Mesto Dunaj je delež ekološko pridelane hrane na jedilnikih vrtcev in šol s sedanjih 40 povečalo na 50 odstotkov. Poleg tega v prehrani uporabljajo le še jajca iz proste reje in zmanjšujejo število mesnih obrokov. 

DUNAJSKI OTROCI V ŠOLAH IN VRTCIH JEDO ZDRAVO

Da dunajski otroci v vrtcih in šolah jedo zdravo, je že lani ocenila okoljevarstvena ogranizacija Greenpeace. Prehrana otrok v javnih šolah je bila tedaj v 40 odstotkih sestavljena iz ekoloških izdelkov. Zdaj se je mesto skupaj s starši odločilo, da bodo delež tovrstne hrane povečali na vsaj 50 odstotkov.

ZMANJŠANJE MESA

Leta 2001 je Dunaj začel na jedilnike izobraževalnih ustanov umeščati ekološke izdelke. »Od tedaj delež ekoloških živil v šolah in vrtcih stalno povečujemo ter skrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano otrok. Raziskava Greenpeacea iz leta 2018 je pokazala, da se je Dunaj glede zdrave in okolju prijazne hrane od vseh avstrijskih zveznih dežel odrezal najbolje,« je povedal dunajski mestni minister za šolstvo Jürgen Czernohorszky. Dunaj je namreč v vseh ocenjenih kategorijah, kot so ekološka živila, regionalna živila ter zmanjšana uporaba mesa, ki je hkrati kakovostnejše, dosegel največ točk.

ekološka hrana v šolah

ZDRUŽENJE STARŠEV USPEŠNO

»Veseli me, da je Združenju staršev na Dunaju že tako visok delež ekoloških živil v izobraževalnih ustanovah uspelo še povečati. To smo dosegli skupaj z zanesljivimi partnerji v mestu,« je dejal Karl Dwulit, predsednik združenja, ki ima pri izbiri dobaviteljev živil pomembno vlogo.

Dunajčani pri sestavljanju vrtčevskih in šolskih jedilnikov prisegajo na ekološka živila, regionalno pridelano hrano in manj mesnih obrokov. Poleg tega imajo šolarji že od leta 2015 vsak teden na voljo brezplačno ekološko pridelano sadje in zelenjavo.

Več informacij najdete TUKAJ.

Raziskava Greanpeacea: TUKAJ. 

Foto 1: © Martin Votava/PID in © Chistian Fürthner/PID

________________

Če si že tu, preberi še tole …