V PRESTOLNICI POLŽEV

Dolgoletno tradicijo pripravljanja specialitet iz vinogradniških polžev bodo letos ponovno oživili na Dunaju med 24. in 30. septembrom. Dunajski polžerejec Andreas Gugmuck v sodelovanju z vrhunskimi restavracijami iz celotne Avstrije pripravlja pravo gurmansko doživetje. Predstavili se bodo odlični gastronomi, vinogradniki, pivovarji in izdelovalci čokolad. Vrhunec festivala bo potekal v soboto, 29. septembra, na posestvu Gugmuck.

Dunaj je bil do začetka 20. stoletja prestolnica polžev, saj so ti veljali za zelo zdravo hrano in celo afrodiziak. V ožjem središču mesta so imeli polžjo tržnico, kjer so prodajali sladkane kuhane, pa tudi ocvrte in pečene polže s slanino in zeljem. Leta 1810 je izšla kuharska knjiga z recepti za polžje jedi, kot so na primer polnjeni polži, polžja pašteta, polžji cmoki, nabodala in klobasice.

POLŽI IN VRHUNSKE RESTAVRACIJE

To dolgoletno tradicijo specialitet iz vinogradniških polžev s festivalom že 10 let obuja dunajski polžerejec Andreas Gugumuck, ki k sodelovanju privabi vrhunske restavracije iz celotne Avstrije. Sto sodelujočih restavracij bo tako v zadnjem tednu septembra na menije uvrstilo prav posebne lastne kreacije, vse od polžjega namaza do polžev na japonski način.

Festival polžev na Dunaju

Vrhunec festivala bo v soboto, 29. septembra, na posestvu Gugumuck, kjer se bodo predstavili vinogradniki, pivovarji, izdelovalci čokolad in gastronomi. Program bo namenjen vsem starostnim skupinam in bo zajemal vodenja po posestvu, delavnice ter glasbene nastope. Obiskovalci bodo lahko poskusili najrazličnejše polžje specialitete, tudi polže na žaru, ki jih bo na odprtem ognju pekel organizator festivala Andreas Gugumuck. Vstop je prost.

400 LET STARA KMETIJA JE POLŽJA FARMA

Andreas Gugumuck, ki je svojo 400 let staro kmetijo spremenil v polžjo farmo, je leta 2012 prejel evropsko nagrado za inovativne mlade kmetovalce. Da bi ohranjal dolgoletno dunajsko tradicijo, je začel gojiti velike vrtne polže na parcelah, posejanih s sončnicami, blitvo, ogrščico, timijanom in koromačem. Danes se poleg gojenja polžev ukvarja še z njihovo predelavo in z njimi oskrbuje številne restavracije.

________________

Če ste že tukaj, preberi še …