LE BLEŠČEČI RUDNIKI ZLATA, DIAMANTOV IN ČRNA REVŠČINA?

Južni del afriške celine zavzema Republika Južna Afrika, ki poleg nogometa, safarija z žirafami in zebrami, znamenitega Rta dobrega upanja in spomenikov Mandeli ponuja še marsikaj drugega. Marsikaj takega, česar od črne celine nikakor ne bi pričakovali. Tam se lahko v kletki potopite k morskim psom, s kajaki veslate med gigantskimi kiti, se sončite na plaži, polni pingvinov in morskih levov … Nenavadna in pestra kombinacija zgodovine, bogate kulture, razgibane pokrajine in edinstvenih ljudi. Ena najbolj raznolikih in očarljivih dežel na svetu.

OBALA, ZMAJEVE GORE IN RDEČA PUŠČAVA

Južna Afrika tudi pokrajinsko ni dolgočasna dežela. Obalni pas ob Atlantskem in Indijskem oceanu se vije od Namibije do Mozambika, kmalu pa ga zamenja slikoviti in hriboviti svet. Tam se visoke travnate planote spogledujajo z Zmajevimi gorami, kjer višina vrhov preseže nadmorsko višino 3.000 metrov. Severozahod Južne Afrike je najbolj znan po ogromnih živalskih rezervatih, ki se nadaljujejo v rdeč puščavniški pesek puščave Kalahari. Na drugi strani planota ne preide v puščavo, ampak v savano, ki je še bogateje poseljena z izjemnimi primerki živalskih vrst.

DREVESNI BAR – SUNLAND BAOBAB

Baobab v Modjadjiskloofu, v provinci Limpopo je eden največjih v Južni Afriki, s svojimi 22 metri višine in obsegom 47 metrov pa je nosilec naziva nadebelejšega baobaba na celotni afriški celini. Poleg izjemnih dimenzij je eno najstarejših dreves na Zemlji. Nekateri znanstveniki njegovo starost ocenjujejo kar na 6.0000 let, kar ga po starosti postavlja ob bok kalifornijskim v nebo segajočim sekvojam. Posebnosti drevesa pa se še kar vrstijo. Ko baobab doseže zavidljivo starost 1.000 let, se sam od sebe izvotli. Sunland baobab, ker stoji na kmetiji Sunland, je votlino v svoji sredici v dolgih tisočletjih tako povečal, da so njegovi lastniki – družina van Heerden – v njem leta 1933 odprli unikaten bar. Rustikalen bar, opremljen kar se da naravno, je sestavljen iz dveh povezanih votlin. Na premišljeno umeščenih policah si obiskovalci lahko ogledajo množico zgodovinskih koščkov, ki vsak zase pripovedujejo bogato zgodbo.

 

Barski strop je visok 4 metre, v njem pa je lahko na enkrat udobno nameščenih kar 15 ljudi. Popolno safari izkušnjo zaključi nočitev v prikupnih bungalovčkih, zjutraj pa lahko obiskovalci uživajo v zajtrku na prijetnih klopicah, ki so razpredene okrog mogočnega baobaba.

OGLASNA VSEBINA

CAPE TOWN S PINGVINI, TJULNJI IN MAVRICO

Skoraj ni popotovanja po Južni Afriki, ki se ne bi vsaj obregnilo ob enega od treh glavnih mest Republike Južne Afrike, ob ikonično obmorsko prestolnico Cape Town. Nad mestom se kot mogočno varovalo vzpenja Mizasta gora, ki daje mestu svojevrsten izgled. Najbolj priljubljena destinacija v Južni Afriki se ponaša z množico naravnih znamenitosti in dobro razvito infrastrukturo. Poleg Mizaste gore, okoliških plaž in Cape Pointa turiste prepričajo tudi precej ugodne klimatske razmere.

Cape Town prepriča z okoliškimi otočki in plažami, eden najbolj znanih pa je zagotovo otok tjulnjev, kjer se na granitni površini drenjajo prikupni morski prebivalci, ki se na otoku sončijo, počivajo, predvsem pa se v varnem zavetju otočka skivajo pred napadi belih morskih psov, ki krožijo okrog otoka. Nedaleč stran se afriški pingvini nastavljajo sončnim žarkom in na peščeni plaži uživajo skupaj z radovednimi turisti. Ljubitelji teh pernatih kričačev lahko z njimi tudi plavajo ali pa jih od daleč opazujejo z bližnjih sprehajalnih poti.

Za oddih od kričečih tjulnjev in pingvinov pa je dovolj le nekaj 10 minut vožnje iz Cape Towna. Boo-Kaap s svojo kulturno, etično in barvito mešanico zagotavlja nepozabno izkušnjo, ki jo zaključijo pisane hišice in ikonični skriti kotički, kjer v prijetni senci točijo mrzlo lokalno pivo.

Foto: Pixabay


______________

KAJ PA TI PRIČAKUJEŠ OD JUŽNE AFRIKE NESLON MANDELA JO JE POIMENOVAL ‘MAVRIČNA’.

KOMPAS TE PELJE V ZELENO SAVANO, MIMO OSAMLJENIH BAOBABOV IN NESKONČNIH VINOGRADOV, NA MIZASTO GORO IN DO BISERNO BELIH PLAŽ. KAJ PA LEVI?

SI UPAŠ?

______________

SIJAJNA PLAT POLETJA!

KARTICA DINERS CLUB GOODLIFE TI PRINAŠA TUDI STALNI 4% POPUST NA KATALOŠKO PONUDBO TURISTIČNE AGENCIJE KOMPAS.

PREVERI ŠE OSTALO POLETNO PONUDBO IN NAROČI KARTICO.

______________

Če si že tu, preberi še tole …