TROPSKA EDINSTVENOST ZAHODNE AFRIKE

Lučaj od zahodne afriške obale, sredi mogočnega Atlantika leži najbolj zahodna točka Afrike – Zelenortski otoki, portugalsko Cabo Verde ali iz tega izpeljano Kapoverdski otoki. Prijazni domačini vas bodo ob čudovitih morskh obalah radi ujeli v živahen klepet o uspehu dnevnega ribolova. V skritih vasicah vas v poseben ritem zazibata odmaknjenost in spokojnost, celotno doživetje mešanice kulture portugalskih priseljencev in afriških sužnjev na slikovitih otokih pa v vas zagotovo prebudi občutek tropske edinstvenosti. Otok Sal privlači z rajskimi plažami, Santiago, Sao Vicente in Santa Antao pa so raj za pohodnike, ki bodo lahkoten korak z užitkom vodili po pristni in očarljivi vulkanski pokrajini. 

Mimogrede: Na jugu otoka Santiago je prva evropska kolonija v tropih. Hkrati je mesto Cidade Velha zaščiteno kot del UNESCOVE kulturne dediščine. 

zelenortski otoki

ARHIPELAG DESETIH VULKANSKIH OTOKOV

Deset otokov vulkanskega izvora je v polkrogu zasidranih v Atlanstkem oceanu. Obiskovacem ponujajo neokrnjene peščene plaže, mirne puščavske pokrajine, osvežujoče gorske vrhove in spokojne slikovite vasice. Računalniška miška pri rezervaciji počitnic na teh tropskih otočkih najprej odklika Sal in Boavisto. Sal očara z rajskimi plažami in zanimivim kopališčem v starih solinah. Boavista v svojem osrčju skriva barvito središče Rabil, s katerega se boste vrnili pisano ovenčani z barvitim okrasjem in si ob živahnem klepetu privoščili okusno večerjo v eni izmed lokalnih ribjih restavracij. Oba otoka sta zaradi kristalno čistega morja in bogatega morskega življenja pravi raj za potapljače. Avanturistične računalniške miške najraje odklikajo ostale otoke – Santiago, Sao Vicente in Sao Antao. Otoki na nekaterih delih obale ponujajo idealne razmere za kajtanje in srfanje, sprehajalne poti po otokih so označene in prikupno urejene, veliko možnosti je tudi za ribolov (t. i. game fishing) na odprtem morju, vulkansko izoblikovana pokrajina pa je pravi raj za pohodnike.

Mimogrede: Od desetih otokov jih je poseljenih samo devet. Pa še ti so bili prvič poseljeni šele v času kolonizacije v 16. stoletju, ko so otoke naselili Portugalci.

zelenortski otoki

OGLASNA VSEBINA

OTOK MAIO – VRVEŽA IN USTREŽLJIVIH HOTELIRJEV ČEZ GLAVO

Živahne obale otoka Sal so sicer nebesa na Zemlji za vse, ki celo zimo sanjate o vročem pesku in modrini morja. Ko pa je vrveža na plaži dovolj in vam ustrežljivi hotelirji in prodajalci sadja začenjo presedati, spakirajte lopatke in grabljice iz bazenčka v snežno belem pesku in odkorakajte (odplujte) na odročen, a rajski otok Maio. Zaspan in skoraj neresnično miren otok obdajajo osamljene peščene plaže, obraščene z mogočnimi in zibajočimi kokosovimi palmami. Poleti lahko na dolgih smetanasto belih plažah prisosvujete osupljivim prizorom prihoda morskih želv, ki v zavetju mirnih peščenih plaž gradijo gnezda.

zelenortski otoki

Mimogrede: Na vsaka dva prebivalca Zelenortskih otokov otoke naseljuje ena koza. Ko boste že mislili, da ste se vrvežu povsem izognili, lahko torej iz kakšnega grmička zaslišite razposajeno meketanje otoških koz.

Ko smo že pri živalski populaciji tega skritega arhipelaga: Edina domorodna žival Zelenortskih otokov je dolgouhi netopir. Vse ostalo so pripeljali Portugalci, tudi zgoraj omenjene meketajoče koze.

LETALO, TRAJEKT IN FILMSKI POLTOVORNJAKI 

Polkrog desetih čudovitih otokov je precej skrit, a ima kljub temu urejene precej dobre prometne povezave. Do večine otokov lahko dostopate z letalom, le Santo Antao je mogoče doseči le s trajektom. Tudi povezave med otoki so urejene – letalske, kjer je to možno, in vodne med skoraj vsemi otočki. Za raziskovanje po otokih je najbolj priročen »alugar« – manjši poltovornjak, na katerem so nameščene lesene ali železne klopi. Za drobiž vas taki poltovornjaki prepeljejo po razgibanih otokih, ponujajo pa povsem filmsko izkušnjo potovanja, ki je v urbanih okoljih ne boste izkusili.

Mimogrede: Na vseh desetih otočkih ni niti metra železniških prog.

Foto: Pixabay, Shutterstock


_______________

NEOKRNJENA NARAVA, MEŠANICA AFRIŠKE IN PORTUGALSKE KULTURE TER IZVRSTNA KULINARIKA. VSE TO NAJDEŠ NA ZELENORTSKIH OTOKIH

KOMPAS TI POKAŽE ŠE NEOKRNJENE PLAŽE, PUŠČAVSKE POKRAJINE IN GORSKE VRHOVE. IZBOR PO TVOJEM OKUSU.

zelenortski otoki

 

_________

Če so te navdušil ti otoki, se sprehodi še po …