Nizozemsko poleg odštekanega Amsterdama najbolje poznamo po čudovitih nasadih tulipanov, ki očarajo vse generacije. Pa ste vedeli, da te visokorasle cvetlice prihajajo iz Himalaje in da so bili včasih vredni več kot velika hiša?

DEŽELA TULIPANOV IN MLINOV NA VETER

Dolga pomlad na Nizozemskem je popolna za gojenje ene izmed najbolj čudovitih rastlin na svetu –tulipanov. Zaradi zemlje v polderjih je skandinavska država popolna za gojenje barvnih cvetlic, ki obožujejo suho, a hkrati vlažno zemljo. Pomladni meseci tako v običajno mrzlo deželo prinesejo ne le toplejše temperature, ampak tudi čudovite kontraste in barve, ki velike talne površine spremenijo v pisano in dišečo odejo. 

OGLASNA VSEBINA

Čeprav jih povezujemo z Nizozemsko, tulipani pravzaprav prihajajo iz Himalaje, kjer jih je še danes zelo veliko. Iz tam so v 11. stoletju v Turčijo pripotovali s Seldžuki, nato pa je turški sultan nekaj čebulic podaril  še avstrijskemu veleposlaniku, ta pa jih je poklonil Nizozemcu Carlosu Clusiusu, ki jih je leta 1593 prvič zasadil na domačih tleh. Zanimivo je, da so tulipani včasih predstavljali simbol bogastva; čebulica redkega tulipana je bila vredna celo več od velike hiše! Ob vseh mogočih barvah so Nizozemci želeli ustvariti tudi črnega. S križanjem so dobili barvo, ki ni povsem črna, je pa njen najboljši približek in velja za eno izmed najbolj popularnih barv tulipanov.

NIZOZEMSKI TULIPANI V SLOVENIJI

Največjo razstavo rož na svetu najdete v mestu Keukenhof, kjer je posajenih kar 7 milijonov čebulic. V cvetoč park, od Amsterdama oddaljen le 30 minut, dnevno zaide kar 800.000 obiskovalcev. Nizozemci z več kot 10.000 hektari iz Himalaje prinešenih cvetlic veljajo za deželo tulipanov in mlinov na veter. Svoj ponos so podarili tudi Sloveniji, Mozirskemu gaju, ki je bogatejši za kar 2.000 prvovrstnih čebulic rumene barve, vzgojenih posebej za našo zeleno državico. Še danes slovenski park cvetja vsako leto dobi čebulice, imenovane kar “Mozirski gaj”.

Popotniki, ki bi se radi odpravili raziskovat čudovite nasade pisanih cvetov, imate za načrtovanje te dogodivščine obilico časa. Če pa bolj od vseh krajev cenite in občudujete slovenske, se lahko na ogled nizozemskih tulipanov odpravite kar v Mozirski gaj.

Foto: Pixabay in Flickr

_________________

NE SAMO AMSTERDAM, TUDI DRUGA HOLADNSKA MESTA DIHAJO V SVOJI PISANI ČAROBNOSTI. KOMPAS TE PELJE PO NIZOZEMSKI, TUDI V COKLARNO, PA V ČUDOVITO PRISTANIŠKO MESTECE.  

 

_______________

SIJAJNA PLAT POLETJA!

KARTICA DINERS CLUB GOODLIFE TI PRINAŠA TUDI STALNI 4% POPUST NA KATALOŠKO PONUDBO TURISTIČNE AGENCIJE KOMPAS.

PREVERI ŠE OSTALO POLETNO PONUDBO IN NAROČI KARTICO.

_________________

Če si že tukaj, preberi še …