Foto: SNG Balet Maribor

PREMIERA OPERE IN BALETA SNG MARIBOR

26. novembra 2016 bo v Veliki dvorani SNG Baleta Maribor uprizorjena premiera dramskobaletne predstave Jevgenij Onjegin. Koreografija in režija sta delo Valentine Turcu. Solisti in ansambel mariborskega Baleta z Antonom Bogovom v naslovni vlogi bodo pod taktirko Dominica Griera uprizorili glasbeno senzacijo na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega in Sergeja Vasiljeviča Rahmaninova

V opusu koreografinje Valentine Turcu je razvidna izjemna naklonjenost do disonantnih globin ruskega duhovnega sveta. Diplomantka slovite baletne šole Mauricea Béjarta se po treh »ruskih« uspešnicah – Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva, Carmen Rodiona Ščedrina in Ana Karenina na glasbo Čajkovskega – ponovno loteva ene izmed največjih in ikoničnih romanesknih zgodb modernega časa.

page42-43_pr

Dramski balet Jevgenij Onjegin

 

NAVDIH ZA GLASBO JE LITERATURA

Koreografija v dveh dejanjih je rezultat tenkočutnega prebiranja Puškinovega izvirnika, premišljenega posluha za njegovo detajlno razplastenost ter iskanja popolnega sobivanja emotivnosti, giba in glasbe.

Koreografinja o nastajanju dramskega baleta Jevgenij Onjegin pravi takole: »Jevgenij Onjegin – vesolje samote … čustveno popotovanje, ki razkriva ”senčne plati” ljubezni, lepote ter drugih romantičnih idealov in iluzij – upodablja neizogibnost smrti in njen pečat na naše občutenje minljivosti. Puškinova pisava, s katero je avtor prepričljivo izrazil najgloblja človekova občutja sreče in žalosti, trpljenja in ekstaze, ljubezni in žalovanja, se me je globoko dotaknila pri ustvarjanju te kontemplativne koreografije v lastnem prepoznavnem slogu.«

page44-45_pr

Dramski balet Jevgenij Onjegin

Koreografija, režija in glasbeni koncept sta delo Valentine Turcu. Asistenta koreografije sta Anton Bogov in Julio Arozarena, scenograf Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj in oblikovalec luči Aleksandar Čavlek. Simfoničnemu orkestru SNG Maribor dirigirata Dominic Grier in Simon Robinson, solista na klavirju sta Katarina Lotrič in Denys Masliuk, koncertna mojstrica je Oksana Pečeny Dolenc.

 

NAKUP VSTOPNIC lahko opravite tukaj.