29. Poslovni forum na Kopaoniku, ki je pritegnil preko 2.500 vodilnih gospodarstvenikov in politikov iz regije, je zopet postregel z zanimivi vsebinami v znamenju uspešnega razvoja regije ter naraščajočih skrbi zaradi trenj v svetu. Foruma se je udeležilo mnogo zvenečih imen iz gospodarstva in politike. Poleg srbske predsednice vlade Ane Brnabič so se konference udeležili tudi  Aleksander Vlahović, predsednik zveze ekonomistov Srbije, guverner Narodne banke Srbije, Siniša Malog, minister finance v Vladi Republike Srbije ter mnogi drugi.

 

“Kriza, ki je že na obzorju, se bo razlikovala od velike depresije leta 2008, zato potrebujemo drugačen odgovor, je poudaril predsednik zveze ekonomistov Srbije in dodal, da je ključno oblikovati načelo preudarnosti in varčevanja pri vodenju fiskalne politike. To pomeni, da je potrebno načrtovati nižji primanjkljaj kot prvotno načrtovan, udobnejši fiskalni prostor ter zmanjšanje dolga. Monetarna politika bi morala nadaljevati z izvajanjem niza sofisticiranih ukrepov za najučinkovitejši odziv na obstoječe in pričakovane inflacijske pritiske, ne da bi ogrozili gospodarsko aktivnost,« je še dejal Vlahović.

 

Udeleženci so se dotaknili tudi tem okoli tudi energetike ter prehrane, ki je predvsem z novimi dogodki v Ukrajini postala pomembno strateško vprašanje v regiji, ki je v nekaterih segmenih zelo odvisna od ruskih ter ukrajinskih odnosov. Jasnih odgovorov ni, saj je še preuranjeno za zaključke je pa očitno, da bo na tem področju treba opraviti potrebne analize in prestrukturiranja dobavnih ter poslovnih modelov, da se zagotovi ustrezna oskrba.

 

Govorci 29. foruma ob burnem dogajanju v svetu niso pozabili na ključne udeležence prihodnosti. V obširnem diskurzu so se dotaknili brezposelnosti mladih v Srbiji skupaj z nekaterimi drugimi kategorijami prebivalstva, ki imajo slabši položaj na trgu dela. Dogodek je v središče postavil tudi vprašanje kako lahko poslovni sektor vpliva in pomaga mladim s tem, da vpliva na razvoj njihovih veščin. Osrednji govornici Darija Kisić Tepavčević (Ministrica za delo, zaposlovanje, veteranska in socialna vprašanja v Vladi Republike Srbije) ter Dejana Kostadinova (direktorica Unicefa v Srbiji) sta opozarjali na podatke o brezposelnosti, ki jih želijo izboljšati in pomembnosti sprejmanju ukrepov, ki bodo imeli poudarek predvsem na vlaganju v mlade.”Želimo zagotoviti okolje in pogoje, da bo mlad človek takoj začel s poslovno kariero,” je dejala Kisić-Tepavčević in dodala, da se izvajajo vsi ukrepi za ohranitev poti napredka.

 

Izpostavljen je bil tudi vpliv pandemije Covida-19 in nekaterih drugih faktorjev, ki upočasnjujejo in negativno vplivajo na razvoj otrok. Njihov cilj si je prizadevati za obnovitev socialnega sporazuma med vlado, gospodarstvom, civilno družbo, mesti in občinami in mednarodnimi organizacijami, kot je UNICEF, da bi ustvarili enake možnosti za vse otroke in mladino, saj so trenutno razlike med jugovzhodno Srbijo in drugimi regijami precej velike.

 

Besedo pa so imeli tudi predstavniki mlade generacije, ki so na panelu izpostavili izzive, s katerimi se soočajo oni in njihovi vrstniki. Predvsem si želijo podpore na njihovi prihodnji razvojni poti, z zagotavljanjem pripravništev, možnosti mentorstva in prostovoljstva ter drugimi priložnostmi za pridobivanje poslovnih izkušenj. Le na tak način bo znanje in perspektiva ostala v regiji.