UTRINKI JOSA DOUMAJA

Njegova ekscelenca gospod Jos Douma je bil nizozemski veleposlanik v Sloveniji štiri leta, avgusta 2013 pa se poslovil od svoje, kot je sam rekel, najljubše dežele. Preden je prišel k nam, sta z ženo živela v Rusiji, ki je bila zelo posebna, a tudi zahtevna. Ampak čisto na vrh priljubljenosti je vseeno uvrstil Rim, potem pa na našo željo predstavil drugo najljubše – Moskvo.

Moskva

Jos Douma

Zakaj Moskva …

Moskva je nepredvidljiva in tudi zato zelo bogata v izkušnjah. Je izjemno kulturno mesto, povsod je veliko galerij, muzejev, gledališč, že na ulicah slišiš klasično glasbo, vidiš tradicionalni ples in vse polno je tržnic, bolšjih trgov. Moj najljubši bolšji trg pa je bil Ismailovo, za nakup knjig, umetnin, kučme in drugega zanimivega kiča.

Moskva

Kar mi je še posebno všeč v Moskvi …

… je to, da to mesto nikoli ne spi, nikoli ni tišine. Seveda je umazana, ampak tam se vedno kaj dogaja, zato je moj najljubši del za sprehod stari Arbat. Vedno ti nekaj pusti zapisanega v spominu, vedno te nekaj nauči.

Moskva

Obiskati galerije v Moskvi …

… je nujen opravek. Morda kar tisto, najbolj priljubljeno, galerijo Tretjakov. Tja sem zelo rad zahajal pa še blizu našega doma je bila. Da o Bolšoj teatru niti ne govorim. Imel sem namreč to smolo, da so ga ravno v času, ko smo živeli tam, prenavljali in si ga žal nisem mogel ogledati.

Moskva

Metro je po večini mest le …

… izjemno učinkovito prevozno sredstvo. V Moskvi pa ima še dodatno vrednost, saj velja za enega najlepših na svetu in resnično so nekatere postaje kot muzejski hodniki. Moja najljubša je zagotovo Ploščad revoluciji, kjer je najslavnejši kip vojaka s psom. Velja namreč, da prinaša srečo, če se dotakneš pasjega nosu. Je pa že zelo oguljen. (Smeh.)

Moskva

 

Za nakupovanje sem si najraje vzel čas za tržnice …

… sva pa z ženo vedno peljala najine goste tudi v prestižni nakupovalni center GUM v središču mesta na Rdečem trgu. Klasične ruske spominke, kot so matrjoška, najdete kjerkoli na Starem Arbatu, vedno pa poglejte na različnih mesti za najboljšo ceno. Nikoli pa ne poskušajte barantati v Moskvi.

Prave kučme so v Rusiji nujne …

… eno sem kupil v St. Peterburgu, ker je bilo tako mrzlo, da sem jo res potreboval, drugi dve sta najbrž iz Moskve, najverjetneje sem ju kupil na kakšni tržnici.

Moskva

Poletja so v Moskvi čudovita. Zima pa težke…

… ampak sem jih prenašal tako kot pravi Rusi, veliko sem trpel. (Smeh.) Rusi radi trpijo. Ponosni so na to. Po koncu prve zime sem pomislil: Glej, glej, zime je konec, saj niti ni bila tako dolga. Potem pa sem preštel mesece in jih je naneslo za več kot pol leta. Od oktobra do maja.

Gogolja še vedno nosim v mislih…

… ne berem veliko romanov, zato ne poznam preveč ruske literature, pred leti pa sem vseeno prebral Gogoljeve Mrtve duše. In bil sem navdušen, še vedno ga nosim v mislih. Gre za zelo bizarno, ampak čudovito branje. Podobno je z mojim najljubšim skladateljem. Šostakoviča pač ne moreš poslušati v pisarni, gre ti na živce, lahko pa ga z užitkom poslušaš v avtu, v live izvedbi.

Moskva

Foto: Klemen Ilovar in Shutterstock


_______________

NE IZPUSTI PRILOŽNOSTI ZA OBISK PRAVLJIČNO OSVETLJENE IN V SNEG ODETE ULICE MOSKVE V NOVOLETNEM ČASU. GALERIJE, MUZEJIM GLEDALIŠČE, BOLJŠI TRG,… BREZ KUČME IN MATRJOŠK NE PRIDEŠ NAZAJ.

KOMPAS PA DODA K NEPREDVIDLJIVI MOSKVI ŠE SEVERNE BENETKE ALI MAGIČNI SANKT PETERBURG.

 

Moskva

 

_________

Če te je navdušila Moskva, se sprehodi še po …

 

 

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­