Ekspresionist, migrant, Evropejec

V prihajajočem mesecu (6. 4. – 8. 7. 2019) bodo v Leopoldovem muzeju na Dunaju odprli eno najobsežnejših retrospektiv zloglasnega umetnika Oskarja Kokoschke. Okoli 250 razstavnih predmetov bo obiskovalce vodilo skozi umetnikovo življenje, ki prav tako predstavlja pregled evropske zgodovine 20. stoletja.

VELJAL ZA UPORNIKA

Oskar Kokoschka (1886–1980) sodi nedvomno med najpomembnejše umetnike 20. stoletja in enega glavnih predstavnikov dunajske moderne. Rodil se je v Spodnji Avstriji in od leta 1904 obiskoval dunajsko šolo za umetnost in obrt, današnjo Univerzo uporabnih umetnosti. Svoj izraz je našel v slikarstvu, grafiki, poeziji in tudi dramatiki. Vztrajno se je upiral prevladujočemu jugendstilu svojega časa in tako pomagal utreti pot ekspresionizmu. Z obrito glavo in svojim takrat radikalnim umetniškim stilom je med svojimi sodobniki veljal za upornika. Ustvaril je namreč nezamenljiv, pogosto mitološko obarvan jezik politične angažiranosti.

NA OGLED TUDI ZELO DRAGOCENI EKSPONATI

V Leopoldovem muzeju si bodo obiskovalci lahko ogledali okoli 250 umetniških del, ki vključujejo najprepoznavnejše in izredno dragocene eksponate iz mednarodnih muzejskih in zasebnih zbirk, odraža različna ustvarjalna obdobja umetnika in širino umetnikovega ustvarjanja s slikami, risbami, akvareli, grafikami kot tudi njegovimi deli za gledališče in umetniške revije, kot je bila »Der Sturm«. Kot »homo politicus« ga opredeljujejo politične alegorije, agitatorski plakati in zgodovinski dokumenti, ki so spremljali njegovo neprestano spreminjajoč se odnos do domovine. Veljal je za odkritega Hitlerjevega umetniškega »sovražnika številka ena«, Hitler pa je njegova umetniška dela označil za »degenerirano umetnost«. Kot politični migrant se je zaradi političnih nemirov selil z Dunaja, v Dresden, Prago in London, leta 1953 pa se ustalil v švicarskem mestu Villeneuve.

Naslovna fotografija: Rdeče jajce, 1940/41, Nacionalna galerija v Pragi © Nacionalna galerija v Pragi, 2019

________________

 

_______________

Če si že tu, preberi še…