. Kako?

Reynisfjara, Reynisdrangar, Reynisfjell in Reynisfjöru. Reynis… kaj? Če ne govorite islandščine, se lahko zanašate na občutek, da vas bo vsak od Reynis-nekaj pripeljal na Črno peščeno plažo. Kako? Reynisfjara je pravzaprav črni pesek, njegovo originalno ime je tudi Reynisfjöru. Reynishverfi je vasica v bližini Črne plaže, Reynisdrangar je kamniti steber, ki štrli iz morja, Reynisfjell pa gora šesterokotne oblike, ki jo ob vznožju gradijo gladke bazaltne gmote.

Ni pisanih brisač in raznovrstnih senčnikov. Pa tudi ni običajnega peska. Ker ga je ustvarila lava, je pesek ob stiku z morjem takoj postal trden in dobil značilne oblike različnih velikosti. Plažo tako prekriva črnina svetlečih črnih prodnikov in kamnov, ki se z robatostjo in divjostjo zapisuje na seznam desetih najlepših netropskih plaž – povsem upravičeno.

Foto: Pixabay in Shutterstock

______________

ISLANDIJA  – DEŽELA, KJER POLETI SONCE NE ZAIDE, POZIMI PA NEBO OBARVA POLARNI SIJ. DEŽELA VELIČASTNIH SLAPOV, SLIKOVITIH GORA, MOGOČNIH LEDENIKOV IN DEŽELA ČAROVNIJE.

KOMPAS VAM NEKAJ TE MAGIČNOSTI RAZKRIJE IN VAS OKOPA TUDI V PREKRASNI MODRI LAGUNI.  

______________

PREBERITE ŠE: