Foto: Kaja Stankovič

Prvi dan dolgo pričakovane mačje razstave, ki je po mnogih letih za svoje prizorišče zopet izbrala Gospodarsko razstavišče, je potekal v polnem zagonu. Pred stojnicami se je trlo ljudi, v mačjih kletkah pa – no – mačk.

IMG_9317

Zvezde razstave

Ob začetku razstave so sodniki takoj pričeli z ocenjevanjem štirinožnih ljubljenčkov. Za vse radovedne je od 12. do 14. ure potekala predstavitev posameznih pasem mačk. Letos je bilo za razliko od prejšnjega leta tudi veliko novih, nad katerimi so bili obiskovalci navdušeni. Največje zvezde razstave in številčno najmočnejše so bili mačke Maine Coon, katerim so sledile Svete birmanke in Perzijke. Občutno več kot lansko leto je bilo tudi Bengalk, pred katerimi se je trlo oboževalcev.

Mačke skozi človeške oči

Prireditev se je nadaljevala s podelitvijo priznanj in pokala trem najlepšim muckom po izboru obiskovalcev. Tretje mesto je zasedla prikupna oranžna mačka, ki ni bila pasemska, temveč domača.

IMG_9404

Tretjeuvrščena domača mačka po izboru obiskovalcev

Drugo mesto je prejel navihan bengalski muc, za katerega je vzreditelj povedal, da je prava zvezda Instagrama.

IMG_9385

Bengalski muc, ki je zasedel drugo mesto

Zmagal pa je že malce starejši Maine Coon, prav tako v oranžni ali “Garfieldovi” barvi, ki je v svojih letih udeležbe na tekmovanjih pobral kar nekaj pokalov.

IMG_9362

Najlepši maček po izboru obiskovalcev

Sobotno tekmovanje se je zaključilo z ocenjevanjem posebne vrste mačke, Svete birmanke. Poleg že ocenjenih modrookih muc bodo na vrsto za strokovno mnenje v nedeljo prišli na vrsto tudi velikanski Maine Cooni.

Štirinožni modni dodatki

Proti izhodnim vratom sem korakala s polno torbo darilc. Z vstopnico smo obiskovalci namreč za svoje lastne muce, ki nas pridno in zaspano čakajo doma, dobili slastno omako znamke Whiskas ter 3 majhne konzervice naravnih prehranskih dopolnil znamke Professional Pets. Na vseh straneh je bilo postavljenih tudi veliko stojnic, od takih z mačjo hrano, pa vse do mačjih igrač, majic in modnih dodatkov za ljubitelje mačk. Na vprašanja o negi in vzreji mačk je za svojo mizo odgovarjala prijazna gospa, svojo stojnico pa je imela tudi Mačjelovka, društvo za pomoč prostoživečim mačkam, tu so širili svoje sporočilo ter gostili srečelov, v katerem sem za dober namen sodelovala tudi jaz.

IMG_9294

Razstava v polnem teku

Ob 18. uri se je dvorana, v kateri je potekala razstava, dokončno zaprla, nas pa že zanima, kaj se bo dogajalo jutri.