SLOVENCI ZA MEJO

Izlet v slovenske kraje lahko načrtujemo tudi tako, da potujemo izven državnih meja Slovenije. Kako in zakaj? Zunaj slovenske državne meje so namreč po razpadu monarhije v 20. stoletju nastale slovenske skupnosti v Italiji, Avstriji in na Madžarskem, slovenska skupnost na Hrvaškem pa se je izoblikovala po razpadu Jugoslavije. Če radi obiskujete in raziskujete čudovite kraje po Sloveniji, potem bodo izleti v kraje slovenskega zamejstva kot nalašč za vas.

 

AVSTRIJA

Južna Koroška – kraj, kjer se govorita dva jezika in kjer živita dve etnični skupini. Pravljica za »sedmimi gorami« z majhnimi in lepimi vasicami, prijaznimi gostilnami, gorskimi kmetijami, bujnimi gozdovi, bistrimi vodami in mogočnim gorskim zaledjem. Prevzela vas bo že vožnja skozi slikovito pokrajino, vsekakor pa morate narediti nekaj postankov, da čarobnost dežele zaužijete z vsemi čutili. Dih vam bo vzel naprimer pogled na Klopinjsko jezero, turkizni dragulj sredi pravljične južnokoroške pokrajine. Če si boste poleti zaželeli malce kulturnega oddiha in izkusiti dvojezičnost »v živo«, se odpravite v Žitaro vas, kjer vsako poletje priredijo množico vrhunskih kulturnih dogodkov na prostem, pod zvezdami in toplim poletnim nebom. V Pliberku si lahko tudi med letom ogledate tematske sobe, posvečene domačim umetnikom. Skozi hodnike in sobe vas tako spremljajo Kiki Kogelnik, Werner Berg in drugi. Pri slovenskih zamejcih v Avstriji vas tako čakajo kopališko jezero, hribi, vinogradi in dvojezične krajevne table, Koroška pa ostaja poseben dragulj, izjemen za preživljanje dopusta.

1200px-Poertschach_von_Gloriette_04

Klopinjsko jezero

ITALIJA

Slovenci v Italiji živijo na velikem obmejnem območju Furlanije – Julijske krajine, naseljujejo pa Kanalsko, Nadiško, Tersko in Karnajsko dolino ter Rezijo. Za ljubitelje snežnih strmin bodo najbolj zanimive Višarje, zimska turistična atrakcija Kanalske doline, kjer je za smučarje vedno dobro poskrbljeno. Nadiška dolina ponuja avanturistom ogromno kolesarskih poti ob dolini reke Soče, za kulturno popestritev dneva pa se oglasite v Reziji, pri zverinicah. Se spomnite živahnih in raznovrstnih pripovedi Zverinice iz Rezije? Prepričajte se, od kje navdih za pestre pripovedi. Že sama pot do tja je čarobna in vodi v pravljico. Čez tunele, po ovinkih in mimo visokih vrhov. Poleti vas pričakajo dišeča polja sivke, jeseni magične barve razgibane pokrajine, pozimi pa mir pobeljenih vrhov.

Solbica-1024x773-1024x773

Rezija

MADŽARSKA

V Porabju živijo Porabski Slovenci, naseljujejo pa več majhnih madžarskih vasih. Gornji Senik je najbolj zahodno od zamejskih naselij, leži tik ob tromeji, ponuja pa mirno in lepo naravno okolje, kjer si za vikend naberete novih moči. Kulturno in gospodarsko središče slovenskega Porabja je Monošter, ki vam poleg kulturnih »drobtinic« postreže še z atraktivnim Nardnim parkom Örség. Pot lahko nadaljujete v Števanovce in si tam ogledate muzejsko zbirko, posvečeno železni zavesi.

riegersburg2

Porabje

HRVAŠKA

Slovenska narodna manjšina pa poseljuje tudi kraje ob meji s Hrvaško – Istro, Medžimurje, Gorski kotar, Obkoplje in Obsotelje. Ljubitelji vina, kulinarike in športa boste izpolnitev turističnih sanj doživeli v Medžimurju. Stari grad Zrinskih vas bo za začetek popeljal daleč v zgodovino, ob lokalni kulinarični ponudbi bodo želodčki godli od zadovoljstva, oči pa boste lahko napasli na pisanih gričkih, poraslih z vinogradi. Ne bo vam žal, če boste obiskali vas Sveti Urban (tik ob slovensko-hrvaški meji), kjer vam bodo postregli s paleto vrhunskih vin in etnografsko zbirko. Nedaleč stran se splača obiskati še Dvorec Terbotz – prepoznavno vinsko let, ki se je v zgodovino zapisala že davnega leta 1908. Po izjemni vinski degustaciji pa v restravraciji ponudijo še vrhunska jedila, pripravljena izključno iz lokalnih živil.

Medimurska vinska cesta

Medžimurje, vinska cesta

_____________

PREBERITE ŠE: