NAJBOLJŠE POLETNE PRIREDITVE V NAŠI BLIŽINI

Poletje je čas, ko se po vročem dnevu zvečer z veseljem odpravimo ven in uživamo v številnih prireditvah, ki jih topli dnevi ponujajo. Tudi v sosednjih državah je malo morje festivalov, koncertov, razstav in prireditev – če bi se le dalo, bi obiskali vse! Objavljamo seznam nekaj zanimivih za vsako od sosednjih držav, še več pa jih najdete na koncu članka.

AVSTRIJA

Opera v kamnolomu

Od 12. 7. dalje, Kamnolom sv. Margarete, jezero Neusiedler

Prizorišče, ki očara.

Prizorišče, ki očara.

Kamnolom v pokrajini Burgenland je uvrščen na UNESCO seznam kulturne dediščine: mešanica geološke preteklosti našega planeta in kulturnih prireditev ustvari enkratno prizorišče za operno izkušnjo, ki se jo redkokje doživi. Letos se prizorišče odpira z Verdijevo opero Rigoletto.

Za točen urnik dogodkov kliknite na povezavo.

Pflasterspektakel – International Street Performance Festival Linz

20. 7.–22. 7., Linz

Pflasterspektakel - ko ulica zaživi!

Pflasterspektakel – ko ulica zaživi!

Eden največjih festivalov uličnih predstav v Evropi predstavlja najboljše programe komedije, žongliranja, akrobacije ognjenih in zračnih performansov ter plesno-glasbenih predstav. Interakcija z obiskovalci je ključni del ulične umetnosti, ki v kombinaciji s kreativnostjo, spontanostjo in duhovitostjo ustvarijo pravo vzdušje. Preko 100 skupin in posameznikov bo na 40 lokacijah izvedlo približno 700 predstav – v centru Linza!

Za več informacij pa kliknite tu.

MADŽARSKA

Balaton Sound Festival

5. 7.–9. 7.,  Zamárdi, jezero Balaton (Blatno jezero)

Blatno jezero - največje v Srednji Evropi

Blatno jezero – največje v Srednji Evropi

Elektronski glasbeni festival je največji v osrednji Evropi, kar je neverjetna izkušnja sama po sebi, hkrati pa se dogaja praktično na plaži več kot 200 kilometrov od morja. V več kot desetih letih so gostili veliko svetovnih imen elektronske glasbe (Dimitri Vegas & Like Mike, David Guetta itd.), pa tudi novincev na sceni. Mešanica urbanega in »obmorskega« bo pravo doživetje!

Več na povezavi.

Sziget Festival

9. 8–16. 8., Budimpešta

Sziget postreže z nepozabno zabavo!

Sziget postreže z nepozabno zabavo!

Vsakoletni vseevropski glasbeni festival, ki poteka na Óbudai sziget – dobeseden prevod »Otok starega Bude« – na Donavi, je enotedensko doživetje, ki se je razvilo iz neznanega študentskega festivala v devetdesetih letih. Zdaj je eden vodilnih glasbenih dogodkov, kjer je skoraj več kot polovica obiskovalcev iz tujine, vsi pa uživajo v mešanici različnih glasbenih okusov – vse od rocka, elektronike, klasike in popa. Lansko leto so tu nastopila odmevna imena, kot Bastille, David Guetta, Rihanna, Sia, Muse …

Tudi letos pa bo dogajanje več kot pestro, če omenimo le nekaj imen: The Chainsmokers, Macklemore & Ryan Lewis, P!NK … in celo Magnifico! Sziget ni le glasbeno, je tudi odrsko doživetje, ki se obiskovalcem za vedno vtisne v spomin.

Več o festivalu je na voljo tu.

Hungarian Grand Prix

27. 7.–30. 7., Budimpešta

Ko se zmaga, si je treba dati duška.

Ko se zmaga, si je treba dati duška.

Za vse ljubitelje izjemnih pospeškov in vonja po bencinu je tu seveda tudi legendarni Grand Prix. Prvi dan se bo mogoče z vikend vstopnico sprehoditi po »Pitih« in si celo ogledati dirkalnike. Naslednji dan bodo sledile poskusne vožnje ter GP2 kvalifikacije, v soboto pa bo šlo zares! Po tretji vožnji sledijo kvalifikacije, zmagovalna parada pa sledi nato v nedeljo, po paradi vseh tekmovalcev. V vmesnih urah bodo potekale še dirke različnih pokalov in serij, zato se bo zagotovo našlo za vsakega nekaj!

Več informacij o dirki na povezavi.

HRVAŠKA

Pulski filmski festival

15. 7. – 22. 7., Pula

Puljska panorama.

Puljska panorama.

Festival, na katerem podeljujejo nagrado Velika zlata arena, je dobro poznan dogodek tudi v tujini, saj gosti množico filmov iz drugih evropskih držav. Letošnji program je razdeljen na več sklopov:

  • Pula Cinematheque

Program, posvečen filmskim klasikam, ki so zaznamovale zgodovino festivala. Projekcije so organizirane na Brionih.

  • Razstave

Festival organizira več razstav v sodelovanju z različnimi mestnimi/hrvaškimi organizacijami in institucijami po celem mestu.

  • Časovni stroj

Prilagodljiv program, posvečen filmski produkciji posameznih držav, avtorjev ali tematskih dežel.

  • Zabavni program

Poteka od 18. do 25. julija.

Informacije in urniki o programu festivala.

Rabska Fjera

25. 7. – 27. 7., Otok Rab, Rab

Na glavnem prizorišču se vedno tare radovednežev.

Na glavnem prizorišču se vedno tare radovednežev.

Leta 1364 so v čast Ludvika 1. Ogrskega (Ljudevit Veliki), ki je porazil Benečane, priredili tridnevno slavje. Dandanes je festival, ki se je razvil iz tega praznovanja (včasih trajajočega celo 14 dni), namenjen prikazu življenja starih otočanov in kulturno-glasbenim prireditvam, ki ustvarijo pristno mediteransko vzdušje. Obiskovalci lahko okusijo tradicionalno vino in specialitete ter se zvoku pesmi in glasbe iz starinskih glasbil zazibajo v prijetnih ritmih.

Več informacij o Rabskem dogodku leta.

Dubrovniški poletni festival

10. 7. – 25. 8., Dubrovnik

Pred cerkvijo sv. Vlaha.

Pred cerkvijo sv. Vlaha.

Vodilni hrvaški kulturni festival, letos že 68. po vrsti, se je začel v petdesetih letih 20. stoletja. Opirajoč se na bogato zgodovino in sedanjost mesta, ima moč povezovanja preteklosti in sedanjosti v kulturnodoživljajsko zmes unikatnega doživetja, ki ga vsak obiskovalec občuti drugače. Festival se bo, podobno kot v Ljubljani, odprl s Carmino Burano, nato pa se bodo zvrstile številne razstave, opere, gledališke in glasbene prireditve. Ob vsem pestrem dogajanju pa je vedno na voljo tudi skok v morje, ki vabi k prijetni ohladitvi.

Informacije o festivalu so dostopne tu.

ITALIJA

Palio di Siena

2. 7. in 16. 8., Siena

Panorama trga "Piazza del Campo" med prireditvijo.

Panorama trga “Piazza del Campo” med prireditvijo.

Toskansko mesto prireja najstarejšo konjsko dirko brez sedel v Italiji. Dirka poteka v dveh terminih – 2. julija in 16. avgusta, letos pa bo to že kar 535. po vrsti! Dogajanje je seveda pestro že nekaj dni prej, ko potekajo tudi poskusne dirke. Čustva, ki jih je moč čutiti med najbolj divjimi navijači, se širijo kot požar – najbolj pogumni se lahko postavijo ob progi in občutijo konjsko moč v pravem pomenu besede, ko jezdeci drvijo mimo množice na tem osrednjem sienskem trgu.

Podrobnosti o tem enkratnem doživetju so na voljo tu.

Umbria Jazz Festival

7.b7. – 16.b7., Perugia

V trenutku vročice.

V trenutku vročice.

Svetovno eden najpomembnejših jazz festivalov se odvija v Perugii in okolici, v soseščini Siene. Letno se odvija vse od leta 1973, v zimskih mesecih, konec decembra in v začetku januarja, pa se odvija tudi zimska različica festivala, tokrat v mestu Orvieto. Festival je gostil velika imena jazza in z njim povezanih zvrsti, kot so B.B. King, Tony Bennet, skupino Eath, Wind & Fire in še mnoge druge! Tudi letos bo program pester, nastopili bodo denimo Kraftwerk, Dee Dee Bridgewater ter Funk Off.

Več o festivalu in nastopajočih najdete tu.

Poletje bo več kot pestro! Obilica dogajanja doma in na tujem bo popestrila tako sončne kot tiste deževne poletne dni. Najbolj radovedni pa kliknite na spodnje naslove, kjer se nahajajo še seznami in opisi številnih preostalih dogodkov (razstav, koncertov, glasbenih festivalov, oper, sejmov …) v sosednjih državah:

Avstrija

Madžarska

Hrvaška

Italija