Kljub nekoliko višjim temperaturam se zima hitro bliža, z njo pa dogodki, povezani z božičnimi in novoletnimi prazniki. Letos bodo na Dunaju prvi božični sejmi zasvetili in zadišali 17. novembra, do božiča pa bo mogoče obiskati kar 19 sejmov, preskusiti svoje drsalne sposobnosti, primerjati punče in kuhano vino, opraviti predbožične nakupe in začutiti praznično vzdušje.

KULINARIKA IN PRIJATELJI 

S 17. novembrom 2017 bodo na Dunaju uradno zabeležili začetek predbožičnega časa s pričetkom dogodkov pred mestno hišo v sklopu Dunajskih božičnih sanj. Na 19 sejmih s skoraj tisoč stojnicami bo do božiča mogoče kupiti darila, kulinarične dobrote, predvsem pa se družiti z družino in prijatelji, kar je po besedah dunajskega mestnega ministra za kulturo, znanost in šport Andreasa Mailath-Pokornyja tudi osnovni namen teh sejmov:

Wiener Weihnachtstraum_IMG_2273_(c)stadtwienmarketing

»Dunaj je mesto bivanja v sožitju. Dunajske božične sanje pred mestno hišo pa so simbol tega sožitja.«

OTROCI IGRAJO ZA OTROKE

Največji in najbolj priljubljen božični sejem na Dunaju s 154 stojnicami je del Dunajskih božičnih sanj – božični sejem »Christkindlmarkt” na trgu pred mestno hišo. V šestih tednih bodo praznične luči, mamljiv vonj po dobrotah ter tisoč in ena možnost za nakup daril na trg Rathausplatz ponovno privabili okoli milijon domačih in tujih obiskovalcev. Vsakoletna atrakcija je tudi drsalna steza, ki se vije med drevesi in lampijončki pred mestno hišo in letos obsega 3.000 kvadratnih metrov. Za drsalke in čelade bo poskrbljeno, za dunajske vrtce in šole pa bo vstop prost. Inovativna dobrodelna akcija »Otroci igrajo za otroke«, ki bo del letošnjih prireditev, bo »lovljenje« daril v dobrodelne namene z aplikacijo po vzoru »pokemon-go«.

Wiener Weihnachtstraum_IMG_2273_(c)stadtwienmarketing

Kot pokemone bo mogoče iskati in loviti darila, ki bodo nato na posebni stojnici spremenjena v prava darila in podarjena otrokom pod okriljem »SOS-Kinderdorf«.

POSEBEN ČAR

Vsak izmed 19 sejmov, ki bodo posejani po avstrijskem glavnem mestu, ob standardni ponudbi skriva še kakšno dodatno posebnost – različne vrste punča, delavnice za otroke, razglede, drsališče, tradicionalne okraske, pevske zbore, kočijo z jelenjo vprego, »lovljenje« daril v dobrodelne namene, vrtiljake in še kopico drugih zanimivosti. Poleg sejma pred mestno hišo med najbolj obiskane sejme sodijo sejem med Prirodoslovnim in Umetnostnozgodovinskim muzejem na trgu Freyung, pri Štefanovi katedrali, dvorcu Schönbrunn, baročnem gradu Belvedere in zabaviščnem parku Prater, vsak pa ima svoj poseben čar.

Seznam dunajskih adventnih sejmov: https://www.wien.info/en/shopping-wining-dining/markets/christmas-markets

Foto: stadtwienmarketing

________________

PREBERITE ŠE: