DUH ČASA

Mogočne utrdbe s pisano, kruto in navdihujočo zgodovino ali zgolj kamniti ostanki, zaraščeni z zelenim gozdom, ki medlo pričajo, da je nekoč – za devetimi gorami in devetimi vodami – tam življenje teklo po grajsko. Vsaka od teh ostalin, pa naj bo še tako pičla, me ob vsakem obisku navda z občutkom, ki ga z besedami res težko orišem. Nekje med kamnitimi stenami me vedno znova po vratu boža duh časa, za roko me po sobanah ali njihovih ostalinah vodi zgodovina. Pa vi, ste vedeli, da je takih krajev na malem in prijetnem območju Slovenije več kot 200? Spodaj so zbrani tisti »taveliki«, tisti, ki jih lahko obiščete ob naslednjem prostem vikendu in si po kraljevsko privoščite kavico in zvrhano žlico grajskega duha.

Ljubljanski grad

Ljubljana je turistično izjemno privlačen kraj, ki s svojo lepoto in turistično ponudbo razvaja tako lokalne obiskovalce kot zahtevne tuje goste. Nad slovensko prestolnico bdi in jo z Grajskega griča varuje mogočna srednjeveška utrdba – Ljubljanski grad. Do gradu se je mogoče pripeljati z avtom, se iz starega mestnega jedra pri Lutkovnem gledališču vzpeti s tirno vzpenjačo ali povzpeti po urejenih stopnicah. Na gradu se redno vrstijo izbrani koncerti, filmske in gledališke predstave ter razstave, če pa katerega od dogodkov zamudite, so v lepo ohranjenem gradu na ogled slikovite stalne razstave. Vzpon na Razgledni stolp pa širno Ljubljano odstre z zornega kota, ki je vreden vseh prehojenih stopnic do vrha. Razgledni stolp poskrbi, da se napase oko, Gostilna na gradu pa poskrbi za site želodčke in zadovoljne brbončice.

 

Predjamski grad

Njegov najbolj znani prebivalec je bil Erazem Predjamski. Nahaja se pod previsno steno na pobočju Podgore, nekje 9 km iz Postojne. Izklesan je v živo steno, obstajal pa je že v 13. stoletju. Njegova dolga zgodovina se kaže v različnih delih, ki se med seboj razlikujejo po slogu. Posebnost, zaradi katere si je grad vsekakor vredno ogledati, pa je jama pod gradom, ki je razvejana v več delov z več vhodi. Danes je v gradu urejen muzej, ki na zanimiv način prikazuje srednjeveško življenje graščakov, vsako leto pa pred gradom priredijo pravi viteški turnir. Tudi za kavico z razgledom je poskrbljeno, privoščite si jo lahko v okusno urejeni gostilnici Predjamki.

Ptujski grad

Ena najlepših razglednih točk nad Ptujem je zagotovo Ptujski grad, ki še dandanes ponosno kraljuje nad mestom. Danes je preurejen v Pokrajinski muzej Ptuj, kjer so na ogled izjemno zanimive in bogate stalne zbirke – zbirka orožja, glasbil, stanovanjske kulture … Slavnostna kapela na gradu pa je eden najbolj kultnih prostorov v gradu, tam se odvijajo različne svečanosti, med drugimt tudi poroke, simpoziji in koncerti.

Celjski grad

Nekdaj največji je danes med najbolj obiskanimi slovenskimi gradovi. Privlačna je zgodovina mesta in znamenitih Celjskih grofov, pa tudi turistična ponudba ni od muh. V kavarni Veronika se lahko osvežite in uživate v pravem grajskem vzdušju, na gradu vas lahko tudi posvetijo v viteza ali vam pripravijo grofovski sprejem.

Grad Otočec

Edini vodni grad je med gradovi na Slovenskem zagotovo nekaj posebnega. Stoji na reki Krki, na enem izmed njenih prikupnih otočkov. Urejen je v grajski hotel s petimi zvezdicami, na gradu se odlično jé, vsako leto pa privlači ogromno mladoporočencev, ki si na okljuju reke Krke obljubijo večno zvestobo. Pod gradom je na voljo tudi izposoja čolnov, s katerimi se lahko popeljete po dolenjski krasotici, nedaleč pa obratuje tudi turistični kamp.

Majhen, a v celoti grajski seznam gradov, ki so vredni obiska. Zaradi izgleda, zgodovine, turistične ponudbe ali dobre kave, ki jo strežejo po grajsko.

 

Foto: Pixabay in Shutterstock

__________

PREBERITE ŠE: