Odprite svoje osnovnošolske peresnice, ošilite svinčnike in pričnite z barvanjem, saj se zdi, da je lahko vaše otroštvo, preživeto pred pobarvankami, dobro vplivalo na vaše duševno zdravje. Nova študija Univerze v Otagu na Novi Zelandiji je namreč pokazala, da lahko pobarvanke zmanjšajo stopnje depresivnih simptomov in tesnobe.

Po nedavno povečani priljubljenosti pobarvank se je dr. Jayde Flett odločila, da izvede študijo, ki je vključevala 115 žensk, starih od 18 do 36 let. Nekatere udeleženke so morale en teden barvati pobarvanke  vsaj deset minut na dan, medtem ko so druge dobile ugankarske knjige, ki jih je bilo treba izpolniti.

Raziskovalci so ugotovili, da so tiste udeleženke, ki so svoj čas porabile za barvanje pobarvank, poročale o nižji stopnji depresije in tesnobe kot tiste, ki so reševale uganke.

Flett je v novozelandskemu Heraldu izpostavila, da je potrebno opraviti nadaljnje raziskave, s katerimi bi lahko ugotovili, zakaj so takšne preproste aktivnosti, kot je na primer barvanje, tako koristne.

1c94b2c85aeb0197e1d6a26d609757d3

“Zdi se, da barvanje povzroči zavestno meditativno stanje, ki je povezano z zmanjšano aktivnostjo v amigdali ali spremembami v delovanju možganskih valov,” je dejala.

Soavtorica Tamlin Conner je dejala, da so ugotovitve pomembne za razumevanje psiholoških koristi, ki so posledica barvanja. Zagotovila je, da se lahko (barvanje) šteje za vsakodnevno ustvarjalno izražanje, tako kot kuhanje ali vrtnarjenje.

“Barvanje lahko tako brez skrbi dodamo na rastoči seznam ustvarjalnih dejavnosti, ki skrbijo za izboljšanje duševnega zdravja,” je dejala.

Vir: IFLSCIENCE

____________

PREBERITE ŠE: