RAJ JE MODRE BARVE

Na povsem nepravljični in hitro dosegljivi lokaciji v bližini Bruslja se razprostira čarobni gozd z mistično modro preprogo, ki jo je mogoče videti le nekaj tednov v celem letu. Kljub temu pa so te gozdne lepote vidne prav vsako pomlad, brez izjeme.

DODATNE TOČKE LEPOTE

Le 20 kilometrov iz Bruslja, ki jih lahko z avtomobilom prevozite v pičlih 30 minutah, in že ste dosegli vašo željeno destinacijo. Gozd Hallerbos. Zaradi čudovitih okroglolistnatih zvončic modrikasto vijolične barve, ki oživijo le za par tednov v pomladi, se na gozdnih tleh nariše čudovita preproga, kakršne ne prodajajo v trgovinah. Ta čas najpogosteje nastopi v poznem aprilu, takrat pa se v upanju, da bi posneli dobre fotografije talne prevleke, zberejo tudi domačini. Še dodatne točke lepote pa slikam prinese meglica, ki sicer večkrat zajame modri gozd.

modrerozice

Da okroglolistnate zvončice lahko vzcvetijo, mora biti zemlja dovolj topla, drevesa pa ne preveč listnata, saj v nasprotnem primeru zakrivajo sončne žarke. Takšni pogoji nastopijo le 7 do 10 dni v letu in so odločilni za nastanek mistične talne prevleke. Ker pa je njihova rast tako kompleksna, je izjemno pomembno, da ob samem obisku gozda ostanemo na označeni poti, saj s hojo lahko uničimo dragocene čebulice, zaradi česar bo morda naslednje leto v cvetlični preprogi luknja. Četudi pa se pojav dogodi vsako pomlad, izletov ne planirajte preveč vnaprej, saj boste morda zamudili pravo obdobje za obisk tega unikatnega gozda. Strokovnjaki pravijo, da je pravo časovno obdobje mogoče razkriti marca, saj takrat lahko presodijo, kdaj bodo zvončice vzklile. Modre cvetlice pa so tudi indikator, da je gozd, v katerem rastejo, zelo star, kar pa ne pomeni, da so stara tudi okoliška drevesa. Poznavalci so namreč ugotovili, da razkrivajo le, da gozd na istem mestu stoji že približno 300 do 400 let.

SAMI V RAJU

V nasprotju s prejšnjimi leti je bilo leto 2017 za Hallerbos precej zgodnje. Preproga je namreč zrasla že konec marca, kar je najamanj en mesec prej kot v ostalih letih. Svoj izlet rezervirajte marca in imejte v mislih, da boste na vijugasti stezici ob modrikastih rastlinah sami le v zgodnjih jutranjih ali pa poznih večernih urah.

srnica

——————–

Za še več unikatnih destinacij kliknite na spodnje povezave!