Istanbul ali Carigrad – skozi stoletja so ta slavni konstantinopelski megalopolis osvajali mnogi imperiji, še dandanes pa je ena izmed največjih metropol na svetu. Bizantinska kolonija je zrasla v velikansko prestolnico bizantinskega cesarstva in po osmanski osvojitvi ohranila to veličastno mesto kot srce svojega imperija. Mesto (uradno preimenovano v Istanbul po ustanovitvi Turške republike) je preplavljeno z dih jemajočimi znamenitostmi in ostanki dolge ter slikovite zgodovine, ogled mesta pa bo navdušil tudi najbolj skeptične obiskovalce muzejev in spomenikov.

MODRA MOŠEJA 

Veliko arhitekturno darilo Sultana Ahmeta I. v prestolnici je bila ta čudovita mošeja, danes znana kot Modra mošeja. Zgrajena med letoma 1609 in 1616 je po celotnem muslimanskem svetu povzročila gnev ljudstva, saj je imela šest minaretov (enako številko kot Velika mošeja v Meki). Sedmi minaret je bil na koncu podarjen Meki, da bi preprečil nesoglasje. Svoj vzdevek je dobila zaradi notranje dekoracije – rdečkastih ročno tkanih preprog, ogromnih lestencev in modrih vzorčastih ploščic. Zaradi celotnega prostorskega in barvnega učinka notranjosti lahko mošejo umestimo na seznam najboljših dosežkov osmanske arhitekture.

CISTERNA, KI JE HRANILA VODO ZA CESARJE

Cisterna Bazilika je ena najbolj zanimivih turističnih znamenitosti v Istanbulu. Ta ogromna podzemna dvorana, podobna palači, podprta s 336 marmorni stebri, je nekoč hranila vodo za bizantinske cesarje. Projekt je začel Konstantin Veliki, a ga je v šestem stoletju končal cesar Justinian. Najbolj izstopajoča sta stebra, ki ju krasi glava grškega mitološkega bitja Meduze. Atmosfera okolja je zelo sproščujoča in elegantna, še posebno zaradi pridušene svetlobe in mogočnosti ionskih in korintskih stebrov.

Istanbul

HIPODROM

Starodavni hipodrom je začel Septimius Severus 203. leta, Konstantin Veliki pa ga je dopolnil 330. leta. To je bilo središče bizantinskega javnega življenja in prizorišče čudovitih iger in konjskih dirk. Na severozahodni strani je vodnjak, ki ga je osmanskemu sultanu predstavil nemški cesar William II. leta 1898. Nato so na jugozahodu trije stari spomeniki: 20 metrov visok granitni egiptovski obelisk (iz Heliopolisa); Zmajski stolp, ki ga je iz Delphija prinesel Konstantin; kameni obelisk, ki je bil prvotno obložen z bronastimi ploščami iz zlata, dokler jih niso ukradli vojaki 4. križarske vojne leta 1204.

Istanbul

OGLASNA VSEBINA

»SOLOMON, PREHITEL SEM TE!«

Hagia Sofia – to čudovito znamenitost, ki je bila prvotno zgrajena kot bazilika v 6. stoletju, so po zavzetju Konstantinopla v sredini 15. stoletja popolnoma preuredili v mošejo. Prvoten umetniški okras zgradbe je bil tako bogat, da je cesar Justinijan izjavil: »Solomon, prehitel sem te!« Stoji sredi osupljive prostrane ladje pod 43 m široko kupolo, in če se spustite po spiralni rampi, da pridete do galerije in čudovitih bizantinskih mozaikov, lahko vidite tudi Kristusovega, ki ga obkroža mozaik cesarja Konstantina IX. in njegove žene, cesarice Zoe.

Istanbul

PRVI NAKUPOVALNI CENTER NA SVETU

Za mnoge obiskovalce je nakupovanje enako obiskovanju muzejev in spomeniških znamenitosti. Grand Bazaar je za to ravno pravšnji, saj je ta ogromni pokriti trg v bistvu prvi nakupovalni center na svetu. Obkrožen je z debelimi stenami in stoji med Nure Osmaniye in Beyazıt mošejo. Vhod je skozi eno od 11 vrat, območje pa pokrivajo trgovine in stojnice, ki prodajajo raznolike turške spominke.

Foto: Pixabay

________________

MED ORIENTOM IN EVROPO RAZPETI CARIGRAD TE ČAKA S SVOJO STARODAVNOSTJO, VTKANO V ZDAJŠNJI TRENUTEK.

KOMPAS TE POPELJE V ZGODOVINO PRESTOLNICE VZHODNEGA RIMSKEGA CESARSTVA PREK OGLEDOV NEVERJETNE OSMANSKE ARHITEKTURE IN TURŠKEGA JAVNEGA ŽIVLJENJA. 

Istanbul

_______________________

Ker si že tu, preberi še tole …