Matej Čer je ustanovitelj in prvi mož podjetja Avant Car, ki je mednarodni ponudnik mobilnosti, od kratkoročnih do dolgoročnih najemov avtomobilov ali najemov vozil z voznikom. Tudi Čer že sedem let vozi električne avtomobile, vsakdanjika brez njih si več ne zna predstavljati in ponosen je, da je njegovo podjetje tudi druge Slovence navdušilo za souporabo električnih vozil.

 

V zadnjih štirih letih se je kot ena najboljših rešitev v večjih mestih uveljavil sistem souporabe avtomobilov Avant2Go. Potovanje je cenejše od vožnje s taksijem in hitrejše od mestnega avtobusa, zaradi električnih vozil pa je manjše onesnaževanje v urbanih okoljih.

Veseli nas, da se je Avant2Go izkazal tudi kot komplementarna storitev drugim rešitvam mestne mobilnosti, kot je javni prevoz, souporaba koles … Ker gre za digitalizirano storitev, vse poteka prek uporabniku prijazne aplikacije, ena ključnih prednosti v primerjavi z lastništvom vozila pa je, da uporabnik plača le takrat, ko storitev uporablja.

Kakšne storitve električne mobilnosti ponujate? 

Avant2Go je seveda le ena izmed Avantcarjevih storitev električne mobilnosti, saj električna vozila omogočamo v vseh naših programih, poleg souporabe vozil Avant2Go še kratkoročni najemi vozil, upravljanje voznih parkov, dostava i … Za še boljšo izkušnjo naših uporabnikov, za širši izbor storitev in enostavnejšo uporabo digitaliziramo druge storitve in Avant2Go aplikacija postaja platforma mobilnosti, kjer lahko že v tem trenutku najamete vozilo za souporabo, rezervirate želeno vozilo iz širokega nabora za daljše obdobje in naročite dostavo dobrin na dom.

Kateri avtomobili Avant2Go so na voljo?

Storitev Avant2Go od začetka pred štirimi leti vključuje izključno 100-odstotno električna vozila uveljavljenih globalnih proizvajalcev, denimo BMW, Volkswagen, Renault in Smart. S tem zagotavljamo, da imajo uporabniki vselej na voljo varna, kakovostna in zmogljiva vozila.

Tudi Teslo?

Tudi Teslo lahko uporabniki najamejo za dan ali več dni, pri čemer rezervacijo uredijo preprosto z aplikacijo.

Kadarkoli, torej 24 ur na dan in vseh sedem dni na teden, je v štirih slovenskih mestih (poleg Ljubljane še Kranj, Maribor in Murska Sobota) in na Letališču Jožeta Pučnika na voljo več kot 200 električnih vozil.

Jeseni bomo souporabo vozil Avant2Go aktivirali še v petem slovenskem mestu: v Novem mestu, pri čemer bomo tudi v drugih mestih dodajali nove lokacije, s tem poskrbeli za še boljšo pokritost mreže in tako možnost zagotavljanja sodobne, čiste in dostopne najemniške mobilnosti omogočili še širšemu krogu ljudi.

Kakšne bodo možnosti souporabe v poletnih mesecih na Hrvaškem?

Glede na večletne izkušnje v Sloveniji smo storitev souporabe električnih vozil Avant2Go lani aktivirali tudi v hrvaškem obalnem biseru Dubrovniku, letos pa jo bomo predstavili še v Zagrebu in Splitu. Poleg tega smo že začeli s storitvijo dostave na ravni B2B (business-to-business).

Ste v podjetju občutili posledice epidemije?

Ker imamo razpršen portfelj storitev, ki ni vezan samo na turizem, smo s tem razpršili tudi tveganja. Čas epidemije smo izkoristili za razvoj novih storitev, kot sta dostava dobrin na dom in digitalizacija možnosti najema vozil za daljše obdobje, pa tudi kreativno delo v organizaciji in strateškem delovanju.

Kdo lahko uporablja storitev Avant2Go dostave?

Na storitev dostave ne gledamo samo kot na rešitev za primere stanj, kakršna je epidemija, marveč kot na sestavni (in rastoči) del mobilnosti tudi v prihodnosti (mobilnost ljudi, mobilnost dobrin). Ker je storitev dostave dostopna v aplikaciji Avant2Go, ima do nje dostop vsak, ki si naloži brezplačno aplikacijo in opravi hitro registracijo. Že registrirani uporabniki Avant2Go ‘car sharinga’ pa imajo dostop do storitve dostave že avtomatično vključen. Hkrati v sistem dostave pristopajo tudi trgovci, za katere za poslovne in končne kupce izvajamo hitre dostave z električnimi vozili in brez škodljivih izpustov.

Začetek leta je bil poln novih izzivov, a ti meseci so bili tudi čas za premislek in nove načrte. Se obeta še kakšna novost letos?

Vzporedno aktivno razvijamo in delamo še na nekaterih strateških in organizacijskih novostih, o katerih bomo lahko več informacij podali v naslednjih mesecih. Je pa pred nami nedvomno zanimivo obdobje, ki ponuja veliko priložnosti za osebni in tudi poslovni razvoj.

Piše: Kaja Komar, fotografije: arhiv Avant Car