Foto: Glenmorangie

“Spoznavamo, da je iskanje popolnosti zelo dolgo potovanje. A vemo, da ga je vredno prepotovati.” Tako se začne zgodba iz majhnega mesta na severovzhodu Škotske, zgodba o popolnem okusu.

Dramatična škotska pokrajina

Mesto Tain se nahaja na južni obali Dornoch Firtha. Namočeno v dramatično zgodovinsko in slikovito pokrajino se mesto ponaša s spektakularno arhitekturo, veliko paleto divjih živali ter z mnogo športnimi in prostočasnimi dejavnostmi za vsakogar.

distillery-banner-5339797763f3e

Destilarna Glenmorangie

Mesto še posebej slovi po čudovitem igrišču za golf. Prav na 19. luknji pa igralce čaka posebnost, in sicer dramatični okus svetovno znanega viskija Glenmorangie. V Tainu je namreč doma tudi destilarna Glenmorangie.

jplvmh-carrousel11-573c6d441b373

Destilarna Glenmorangie

V iskanju popolnega lesa

A zgodba o viskiju se pravzaprav začne z zgodbo o lesu. Ekipa destilarne Glenmorangie je v želji, da bi našla idealen les za zorenje viskija, prepotovala ves svet in na potovanju izbrala vsak hrast posebej. V hiši Glenmorangie so se zaprisegli, da sodov nikoli ne bodo polnili več kot dvakrat – tako je zagotovljeno, da se med zorenjem iz sodov vedno izvleče maksimalna intenzivnost okusa, ki poskrbi za bolj zaokrožen, mehak okus viskija.

inline-gallery-perfection-2-532092b6d0063

Sodi

A zgodba se začne z možmi

A zgodba se vendarle ne začne z lesom, ampak je to zgodba o ljudeh. O predanih možeh iz Taina, o izbranih mojstrih, ki poznajo skrivnosti destilarne. O možeh, katerih predanost, mojstrstvo in osredotočenost na detajle dokazujejo, da zgodba Glenmorangie ni le zgodba o viskiju, pač pa zgodba o ljudeh.

inline-gallery-tain-1-53208fa46831a

Možje iz Taina (leto 1922)

inline-gallery-tain-2-53208fbedfde6

Možje iz Taina (leto 1985)

Kotli veliki kot žirafe

Vsak delček celotne zgodbe Glenmorangie je poseben. Tako so posebni tudi njihovi kotli, ki so najvišji na Škotskem. Njihovi dolgi bakreni vratovi segajo 5,14 metra visoko, kar je toliko, kot je velika odrasla žirafa! To pomeni, da do vrha pridejo le najlažji in najčistejši hlapi, iz katerih nastane mehak, eleganten viski.

inline-gallery-perfection-1-53209294508a1

Kotli

In kaj imajo pri tem sončna očala?

V prvem sodelovanju med podjetjema Finlay & Co. in Glenmorangie, v sodelovanju med podjetjem, ki izdeluje škotski viski, in podjetjem iz sveta mode sta blagovni znamki, ki ju združuje velika naklonjenost lesu, skupaj ustvarili omejeno serijo sončnih očal in s tem ultimativni modni dodatek za vsakega ljubitelja viskija. Sončna očala Glenmorangie, ki temeljijo na popularni obliki Ledbury, so bila izdelana v Veliki Britaniji z uporabo natančnega postopka v 16 korakih. Vsak par sončnih očal, ki so del omejene izdaje Finlay & Co. in Glenmorangie, je oštevilčen in zasnovan, da prikaže edinstveno žito in naravni zaključek originalnih sodov viskija.

mala_knjiga_ocala_visk

Sončna očala omejene izdaje Finlay & Co.

 

_______

 

viski

 

www.merit.si