Zima je pravi letni čas za pitje čaja. Pa veste, kje se nahaja ena izmed največjih plantaž rastline, ki prispeva k soustvarjanju tega nadvse popularnega vročega napitka in vsakodnevno pridela kar štiri milijone kilogramov čaja? Odgovor je daleč, daleč stran od nas, na območju, velikem približno toliko kot Singapur.

Malezija

SINGAPURSKA ČAJANKA

Mesto Pahang leži približno 200 km od Kuala Lumpurja, v zahodni Maleziji s populacijo okoli 43.000 ljudi. S svojimi 712 kvadratnimi kilometri po velikosti močno spominja na Singapur, a je to tudi edina skupna stvar, ki si ju to območje in država delita. Na območju Cameron Highlands se namreč razprostira ena izmed najbolj obširnih plantaž čaja, ki s svojo zeleno panoramo očara še tako zahtevnega obiskovalca. V Pahangu se bohoti več različnih plantaž, ki si jih lasti več različnih podjetij. Najbolj znano izmed njih je Boh, ki na hektar ustvari 3.000 kilogramov čaja, vsakodnevno pa kar štiri milijone kilogramov čaja, kar je 70 % vsega čaja, pridobljenega v Maleziji. Obzorja lahko širite tudi na ogledu tovarne čaja, ki prikazuje, kaj se z njim dogaja po obiranju na zelenih plantažah. Veliki čajni nasadi so tako številka ena na vsaki “must see” listi turistov, in to z dobrim razlogom.

Malezija

15 MINUT ALI ENA URA?

Cameron Highlands sestavlja 8 sosesk, ki so med seboj ločene s precejšnjo razdaljo. Njihovo čudovito naravo si je najbolje ogledati peš, med njimi pa se lahko gibljete z avtom, avtobusom, motorjem, taksijem ali celo kombijem. Raznolike soseske imajo v svojem območju nešteto zanimivosti. Ena izmed takih je tudi Gunung Birchang ali gora Birchang, ki je z 2.031 metri nadmorske višine najvišja točka Malezije in je dostopna s ceste. Na vrhu velikanske lepotice je postavljen 15 metrov visok opazovalni stolp z noro dobrim razgledom. V neposredni bližini stoji tudi gozd, ki se močno razlikuje od katerega koli drugega gozda v Maleziji. Poraščen je namreč z debelo preprogo mahu, večini dreves v njegovi notranjosti pa je uspelo ostati nedotaknjenih dolga stoletja. Še eden v množici zanimivih lokacij v malezijskem mestu je slap Parit, ki je obiskovalcem dostopen z dveh strani. Ena vas bo do njega pripeljala v eni uri, druga pa v pičlih petnajstih minutah.

Malezija

KO NEMOGOČE POSTANE MOGOČE …

Ob raziskovanju Malezije nemogoče postane mogoče. Ta mali kos zahodne Malezije v sebi skriva toliko lepot in zanimivosti, da se zdi, kot da je v njej združenih več kontinentov in držav. Prečudoviti nasadi, vznemirljiva narava in zgodovinski templji so le peščica tega, kar ta obmorska država ponuja. Zato hitro spijte skodelico čaja in si zagotovite letalsko karto za potovanje v Azijo.

 

Foto: Pixabay


_______________

LAHKO PA SI ZAGOTOVIŠ KAR ALL INCLUSIVE POTOVANJE PO DEŽELI TISOČERIH ODTENKOV ZELENEGA GOZDA. MALEZIJA TI RAZKRIJE TUDI SKRIVNOSTI ŽIVALSKEGA BOGASTVA IN PONUDI POGLED NA BELINO PEŠČENIH PLAŽ. 

KOMPAS TE POVABI NA MALZIJSKO ČAJANKO, POTEM PA TE ODPELJE ŠE NA BORNEO.

Malezija

______________

Če so te navdušile plantaže čaja, poglej še …