BISER INDIJSKEGA OCEANA

Palmina senca na dolgih peščenih plažah kristalno čistega morja enega izmed najlepših tropskih otokov.  V zaledju pa neskončna polja sladkornega trsa in griči, ki vsako kapljo znoja nagradijo z razgledom, ki prevzame. Prijazni in odprti domačini, okusna lokalna hrana in živahno mestno življenje v glavnem mestu Port Luis. Pa prikupen par afriških nosorogov in neskončne soline. Otoška država v Indijskem oceanu, kjer čas teče v ritmu slanih valov in nežnega morskega vetriča. In če je verjeti Marku Twainu, je bil »najprej ustvarjen Mavricij in potem nebesa«.

SKOK STRAN OD PLAŽ, PALM IN KRISTALNIH LAGUN

Čeprav je fotogalerija Mavricija, ki si jo obiskovalci naredijo v glavi, sestavljena iz slik romantičnih peščenih plaž, zibajočih palm in azurno modrih lagun, lahko malce bolj ambiciozni avanturisti in popotniki svojemu mentalnemu foto albumu dodajo še kakšno manj tipično sliko tega malega koščka raja pod vročim soncem sredi Indijskega oceana. Mavricij je z neskončnimi plažami, luksuznimi hoteli in dovršeno turistično ponudbo res priljubljena destinacija za mladoporočence in zvezdnike, a otok ponuja nepozabno izkušnjo tudi športnim navdušencem, avanturistom in raziskovalcem skritih kotičkov pod soncem.

LEŽERNO POTAPLJANJE V LAGUNI ALI RAZBURKANA MORSKA PENA?

Pestro podvodno življenje, fascinantno morsko dno in kristalno čisto morje kar vabijo turiste, da se potopijo v raziskovanje morskih globin, ki ponujajo kar malce nezemeljsko izkušnjo, ki prepriča še take skeptike in zahtevne obiskovalce. Otok ponuja več kot 100 potapljaških točk, njihova globina pa se giblje med 7 in 45 metri – kar jih naredi raj za začetnike in izkušene mačke.

Mavricij

OGLASNA VSEBINA

Po ležernem potapljanju pa se lahko odpravite še na bolj razburljivo morsko doživetje. Vulkanske kamnine in neizprosna moč morskih valov sta nad morjem ustvarila Pont Naturel (Naravni most), po katerem se tudi najbolj pogumni sprehodijo kar z malce tresočimi koleni in cmokom v grlu, pod seboj pa opazujejo jastoge, pisane ribe in mogočne morske pse, medtem ko jih bučanje morskih valov ovija v slano meglico nepopisnega doživetja. »Škljoc,« in vaš miselni fotoaparat ustvari spomin, ki ga ne najdete na vsakem Instagram profilu.

Pont Naturel (Nature Bridge)

NAJVEČJI NARAVNI FENOMEN – PODVODNI SLAP

Jugozahodni del tega mladega vulkanskega otoka skriva eno najbolj čudovitih kreacij narave. Mavricij pravzaprav »sedi« na morski polici, ki je ena največjih na svetu, čeprav je globoka le malce več kot 150 metrov. Rob morske police pa se drastično zniža v globino več kot 4.000 metrov. Znamenita slika podvodega slapa, ki je vidna le z višine, pa pravzaprav sploh ni tekoča voda, ampak pesek, ki ga z morske police odnaša morski tok.

ZLATE PLAŽE IN OSUPLJIVI VRHOVI

Obala tega neverjetnega otoka se ponaša s 330 kilometri čudovitih peščenih plaž, večino pa jih z morja obkrožajo barviti koralni grebeni. Koralni grebeni so okrog otoka formirali številne lagune, ki ponujajo kristalno čisto morje z mirno morsko gladino. Najlepše plaže so skoncentrirane na severu otoka. Ena najbolj obljudenih plaž je Grand Baie, ki jo radi obiščejo navdušenci vodnih aktivnosti.

Od sanjarjenja pod palmami pa vas lahko pot pelje po strmih poteh osupljivih otoških vrhov. Pohodništvo na Mavriciju je vroče, lepljivo, naporno, ampak zaradi očarljivih razgledov zagotovo vredno vsakega upehanega koraka. Macchabee pot je od vseh še najmanj zahtevna. Dolga je 10 km, zahteva 3 ure precej lahke hoje, povzpeli pa se boste na 655 metrov visok vrh, ki ponuja razgled po največjem nacionalnem parku Mavricija.

ZAJTRK PRI ELI IN BENJAMINU

Od peščenih plaž in morskih doživetij v modrih globinah pa na čisto pravi safari k Eli in Benjaminu – paru belih nosorogov, ki sta na Mavricij pripotovala iz Južne Afrike. Zaradi nevarnosti divjega lova so ju naselili na zahodni obali tega vibrantnega otoka, kjer imata urejen pravi mali rezervat. Nosoroga še nista odrasla, zato ju lahko v jutranjih urah obiskovalci hranijo in opazujejo njuno navihano igranje ob zajtrku, s katerim zabavata sebe, lokalne prebivalce in tiste redke turiste, ki njuno zavetišče najdejo in obiščejo.

V ZAVETJU BLAGODEJNEGA ZRAKA MORSKIH SOLIN LES SALINES

Suho območje zahodne obale – La Tourelle – pokriva neskončna solna ravnina. Še nekaj let nazaj so pridne roke lokalnih delavk v temno modrih krilih na solinah zbirale solne kristale, danes pa je območje bolj varovano in zaprto. Vseeno ga lahko obiščete v urah, namenjenih radovednim pogledom, si napasete oči na snežno belih ravnicah in zadihate blagodejni zrak morskih solin.

Foto: Flickr, Pixabay in Shutterstock


_______________

NA MAVRICIJUSU ČAS TEČE V RITMU SLANIH VALOV IN NEŽNEGA MORSKEGA VETRIČA. 

KOMPAS TI PONUJA SREČANJE Z DELFINI, JAHANJE KONJ NA PLAŽI, ALI SAMO UŽIVANJE V TEH ČUDOVITIH NEBESIH.

Mavricij

 

_________

Če te je navdušil Mavricij, se sprehodi še po …