Kako ugoditi izbirčnemu filmofilu? Težko, to lahko zagotovim iz prve roke. Sama sem namreč ena od tovrstnih skrajno nadležnih ljudi. Ko pogledaš na stotine in stotine filmov, vse od animiranih, grozljivk do znanstvene fantastike, hočeš nočeš razviješ nekakšen okus, ki ga tudi sam včasih prekolneš. Kar naenkrat namreč ugotoviš, da te pravzaprav 90 % izdelkov današnje hollywoodske industrije pusti popolnoma na suhem. To pa ne pomeni, da se v tem neskončnem balastu povprečnosti ne skrivajo biseri.

OTROK TEHNOLOGIJE IN FILMA

Angleški filmski vizionar in obsedenec s tehnologijo, Charlie Brooker, je leta 2011 širši javnosti predstavil prvo epizodo serije ”Black Mirror.” Zaradi velikega uspeha na kraljičinem otoku in Brookerjeve idejne genialnosti je Netflix leta 2015 komisijsko podprl Brookerja in tako naročil dodatnih 12 epizod serije za tretjo sezono. Ta je bila predvajana 21. oktobra 2016.

Norost in genialnost gresta z roko v roki

”Vsaka epizoda ima drugačno igralsko zasedbo, drugačno okolje, celo drugačno resničnost,” je Brooker razložil na novinarski konferenci in dodal, da želijo epizode prikazati način, kako živimo sedaj in kako bomo lahko živeli čez 10 minut, če ne bomo pazljivi.

Zakaj pazljivi? Celotna serija je namreč obarvana morbidno satirično in človeku daje vpogled v nekaj, kar sicer vsakemu včasih pade na pamet – kako bomo živeli čez 10 let, ko bo tehnologija razvita do ekstrema – vendar nima vsak takšne domišljije, da bi se domislil takšnih fiktivnih resničnosti. wyatt-russell-in-the-black-mirror-season-3-episode-playtest

”Če je tehnologija droga – in definitivno se zdi, kot da je – kakšni so pravzaprav stranski učinki?”

                                          – Charlie Brooker

BLOKIRANJE ČLOVEKA V ŽIVO, VREDNOST ČLOVEKA NA SOCIALNIH MEDIJIH IN POSMRTNO VIRTUALNO ŽIVLJENJE

Ker sama nisem ravno zaprisežena sledilka tehnološkim novitetam, sem se najprej malce zbala, da morda to vseeno ni zame. Vendar so me visoke ocene na glavnih filmskih straneh – Imdb in Rotten Tomatoes – na koncu kljub temu prepričale, da si pogledam VSAJ prvo epizodo. Ena, dva, tri in bila sem zasvojena.

White Christmas, Nosedive in San Junipero

Seveda imam najljubše. Naslednje tri epizode so mi najljubše, seveda pa priporočam ogled vseh treh sezon, vseh epizod. Vsaka te namreč obogati s popolnoma novim pogledom na današnji svet.

White Christmas je zadnja epizoda druge sezone in uprizarja dva popolnoma običajna moška, Matta in Potterja, ki si v zasneženi, zastareli kočici med božično večerjo izmenjata strašljive zgodbice svojega zgodnjega življenja v zunanjem svetu. Zgodba nam že od začetka daje čudaški občutek, kot da nekaj ni čisto tako, kot se zdi. Vendar je konec tisti, ki ti resnično prerešeta vse sive celice. Pet zvezdic.

wc-1

White Christmas

Nosedive pa je prva epizoda tretje sezone in želi prikazati svet, kjer smo ljudje vredni toliko, kolikor nas ljudje ocenijo na socialnih medijih. Najvišja ocena je 5, ocenjujejo pa te lahko vsi; neznanci, najboljši prijatelji, družina, celo sodelavci. Zgodba se osredotoči na dekle, ki želi doseči visoko oceno za vsako ceno. Njena zgodba nas malce strezni. Količino dela, ki ga vložimo v Facebook in Instagram všečke, je lahko zasvajajoča. Posameznika prisili, da malce pretehta lastne vrednote. Definitivno vredno ogleda. Dala bi 5 zvezdic, vendar se zdi skorajda ironično.

black_mirror_8

Nosedive

San Junipero je četrta epizoda tretje sezone, ki se zdi do polovice pravzaprav popolnoma običajen film iz 80-ih let. V epizodi spremljamo čudovito obmorsko mesto, kjer sramežljivo dekle spozna zabavno žurerko. Hitro postaneta ljubimki, vendar se tukaj celotna stvar zelo zaplete. Njuna ljubezen namreč nasprotuje zakonom časa in prostora. Zopet podarjam vse zvezdice, saj ni več presenečenje.

black-mirror-lesbian-san-junipero-1-yorkie-kelly-th

San Junipero

BROOKERJEVA MOJSTROVINA

Včasih se vprašam, če bi imela moč pogledati v prihodnost skozi kristalno kroglo, ali bi sploh hotela. In če bi bila prihodnost drugačna, kot si jo predstavljam, kaj bi lahko naredila, da jo spremenim? To so težka vprašanja z nemogočimi odgovori. Brookerjeva serija mi je dala nekaj podobnega. Popolnoma je pretresla moj mirno plavajoč miselni mehurček, v katerem živim, in mi pokazala, da tudi tehnološka prihodnost ni črno-bela. Sama serija je zame ravno zato ena redkih novodobnih umetnin, ki v vsakem človeku zmore vzbuditi pristna čustva in presenečenje.