TROPSKI MOZAIK

Buhnil je vame. Tisti topli, tropski, poletni zrak. Prvič, ko sem stopila z močno klimatiziranega letališča v Miamiju. Bilo je pred malo več kot desetimi leti, ko sem sredi evropske zime zavrisnila v buhteče miamijsko popoldne. Letošnji februar pa me je pričakalo le 17 zgodnjepomladnih stopinj. Hvalabogu zgolj prva dva dneva. Ravno dovolj, da sem prvič videvala ljudi po ulicah v debelih jopicah, puloverjih, jaknah in celo zimskih škornjih. Mogoče čisto prav, da smo imeli bolj mehak prehod. Kljub floridski zimi je bilo prvo, kar smo po prespani noči naredili, pobeg na plažo. Tisto neskončno dolgo, peščeno, obrobljeno s turkiznim morjem. »Tuki bom naledila poticko,« je rekla moja neskončna triletna sreča in se zarila v pesek. Prvi dan, na prvi plaži.

Miami Florida south beach

Miami, Florida, plaža South Beach

In na vseh naslednjih je bilo enako. Še dobro, da smo se vmes podali na druge dogodivščine. Florida je namreč en velik park. Zabave je veliko za najstnike, za družine z otroki in baje tudi za upokojence. Ena sama tropska urejenost. Čudovita narava z največjim narodnim parkom na jugu. Everglades je neskončno močvirje, ki je med Miamijem in Naplesom nastalo šele pred 5000 leti. Te premikajoče se vode v svojih nedrjih skrivajo ogromno živalskih vrst. Tiste, zaradi katerih ljudje najpogosteje pridejo, so … aligatorji. V rekah, jezerih, prerijah, na močvirnih travnatih površinah srkajo močne floridske žarke. Divjina, ki ji ni enake. Otroci uživajo, ko prvič vidijo te lene in velike plenilce. Nekje vmes na ustaljeni poti po parku v Shark Valleyju smo videli jezno mamo aligatorko, ki je ob mladičku hudo pihala proti nam, in naredili malce večji varnostni ovinek.

UČNE URE Z ALIGATORJI V EVERGLADESU

Američani so modreci prodaje in znajo zelo dobro predstaviti in prodati, kar jim je narava podarila. Zato vas na dolgi ravni cesti Tamiami številne table vabijo na ogled veličastnega Evergladesa. Najbolj nora izkušnja s čolni na zračne propelerje (air boats) je v Everglades Cityju, ko drsite s polno hitrostjo med naravnimi predori mangrov.

Pravo malo nasprotje je otok Sanibel severno od Naplesa, ki ga prevevajo bolj karibske vibracije. Odtenek peska je maldivsko bel.
Florida

OGLASNA VSEBINA

Tak pravi naravoslovni dan, ko je mala popotnica spoznala precej novih živali, smo seveda končali … no, kje drugje kot na plaži. Odhiteli smo gledat, kako sonce tone v Mehiškem zalivu. Prednost zahodne obale, če niste jutranji ptič, so zaradi sončnega zahoda malo daljši in romantični večeri. Sprehajalcev, bralcev knjig, malih lovilcev pisanokljunih ptičev je bilo v Naplesu v tem času veliko. Tako pomirjajoče je bilo vse skupaj. Verjetno ima s tem kaj opraviti tudi dejstvo, da smo prišli v prestolnico upokojencev, sicer takih aktivnih in kar dobro pod palcem podmazanih, saj se Naples bohoti z razkošnimi vilami. Tudi restavracije so bile ob mraku polne dišeče urejenih dam in gospodov.

Florida Fort Lauderdale

Plaža v Fort Lauderdaleu

Pravo malo nasprotje je otok Sanibel severno od Naplesa, ki ga prevevajo bolj karibske vibracije. Promet je počasen, ker je veliko plaže željnih popotnikov, plaže pa … kaj drugega, neskončno dolge peščene fatamorgane. Odtenek peska je maldivsko bel. Urejene, pastelno pisane hiške v kolonialnem stilu te kar ponesejo v Hemingwayev čas, sprednji vrtovi pa kot da bi se vsi prijavili na tekmovanje za najlepše urejeno zelenico.

BELE PLAŽE IN VELIKO PIVO

Po pikniku na plaži, smo se v sončnem popoldnevu peljali novi destinaciji naproti. Lonely Planet o mostu, ki povezuje oba konca zaliva Tampa, piše: »Impresivni štiri milje dolgi most Sunshine Skyway je vreden 1,25 dolarja cestnine, samo da lahko občudujete dramatičen obok nad zalivom in spektakularen razgled.« In ker gremo ravno v St. Petersburg, nas pot pelje čez ta most. Juhu! Aha, juhu se hitro spremeni v … kva pa je zdej to?! Neverjetno, tik nad mostom se je gmotil velik, temen oblak. Kot bi odsekal, je sonce izginilo. Nah, pa je šel najbolj spektakularni mostni pogled. V hotelu vprašam, ali je megla značilna za ta del Floride. »Niti ne, gospa, le občasno, ko so temperaturne razlike velike, nastane tako gosta vlaga.« Hvala za razlago, ampak mi smo ja na počitnicah, na Floridi, »sunshine state«. Pa smo se raje zapodili v pravo kubansko restavracijo na kubanski sendvič in pivo … in vodo. Zjutraj smo se odpravili na potep po ameriškem St. Petersburgu, ki ni niti malo podoben ruskemu. Je bil pa na torkovo megleno jutro precej zaspan, nič kaj turistično zabaven, zato smo raje zbežali na rajske otoke St. Pete’s.

Florida

Lonely obljublja peščeno dušo tega zalivskega polotoka. In vse je res. Pesek je še bolj bel, voda še bolj turkizna. To smo se prepričali v kratkih trenutkih, ko je meglo prebodlo sonce. Na prvem, najožjem otočku Passe-a-Grille smo našli svoj Paradise Grille s fino ocvrtimi rakci. In dvema velikima pivoma.

Za češnjico na sladkem miamijskem grehu pa je obvezen še »road trip« po US Hwy 1 do njenega konca – Key Westa.

Plažne brisače smo hitro odnesli v avto in hiteli iskat sonce. Šli smo proti Tampi, ki je obljubljala živahen sprejem. Že na pol poti je sonce spet oživelo. Na obrobju Tampe smo ušli v en drug čas, ki ga ponuja mestece Ybor City. Sem so namreč s Key Westa prenesli tovarne za izdelavo kubanskih cigar. In na glavni ulici z rdečimi opekami oblečenega mesteca se širijo vonjave po cigarah. Vrstijo se trgovinice s cigarami, nočni klubi, gledališče, jazz in rock klubi ter pivnice. Pravzaprav celotni zaliv Tampe slovi po odličnem pivu. Tu naj bi našli pivoraj. In sva ga. Ob sprehodu mimo odprtih oken in pogledu na res dolg šank in za njim res dooolga vrsta pipc za točena piva je bil čas za naš postanek. Najprej v trgovino po sladoled za zadovoljstvo mlajše članice in potem udobna namestitev dveh starejših članov in dve pinti zadovoljstva. Aaaa. Ah, to je bilo to. Davek na potovanje z avtom.

Ob sprehodu mimo odprtih oken in pogledu na res dolg šank in za njim res dooolga vrsta pipc za točena piva je bil čas za naš postanek.
Florida Orlando

Bar v Orlandu, Florida

ULTIMATIVNI ZABAVIŠČNI PARKI

Drug dan je bil čas za popolnoma drugačen zabaviščni park. Baje tisti ultimativni, če si star 10 ali pa tudi 40 let. Disney World. Ali pa Universal. Ali pa … Zabaviščnih parkov v Orlandu in okolici ne zmanjka. Mi smo si s triletno princesko izbrali t. i. Downtown Disney. Da vidimo miško Mikija in se zavrtimo na vrtiljaku. In nekaj takega tudi ponuja to zabaviščno-nakupovalno mestece. Parkirnina je zastonj, vstopnine ni. Starši se lahko le držijo za denarnico, ko otroci paradirajo mimo številnih trgovin z njihovimi junaki.

Prava protiutež je središče Orlanda ob malem jezeru. Mirno, potreseno z labodi, račkami in dolgokljuni. Na ulici Thornton Park pa sami prijetni bari, restavracije za umirjeno kosilo.

Miami Little Havana

Miami Little Havana

HOLA MIAMI

Nismo dolgo zdržali stran od plaž. Sicer je to precej nemogoče, saj niti en kraj na Floridi ni od morja oddaljen več kot dve uri. Odkrivali smo celo vzhodno obalo od Vero Beacha, bolj mondenega Lake Wortha, do res blink blink bogataškega West Palm Beacha, najstniško žurerskega Fort Lauderdalea, penzičnega Hollywooda in multikulturno vibrirajočega, žurerskega, gurmanskega, latinskoameriškega Miamija. Že samo počitnice v tej latinski prestolnici ZDA bi bile polne. Kot bi znotraj enega mesta potovali po različnih delih sveta. Little Havana s kubanskim ritmom, Coconut Grove z evropskim, Little Haiti s karibskim, South Beach z žurersko mondenim in tisoč drugih znamenitosti, ki jih Miami ponuja v svojem stilu.

Že sama pot skozi 113 otokov v smeri Kube, je transična.
Key West Miami

Cesta na poti od Miamija do Key Westa

Za češnjico na sladkem miamijskem grehu pa je obvezen še »road trip« po US Hwy 1 do njenega konca – Key Westa. Že sama pot skozi 113 otokov v smeri Kube, je transična. Ker smo ljubitelji delfinov, smo se ustavili na Grassy Key, v raziskovalnem centru. A na najbolj južnem delu ZDA, na Key Westu, vas pričaka … svet v svojem. Kjer so vsi dobrodošli in vsi sprejeti. Tudi roza taksiji izražajo drugačnost, ko se leno vijejo med kolonialnimi hiškami s tipičnimi verandami in kakšnim gugalnim stolom v senci. Ne pozabite pokukati v Hemingwayevo hišo, popiti mojita ali cubalibre, užiti popolnega sončnega zahoda ter se zahvaliti za počitnice in neskončno floridsko poletje.

Foto: M. Janežič

________________

FLORIDA JE ŽE MOČNO POD VPLIVOM KARIBOV, ZATO TE BO KROŽNI POTEM NAVDUŠIL S SVOJO PISANOSTJO. 

KOMPAS PA DODA ŠE SLADKORČEK NA ŽE TAKO BELOPEŠČENO FLORIDO. VMES SKOČITE ŠE NA KRIŽARJENJE PO BAHAMIH. JE TREBA SPLOH ŠE KAJ NAPISATI? 🙂

Florida

________________

KER SI ŽE TU, PREBERI ŠE …