Foto: Sonja Ravbar

Pri Goodlifu stremimo k temu, da odkrijemo čim več slovenskih ustvarjalcev, ki svoje srce vložijo v nekaj posebnega, do zdaj še nevidenega. Je kot naša različica šova Slovenija ima talent, le brez polfinalnega in finalnega kroga, saj so naši izbranci tako močni, da si zaslužijo svoj naslov in zgodbo. Predstavljamo vam kandidata, ki oživlja, pa ni zdravnik,  piše nove zgodbe, a ni pisatelj.

HOBI, S KATERIM PUSTIŠ SVOJ PEČAT

Gregor Janežič je 38-letni umetnik iz Kamnika, objavlja na Facebook strani Topshit Art, ukvarja pa se s prav posebno obrtjo. Izdeluje namreč unikatne, ročno izdelane prstane iz starih kovancev, ki so bili v obtoku in uporabljeni v vsakdanjem življenju. Ti prstani nosijo sledi uporabe in časa ter imajo svojo lastno zgodbo, ki je lahko bogato napolnjena z zgodovinsko vsebino. Nadobudni ustvarjalec je svojo pot začel čisto po naključju, vse, kar je vedel, je le bilo le, da si želi hobi, s katerim bi pustil svoj pečat. Četudi je imel veliko idej, ga je večkrat zaradi prevelikih začetnih stroškov ali prenasičenosti na trgu minila začetna evforija. “Enkrat pa sem povsem po naključju na Youtubu odkril posnetek, kako nekdo vztrajno tolče po kovancu več kot dve uri in za rezultat dobi prstan. Sledilo je več mesecev raziskovanja, iskanja tehnik izdelave in na koncu odločitev, (tudi) to je vredno poizkusiti,” nam je zaupal.

Gregor Image photos-137

Ko na televiziji vidim, da nekdo nosi na roki samo moj prstan, ali pa ko si pred mano sname prstan, ki ga nosi že celo življenje, in ga zamenja s tem, ki sem ga jaz naredil, sem poplačan za ure dela, ki sem jih vložil v izdelavo.

K sreči je osvojil tehniko in dobil potrebno znanje za izdelavo ter s tem navdušil Slovenijo. Glas o njegovih unikatnih izdelkih se je razširil tudi med slovensko estrado, poleg mnogih drugih si je njegov prstan zaželel celo Peter Poles, ki ga je pokazal v eni izmed svojih oddaj, nosi pa ga 24 ur na dan, tudi ko ugasnejo studijske luči. “Zaradi takih ljudi, kot je Peter Poles, si sploh vzamem čas za ta hobi. Ko vidim človeka, da je tako navdušen nad mojim izdelkom, si res ni težko vzeti čas in narediti prstan. Ko na televiziji vidim, da nekdo nosi na roki samo moj prstan, ali pa ko si pred mano sname prstan, ki ga nosi že celo življenje, in ga zamenja s tem, ki sem ga jaz naredil, sem poplačan za ure dela, ki sem jih vložil v izdelavo,” je hvaležen Janežič, ki za svoje všečkarje na njegovi Facebook strani prireja tudi žrebanja in nagradne igre.

STEKLENICA VINA ALI PRSTAN?

Od prvega izdelanega prstana je minilo že leto dni, svojo strast pa je s svetom delil šele šest mesecev kasneje. Tedaj je bil že pravi mojster v poznavanju kovancev, močno pa je narasla tudi njegova zbirka srebrnikov z vsega sveta. Njegova ljubezen do njih se je rodila predvsem ob dejstvu, da je prav vsak prstan unikat in nosi svojo zgodovino. Lahko se sprašujemo, kje vse je že bil, koliko lastnikov je zamenjal ter kdo vse ga je nosil v žepu. Prav zato so njegovi izdelki odlični za rojstnodnevno darilo ali poklon pri obletnici, česar se zaveda tudi sam. “Skoraj vedno, ko ima neka naša bližnja oseba npr. rojstni dan, se sprašujemo, kaj ji podariti za darilo, sploh da bo nekaj izvirnega. S takim prstanom smo zagotovo zadeli. Kaj šele, če je na njem tvoja letnica rojstva. Tako darilo je zares unikatno in izvirno, sploh če pomislimo, da ga dobimo za ceno steklenice malo boljšega vina, kar je ponavadi naša prva izbira.” Njegove edinstvene prstane se nosi tudi na verižici, izdeluje pa tudi ujemajoče se prstane zanjo in zanj. Oblika in izgled prav vseh sta narejena po naših željah in primeren naši velikosti prsta.

Gregor Image photos-037

Tako darilo je zares unikatno in izvirno, sploh če pomislimo, da ga dobimo za ceno steklenice malo boljšega vina, kar je ponavadi naša prva izbira.

ČAROVNIJA V GARAŽI

Kadar ni v službi ali ne uživa z družino, Janežič preživlja svoje proste ure pri sosedu v garaži, kjer se zgodi vsa čarovnija. Za samo izdelavo povprečno porabi 3 ure, pri posebnih primerih tudi 6. Prstane iz navadnega kovanca je potrebno tudi posrebriti, kar lahko traja tudi teden dni. Ker je proces samega izdelovanja kar kompleksen, nam je vse pojasnil s pomočjo slik. Kovanec je potrebno med obdelavo ves čas segrevati, brusiti in hladiti. Posebno je treba paziti pri srebrnikih, saj so zelo delikatni in mehkejši od navadnih kovancev, zato med raztegovanjem hitro počijo. Najpomembnejše pri procesu pa je, da se gravura kovanca čim bolj ohrani tudi na prstanu.

Gregor Image photos-099

Veliko je ‘jugo’ nostalgikov, ki si zaželijo zase ali za svoje bližnje prstan iz dinarja, ki je bil skovan tistega leta, ko so se rodili.

Prstan iz navadnega kovanca stane okrog 25 €, iz srebrnikov pa večinoma stanejo 40 ali 50 €. Dražji kot je sam srebrnik, višja je tudi cena. Sam ne gleda na denarno vrednost kovanca, veliko več mu pomenita zaupanje in sreča stranke. “Mogoče gre tukaj bolj za čustveno navezanost, vrednost, če mi kdo zaupa izdelavo prstana iz njemu pomembnega kovanca, na katerega ima vezane posebne spomine.” Sicer najstarejši kovanec, ki ga je izdelovalec preoblikoval v prstan, je bil srebrnik, 1. avstroogrski florin iz leta 1858. Predvsem ponosen pa je tudi na njegov “bestseller”, prstan, narejen iz dinarja bivše Juge. “Veliko je ‘jugo’ nostalgikov, ki si zaželijo zase ali za svoje bližnje prstan iz dinarja, ki je bil skovan tistega leta, ko so se rodili.” Mojster ročnih spretnosti nestrpno pričakuje svojo spletno trgovino. Za vse radovedne je ogled v živo možen le v salonu lepote Klaris na kamniški obvoznici, nekajkrat pa se je odločil tudi za predstavitev na kakšni prireditvi, kjer je bilo mogoče v živo videti tudi sam proces izdelave.

Gregor Image photos-135

ZGODOVINA SE PIŠE ŠE ENKRAT

Janežič je dodal še, da se sicer želi razširiti tudi na drug nakit, a mu to zaradi časovne stiske v bližnji prihodnosti žal še ne bo uspelo. Mi smo navdušeni nad njegovimi izdelki, uspehom, ki ga je požel v tako kratkem času, in njegovo inovativnostjo. Kakor on daje priložnost že uporabljenim kovancem, da napišejo novo zgodbo, pa je nadvse zanimiva tudi njegova, zgodba kamniškega gospodarja prstanov.

————-

O ostalih umetnikih take ali drugačne obrti, s katerimi smo imeli priliko poklepetati, si lahko preberete na naslednjih povezavah.

Screen Shot 2017-04-18 at 16.36.12

Screen Shot 2017-04-18 at 16.38.16

Screen Shot 2017-04-18 at 17.15.36