Peter Stanković je profesor na Fakulteti za družbene vede, na Katedri za kulturologijo. Predava o pop kulturi, filmu, modi, stripu … Je avtor več knjig o zgodovini slovenskega filma, nedavno pa je izdal tudi knjigo Simbolni imaginarij sodobne slovenske narodnozabavne glasbe.

Sprašuje: Aleš Čakš . Foto: osebi arhiv

Kateri avtomobil vozite?

Doma imamo enega starega forda. Ampak to je zgolj za redke nujne primere, v resnici je moje glavno prevozno sredstvo star bicikel (Zanella, italijanski, mislim, da je bil narejen v sedemdesetih letih). Avtomobil mi je zgrešen že kot koncept. 

Leposlovje, strokovna literatura ali revije?

Zelo veliko leposlovja in strokovne literature. Malo revij. Nič televizije. 

Film ali gledališče?

Film – pa ne hollywoodski. 

iPhone, Samsung ali Huawei?

Huawei – itak. 

Znamka ure?

Uf, nimam ure. Kaj naj z uro? Samo priganja nas. Jaz imam raje čas, ki teče … 

Dišava?

Parfume uporabljam redko, verjetno, ker imam zaradi joge preveč občutljiv vonj in me začnejo močne dišave hitro motiti. Obožujem pa dišeče sveče, ki nežno odišavijo prostor, teh imam res veliko. Najljubša? Ebano od Culti Milano. 

Najljubša modna znamka oblačil in čevljev?

Paul Smith.

Destinacija poletnih in zimskih počitnic?

Najraje potujem po svetu. Povsod mi je lepo, ampak še posebej mi je blizu Afrika.

Koča, glamping ali luksuzen hotel?

Rad imam hotele, zelo različne, od luksuznih do čisto preprostih, ker nikoli ne veš, kako bo. Včasih je luksuzen neprijeten ter kakšen star in razpadajoč zelo fin. 

Restavracija ali domača kuhinja?

Obožujem kuhanje doma.

Predmet poželenja?

Nimam jih veliko. Meni je poznopopoldanski sprehod po mestu vse, kar potrebujem v življenju. Ampak, če bi se pojavil duh iz svetilke in izpolnjeval želje, bi mu rekel, naj mi pričara kak starinski Fender Twin Blackface kitarski ojačevalec. Ni pa krize, če se ne bo pojavil.