Razmišljal: Primož Bezjak;   Foto: Toni Soprano, Nejc Saje

 

PRIMOŽ BEZJAK – karizmatičen igralec. Mariborčan. A dela v Ljubljani. Z Beton Ltd je v teku predstava Ich kann nicht anders, v Slovenskem mladinskem gledališču pa prav zdaj igra v Človeškem faktorju. Hmm, kje je že tisti Petelinji zajtrk … Ampak Primož tokrat raje piše o tem, kako sta se srečala človeška napaka in človeška ribica.

mala_um_na_kolo_izbrana

Na kolesu. Jaz pilotiram, ona kopilot na štangi. Na poti iz glasbene šole.

V istem dnevu sta se srečala človeška napaka in človeška ribica. Ona in on. Ali on in ona. Slovnično sta seveda oba ona, ampak jaz govorim o njej in meni. Ne, še vedno sem nerazumljiv. Počasi. Rewind selector!

SMRT JE BOLJ INTRIGANTNA

Kako sta se srečala človeška napaka in človeška ribica? Na kolesu. Jaz pilotiram, ona kopilot na štangi. Na poti iz glasbene šole. Pogovarjam se s svojo sedemletno hčerko, kakšen je bil dan, kaj sva počela, kaj je novega ali kaj vse je popolnoma isto kot dan prej in kako to, da je vse drugače in vendarle nevzdržno enako. V šoli je vse kul, včasih je malo dolgočasno, punčke se še vedno čustveno izsiljujejo, katera je zdaj najboljša prijateljica kateri, fantom pa tko al tko ni nič jasno.

Ampak danes so pa bili na knjižnem sejmu, kjer so jim predavali o človeški ribici. No, ne vem, če ravno predavali, to je bila moja razlaga, ker mi je ona samo govorila o tem, da je bila človeška ribica v akvariju in tam so bila jajčeca in ena je umrla. Človeška ribica namreč. Ja, umrla. Smrt.

Ne vem, če je izvedela, da je človeška ribica edini evropski predstavnik družine močerilov in edini jamski vretenčar v Evropi in da preostalih šest predstavnikov uvrščamo v rod Necturus, ki pa živijo na vzhodu ZDA. Zanjo je to preveč nepomembnih in abstraktnih podatkov. Smrt je gotovo bolj intrigantna. Ja, pa je res absurdno. Tam na vzhodu ZDA res živi jamska žival, slepa, neotenična žival, kar pomeni, da še odrasla in spolno zrela ohrani nekatere mladostne (juvenilne) znake. In ta žival je tudi povezana s Slovenijo in ne verjame v globalno segrevanje in je celo predsednik. Človeški faktor. Human error. Človeška napaka. Bolje, človek napaka. Katastrofa. Smrt.

mala_rokova-modrina-uros-macek-zeljko-hrs-primoz-bezjak-matej-recer-foto_nejc-saje

Predstava Rokova modrina

In ta žival je tudi povezana s Slovenijo in ne verjame v globalno segrevanje in je celo predsednik. Človeški faktor. Human error. Človeška napaka. Bolje, človek napaka. Katastrofa. Smrt.

ČLOVEŠKA NAPAKA. IN JA, SMRT

In potem sem na vrsti jaz, moj dan. V redu. Isto kot včeraj. Vaja. Vaja za nov projekt v Slovenskem mladinskem gledališču z naslovom Človeški faktor. Predstava o katastrofi, o letalski nesreči, o človeškem faktorju, napaki. In ja, o smrti. In tako kot govori v tekstu kolegica Janja M.:

»Vsaka nesreča je del kompleksne verige dogodkov – upoštevati morate vse – od zakonodaje posamezne države do tona, s katerim je govoril zračni kontrolor … do zgodovine različnih mehanskih delov letala – ki bi jih lahko izdelali zunaj družbe, pri inženirju, ki je prekerec in nima stalne pogodbe, ima pa več služb in je v stresu in utrujen zaradi preveč dela in zaradi preveč negotovega dela … ja, celo mizoginija bi lahko zrušila letalo!«

Ali državo, ali celo svet. No, tako nekako.

»Tata, jaz tebe nič ne razumem!«

ICH KANN NICHT ANDERS

»Tata, jaz tebe nič ne razumem!« … No pa mi je spet ratalo. Ne morem drugače. Ich kann nicht anders. Ampak v tistem že začnem razmišljati o tem, kaj bom napisal za revijo Goodlife. Stvar (lahko je kakšen pogovor, dogodek, knjiga, oseba …), ki vam je spremenila življenje, seveda bolj v pozitivnem smislu. Huh … Ne spomnim se.

 

_______

Primoža Bezjaka lahko v Slovenskem mladinskem gledališču še vedno spremljate v predstavi Rokova modrina (3., 9., in 10. januar) ter v novi predstavi Človeški faktor (od 17. januarja naprej).

Vidite pa ga lahko tudi v TV seriji Več po oglasih vsako nedeljo na TV Slovenija 1 ob 20.00.