Na Gospodarskem razstavišču je drugi dan Mercedes-Benz Fashion Weeka Ljubljana devet slovenskih modnih oblikovalcev več kot tisoč ljubiteljem mode premierno predstavilo svoje kolekcije. Kljub vsem estetsko dovršenim izrazom modnih oblikovalcev se mi je v spomin posebej vtisnila rahločutna, detajlno orientirana kolekcija Janje Videc. Tudi njeno obliko ljubezni do umetnosti lahko začutimo skozi njene kreacije. Slednje se ne ozirajo na modne zapovedi, sezono, starost ali namembnost, temveč puščajo posameznici prosto pot uporabe. Prilagoditve. Namena.

RAZISKOVANJE AVTENTIČNOSTI

Vas umetnost na splošno privlači? Kaj najbolj?

Zelo. Zdi se mi skoraj nemogoče, da deluješ v ustvarjalnem poklicu in da se te druge zvrsti umetnosti ne bi dotaknile. Zanimivo, da se me od vsega najbolj ravno pisana beseda, kljub temu da delujem na vizualnem področju. Rada imam poezijo in kamorkoli grem, najraje obiščem muzej sodobne umetnosti.

Izražate sebe skozi umetniško ustvarjanje?

Ali je moda umetnost, je večna dilema in vprašanje, moje osebno mnenje pa je, da lahko je, lahko pa tudi ni. Pri masovni produkciji in reciklaži trendov težko govorimo o umetnosti, pri maloštevilčnih serijah, kjer je v ospredju osebni pristop in zgodba, ki izhaja iz tebe, pa mislim, da že lahko govorimo o umetnosti, o uporabni umetnosti. Navsezadnje gre za to, da določene nezavedne arhetipske vsebine pretvoriš v vizualni jezik. To je trenutno moj način izražanja, ki me povsem prežema na vseh nivojih in ki me tudi najbolj izpopolnjuje.

Sporočilo kolekcije je …

Kolekcija je zelo osebna, saj sem skozi raziskovanje avtentičnosti iskala vse tisto, kar je del mene. Poleg naravnih materialov, minimalizma in monokromatičnih tonov so to arhetipske čarovnice in šamansko izročilo naših poganskih prednikov. Sporočilo se nanaša na to, da bodimo ponosni na to, kar smo, na svoje korenine in na svoje posebnosti. Nanaša se tudi na povezovanje in sestrstvo med ženskami. Del kolekcije bodo tudi napisi, ki bodo zgovorni že sami po sebi, vseeno pa dovoljujem, da si kolekcijo vsak po svoje interpretira.

»Navsezadnje gre za to, da določene nezavedne arhetipske vsebine pretvoriš v vizualni jezik. To je trenutno moj način izražanja, ki me povsem prežema na vseh nivojih in ki me tudi najbolj izpopolnjuje.«

DUH POVEZANOSTI Z NARAVO

Kje ste vzeli navdih za začetek kreiranja kolekcije?

Vsaka moja kolekcija je zelo tesno prepletena z mojim osebnim doživljanjem. V obdobju njenega nastajanja sem se veliko spraševala o avtentičnosti, o identiteti. Zdi se mi, da gremo kot družba v nekakšno apatijo in cinizem do vsega in vseh, hkrati pa se kot posamezniki za nič ne opredelimo, za ničemer ne stojimo. Raziskovala sem, kje v tej zgodbi stojim sama, in ker želim deliti pristno sebe, sem iskala vse tisto, ker me definira, kar smatram kot moje, za čemer stojim. Slednje se je spontano razvilo širše, na avtentičnost naše kulture. Zdi se mi, da smo skozi zgodovino veliko tega, kar je bilo pristno naše in na kar so bili naši predniki ponosni, izgubili. Rada bi nekako obudila ta duh povezanosti z naravo, praznovanja in čaščenja življenja ter spoštovanja ženskega principa cikličnosti in kreacije.

S kakšnimi materiali ustvarjate? Kako pomembni so ti za vas?

Ustvarjam pretežno z naravnimi materiali, imam tudi basic linijo iz ekološkega bombaža. Po svojih najboljših močeh se trudim, da uporabljam materiale iz čimbolj odgovornih virov, iz držav Evropske unije in da se čimbolj izogibam plastiki, se pravi poliestru, ki ni le ogromen onesnaževalec, ampak je slab tudi za kožo, saj ta v poliestru sploh ne diha. Resda je poceni in se ne mečka, ampak osebno ga ne prenesem na svoji koži, če si dovolj senzibilen razliko takoj prepoznaš. Materiali so zame izjemno pomembni in so tudi velik del identitete moje znamke.

»Zdi se mi, da gremo kot družba v nekakšno apatijo in cinizem do vsega in vseh, hkrati pa se kot posamezniki za nič ne opredelimo, za ničemer ne stojimo. Raziskovala sem, kje v tej zgodbi stojim sama, in ker želim deliti pristno sebe, sem iskala vse tisto, ker me definira, kar smatram kot moje, za čemer stojim.«

VEČ KREATIVE, MANJ »BIROKRACIJE«

Kaj je prva stvar, ki jo opazite na človeku, ki ga vidite prvič?

Morda bi glede na moj poklic lahko sklepali, da najprej opazim, kako je človek urejen, ampak v resnici najprej začutim energijo, to, kar človek izžareva. Seveda opazim, če me kakšna ženska očara s svojo vizualno podobo, in rada dam tudi kompliment, nerada pa ljudi sodim zgolj po njihovem videzu. 

Kako pa izgleda celoten proces od dizajniranja do same izdelave in nato do prodaje?

V prvi fazi čimbolj vizualno in tudi na drugih nivojih raziščeš svojo inspiracijo in izvedeš kakšno poskusno teksturo na materialih. Sledijo skice in modelacije na lutki, določitev barvne lestvice in nato izbiranje vzorcev materialov in njihovo usklajevanje s posameznim modelom oblačila. Zatem naročaje materialov in risanje krojev, včasih je potrebno izdelati tudi kakšen prototip ali detajl. Tokrat sem sodelovala tudi z Markom Klemnom, ki mi je grafično oblikoval napise, ki se bodo pojavili na oblačilih. Ko je stvar pripravljena do te faze, narišem tehnične skice in oblačila predam šivilji. Z njo se potem podrobno pogovoriva o modelih, neprestano sva tudi na vezi, če pride do kakšnih zapletov. Tokrat sledi še tiskanje. Prodaja je nato poglavje zase, ki ravno tako vključuje veliko korakov, in če vse delaš sam, imaš izjemno pester urnik.

»Najbolj me osrečuje ta kreativni proces, ki sem ga opisala zgoraj, z izjemo risanja krojev. Zelo uživam pri izbiri materialov, super je tudi občutek, ko vidiš svoje kreacije izdelane. Želim si več kreativnega procesa in manj opravka z “birokratskimi” zadevami.« 

Kdo je vaš največji »fan« in podpora pri dizajniranju kolekcije?

Hvaležna sem, da je ob meni toliko podpornikov mojega dela, imam kar nekaj strank, ki me že v procesu dizajniranja sprašujejo glede detajlov in navdušeno pričakujejo nove kose. Zelo velika podpora je moja sestra Sandra, ki se ukvarja z manekenstvom in jo skozi celoten proces mučim s pomerjanjem kosov direktno na njej. Moram reči, da je to res privilegij!

BRANJE MISLI, TELEPORTACIJA, NEVIDNOST

Če bi morali izbrati drugi poklic, katerega bi izbrali?

Mislim, da sem se znašla v poklicu, ki mi je pisan na kožo, če pa bi morala izbrati nekaj drugega, bi bilo verjetno povezano s psihologijo, ki me zelo zanima.  Ampak tudi v obstoječem poklicu je fino, če si zraven še malo psiholog, tako da se na koncu vse sestavi.

Česa ne znate, pa bi se radi naučili?

Brati misli, se teleportirati in se narediti nevidno! Če razmišljam o malce bolj prizemljenih veščinah, pa bi se rada naučila plesati tango in pa pletenja na roke.

Bi lahko povedali eno stvar, nad katero bi bili ljudje presenečeni, če bi jo vedeli?

Ko me ljudje spoznajo, hitro dobijo občutek, da mi lahko pridejo blizu, saj se zelo hitro odprem. Ne čutim potrebe, da bi skrivala svojo nežnost in ranljivost, kar ljudje včasih smatrajo kot šibkost in mislijo, da lahko to izkoristijo. So pa zato tisti, ki prestopijo mejo, običajno precej presenečeni, če ne kar malo v šoku, ko se razjezim in pokažem tudi svojo drugo plat. Na srečo je rezervirana samo za tiste, ki si upajo preveč.

Komu najbolj zaupate? Komu se najbolj nasmejite?

Najbolj zaupam mojemu dragemu, prijateljem in družini, pač mojemu »plemenu«. Ljudem, ki jih že dolgo poznam in kjer se je zaupanje zgradilo na izkušnjah. To so ob enem tudi ljudje, s katerimi se najbolj nasmejim.

Foto: Jure Makovec in arhiv Janje Videc

Janjino kolekcijo si lahko ogledate na njeni spletni strani ali ji sledite na FB.

 

___________________

Ker ste že tu, preberite še …