Foto: arhiv gostje in shutterstock

DOBRO MESTO  – BUDIMPEŠTA

Utrinki MOJCE MAVEC

 

»Gremo tokrat k našim najboljšim sosedom,« se je navdušila Mojca Mavec, ko je razmišljala, katero mesto naj predstavi. Prehodila, preletela, prevozila je namreč že lep kos naše Zemlje, saj ne zdrži dolgo doma. Očitno je za to nalezljivo navado kriv Trst, saj je v mladosti pogosto z domačega Krasa skočila tja na kavo. »Bil je tak kontrast med tu in tam, domom in tujino.« In vagabundske mravljice ji še danes ne dajo miru. Rada potuje sama, ker pravi, da ljudje preveč komplicirajo. Včasih je imela prav posebno, sorodno dušo, prijateljico, s katero sta pohajkovali po evropskih mestih, a je žal ni več med nami. Zdaj Mojca najraje odkriva puščave, neskončne gozdove in čim večja mesta. »Ravno zato, ker prihajam z dežele, kjer je vse majhno in lično, pa takoj kaka ograja.« Veliko potuje, ko pripravlja svoje oddaje na TV Slovenija, še več pa, ko zraven nima kamere. Takrat se zateče tudi v kakšno knjigarno, saj obožuje knjige, in te zelo rade romajo z njo domov.

Mojca Mavec

Mojca Mavec

Ko pridem v Budimpešto, grem najprej …

… na csirke, paprikaš in nokerle. Madžari znajo z mesom, ne vem, nekaj naredijo z njim, da je vse tako božansko!

Paprikaš

Paprikaš

 

Najbolj me navdušuje voda …

… Budimpešta je voda! Donava teče čez središče, ne pa tako kot na Dunaju, kjer naredi velik ovinek od mesta. Pa termalna voda. Budimpešta plava nad naravnimi izviri in toplic je v mestu, kolikor hočeš, celo Széchenyi, največje kopališče v Evropi, ki je tudi zatočišče za ljubitelje šaha.

Terme Szechenyi

Terme Szechenyi

Zlata doba za Madžare je bila v času Avstro-Ogrske …

… in po mestu so postavili mnogo imenitnih palač. Obvezno je začeti v madžarskem parlamentu, sploh dokler je še sveže očiščen in snežno bel. Politika je trenutno katastrofalna v tej državi, a dogaja se na hodnikih najlepšega parlamenta na svetu.

Parlament

Parlament

Po mestu se najraje vozim …

… kar z javnim prevozom. Sploh s podzemno železnico. Proga M1 te popelje še mimo originalnih postaj najstarejše celinske podzemne železnice.

Vhod v podzemno železnico

Vhod v podzemno železnico

Najraje se sprehajam …

… ob reki, na obeh bregovih, ali pa ob trasi tramvajev 2 in 19.

Nujno je treba pokusiti …

… langaš. Če ga nisi, je to tako, kot da bi šel v Pariz brez Eifflovega stolpa! Preprosto kvašeno testo, ocvrto v olju, z različnimi nadevi. Najboljši je tisti v Városligetu, sploh po kopanju v Széchenyi. Najboljši in najenostavnejši je zgolj s česnom ali kislo smetano in sirom.

Ponavadi najdem prenočišče …

… na ulici Raday ali v okolici. Tam je živahno nočno življenje, je v bližini tržnice, zraven je tudi veliko domačih gostilnic in kaka soba z razgledom.

Tržnica

Tržnica

Ko poslušaš Madžare, se ti zdi …

… da so z drugega planeta. Njihov jezik je tako poseben in zelo so ponosni nanj. Vedno se rada oglasim pri profesorju Kontri, ki predava madžarščino na univerzi. Obožujem najine pogovore o jeziku. In vedno najdeva kakšno slovansko besedo, ki jo je madžarščina vzela za svojo.

Ulice Budimpešte

Ulice Budimpešte

Ciganski orkester, strastni violinist …

… take stereotipe imamo pred seboj, ko pomislimo na Madžarsko. Budimpešta je prestolnica in tu imaš vse živo. V resnici so Madžari vljudni, zadržani vsaj na začetku, skorajda plahi. Zelo posebni. In zelo so mi všeč.

________

Povzeto po članku Dobro mesto, revija Goodlife, junij 2015

Screen Shot 2017-07-31 at 4.28.07 PM

_______

PREBERITE ŠE: