Kliše? Morda. A v primeru Benetk me to ne zanima. Nisem videl malo sveta, Evropa pa je sploh moja celina. Zato z lahkoto zatrdim, da so, seveda zame,

najlepše mesto na svetu – Benetke. Tako sem se dokonč- no odločil leta 2018, ko sem sredi decembra v mrzlem, a sončnem dnevu brez oblačka na nebu ob Baziliki svete Marije Zdrave (Basilica di Santa Maria della Salute) gledal čez morje proti Trgu sv. Marka. Ta pogled mi je za vedno ostal v spominu.

Tudi moj nedavni obisk Benetk je to zgolj potrdil. Spet sem stal tam in spet sem bil kot začaran. Pa ni bilo brez- hibno vreme. Pogledi proti Trgu sv. Marka, proti kanalu Grande in v neskončnost morja so osupljivi. Vsako leto se lahko vračam v to mesto neštetih ulic in uličic, brez- mejne mistike, mostičkov, kanalov, gondol, starih hiš, ki se vzpenjajo iz vode … pogledov, ki zares jemljejo dih.

PEŠ DO BISEROV MESTA

Kakšen privilegij, da je Ljubljana le dve uri in pol stran od tega veličastnega mesta umetnosti, kulture, nekoč dela svilne poti, ki je vodila vse do Kitajske in se je v Benet- kah pravzaprav začela. V Benetkah se najraje gibam peš. Z gondolo in vodnim taksijem se še nisem peljal, z va- poretom pač. A največ doživetij, utrinkov, posebnosti in skrivnosti človek v tem mestu vidi med pohajkovanjem po trgih, ulicah, mostovih. In ko te večurno potepanje ut- rudi, te pričakuje neskončno število lokalov, restavracij, oštarij z italijanskimi specialitetami. Na zadnjem potepa- nju sem odkril verigo Majer, še posebej sem si zapomnil

La Cantinetto, manjši lokal z izbranimi vini in najboljšimi mesninami (mortadela, pršut iz Parme, slastni tapasi …). Poleg italijanskih vin se da v La Cantinetti (Campo San Giacomo da l’Orio 1658) kupiti tudi izbrana slovenska vina, denimo vinarjev Radikon in Škerlj.

Za spanje v luksuznih in najbolj znanih hotelih v mestu – Danieli in Cipriani – ne bom imel nikoli dovolj denar- ja, lahko pa si denimo privoščim hotel Bauer (tudi pet zvezdic), ki je z ene strani, te, ki gleda proti kanalu Gran- de, videti kot srednjeveška palača, z druge, v notranjo- sti mesta, pa kot socialistična zgradba. Pred leti ga je s svetili opremila tudi slovenska industrijska oblikovalka Lara Bohinc. Ali pa Al Duca di Venezia, zelo klasično opremljen hotel, tak, kot pač mora biti v Benetkah. Od vsega v njem sta me najbolj navdušila razkošna kopalni- ca z dvema lijakoma in marmor. In jasno, vsa svetila in luči so izdelani iz muranskega stekla.

T FONDACO DEI TEDESCHI BY DFS

Benetke premorejo tudi eno najlepših nakupovalnih ga- lerij, kot T Fondesco dei Tedeschi by DFS pravijo Bene- čani. In res je ta meka dragih nakupov videti kot galerija, ne kot poceni šoping center. Jasno, v več nadstropjih, ki so vsa kot lože v gledališču, se bohotijo največje modne znamke na svetu: Dior, Fendi, Bottega Veneta, Prada, Yohji Yamamoto, Moncler, Tom Ford, Gucci, Salvato- re Ferragamo … A to še ne pomeni, da je v galeriji vse najdražje. Ne nazadnje lahko v ličnem lokalu v pritličju spiješ izvrsten espreso (Illy) za dva evra.

ČEŠNJA NA TORTI …

… je muzej Peggy Guggenheim. Peggy Guggenheim Collection je muzej sodobne umetnosti ob Velikem kanalu. Ime je dobil po ugledni zbiralki umetnin in mecenki umetnosti Peggy iz znamenite newyorške družine Gug- genheim. Tisti Peggy, ki je odkrila abstraktnega umetnika Jacksona Pollocka.

Muzej je med najbolj obiskanimi znamenitosti v Benetkah, z njegove terase pa je eden najlepših razgledov v Benetkah. Muzej je v palači Palazzo Venier dei Leoni iz 18. stoletja. V njej je Peggy Guggenheim tudi živela.

A čeprav so Benetke najlepše mesto na svetu, v njem ne bi živel. Ker mi potem ne bi več pomenile to, kar mi pomenijo zdaj.

Piše: Aleš Čakš · Foto: Aleš Čakš

page18image32840