EUROPEAN FOOD SUMMIT BO GOSTIL NAJVEČJA SVETOVNA KUHARSKA IMENA

V partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana se bodo v štirih dneh zvrstili številni dogodki, med njimi strokovni simpozij pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinja, kulinarični sprehod z ljubljanskimi kuharskimi mojstri po kulturnih hramih in znamenitostih, predpremiera najbolj kulinarične tržnice, nepozabna doživljajska večerja v čarobnem ambientu, smučarska tekma na Krvavcu in še veliko več.  

Slovenija je v gastronomiji v zadnjih letih naredila velike korake in tako postaja čedalje bolj zanimiva in prepoznavna v svetu vrhunskih kulinaričnih in vinskih doživetij. Gastronomija je ena izmed ključnih turističnih produktov sodobne turistične strategije, ki pomembno pripomore k uresničevanju cilja – ustvarjanje višje dodane vrednosti.

V Sloveniji, na križišču evropskih geografskih poti in kultur, bo tako med 16. in 19. marcem 2019 na European Food Summitu potekal izjemen program z navdihujočimi kulinaričnimi zgodbami.

»Veseli me, da v Slovenijo prihajajo zvezdniška imena svetovne gastronomije, saj to pomeni, da je že prepoznana kot resen igralec na tem prizorišču. Uspehi, kot so uvrstitve naših kuharskih mojstrov in restavracij na različne lestvice, v združenja in najbolj referenčne medije, prihod vodnika Gault&Millau, pridobitev naslova evropska gastronomska regija 2021 in ne nazadnje dogodki, kakršen je European Food Summit, pripomorejo k razvoju in promociji Slovenije kot dežele edinstvenih doživetij, ki ima kaj ponuditi tudi zahtevnemu gostu,« je poudarila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, dodaja: »Gastronomija je čedalje pogostejši nagib za prihod obiskovalcev, Ljubljana in celotna Slovenija pa imata na tem področju veliko ponuditi. Pri European Food Summitu želimo kulinariko vplesti v nepozabna unikatna doživetja ter jih obogatiti še s strokovnimi predavanji in možnostjo izmenjave mnenj na najvišji ravni. Ob zavedanju, da je gastronomija del kulture, smo s kulinaričnim sprehodom po Ljubljani poskrbeli za preplet vrhunske kulinarike in kulture. V Ljubljani spodbujamo tovrstne dogodke, ki so privlačni za domačo in tujo javnost ter potekajo v turistično manj obiskanih mesecih.«

KULINARIČNO ZAJLANJE V OBJEMU KAMNIŠKO-SAVINJSKIH ALP

Dogodek European Food Summit bo v soboto, 16. marca, v sodelovanju s partnerjem Turizmom Ljubljana in blagovno znamko Gourmet Ljubljana odprla predpremiera Odprte kuhne, najbolj priljubljene kulinarične tržnice na sončni strani Alp. Odprta kuhna bo slab teden pred začetkom rednega delovanja na Pogačarjevem trgu ob tej priložnosti potekala v čudovitem preddverju ljubljanskih Križank in na Trgu francoske revolucije, kjer bo obiskovalcem ponudila izbrane jedi s poudarkom na ponudbi slovenskih gostiln in restavracij ter imenitna slovenska vina, džine in kraft piva.

 V nedeljo, 17. marca, bo osrednje prizorišče dogajanja na Krvavcu, kjer bodo goste smučišča na dogodku Gourmet na snegu razvajali vrhunski slovenski in tuji kuharski mojstri. Odličnim jedem bodo družbo delale izbrane penine in vina vrhunskih vinarjev, poskrbljeno pa bo tudi za zabavo.

Posebno doživetje je zagotovo kulinarično zajlanje visoko v čarobnem objemu Kamniško-Savinskih Alp – I FEEL SLOVENIA Večerja na zajli, ki se poteguje za naslov petzvezdičnega doživetja. Priznani kuharski mojstri pod taktirko Jezeršek gostinstva in gostilna Krištof bodo goste v gondolah razvajali s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami.

DEVETHODNI MENI

Vrhunec dogodka pa bo potekal v ponedeljek, 18. marca, ko sta na sporedu strokovni simpozij in experience dinner (doživljajska večerja).

Glavna tema letošnjega simpozija »Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov«, katerega nosilec je partner dogodka, STO, bo potekala v sodelovanju z Ano Roš in kuratorjem simpozija, Andreo Petrinijem. Petrini velja za enega ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in spada med najvplivnejše osebe v gastronomiji.

 Ana Roš, ki je tudi letos ključni člen dogodka, pojasnjuje:

»Poti in potovanja se vedno začnejo in končajo za mizo, ljudje se namreč radi vračajo v dežele, kjer so dobro jedli. In prav tako jemo tudi pri nas – dobro in zeleno, zato je skrajni čas, da naše kulinarično bogastvo predstavimo svetu.«

Vrhunec večera bo nedvomno tudi letos predstavljala razprodana doživljajska večerja, ki bo poleg najboljše slovenske kuharske mojstrice Ane Roš (Hiša Franko) gostila še italijanskega kulinaričnega virtuoza Riccarda Camaninija (Lido 84, Italija) ter Luko Koširja (Gostišče Grič), enega najustvarjalnejših slovenskih kuharjev in ambasadorja Evropske gastronomske regije 2021. V čarobnem ambientu Ljubljanskega gradu bo devethodni meni tudi tokrat pospremljen z vrhunsko vinsko spremljavo izbranih slovenskih vinarjev.

Zaključni dogodek bo v torek, 19. marca, na Krvavcu. Dan se bo začel z gurmanskim zajtrkom Argeta Exclusive in vrhunskim kuharskim mojstrom Luko Koširjem. Medtem ko se bodo v napeti smučarski tekmi pomerili smučarji, deskarji, vinarji in ljubitelji kulinarike ter se potegovali za zmagovalne stopničke pokala Audi Gourmet, bo na krvavški plaži potekal Gourmet na snegu, kjer nas bodo razvajali tako domači kot tudi kuharski mojstri in odlična vina. Dan bomo končali z apres ski zabavo.

Poskrbljeno bo torej za pestro dogajanje, zato vse ljubitelje kulinarike vabimo, da za več informacij obiščejo spletno stran www.foodsummit.eu in se nam med 16. in 19. marcem pridružijo na nepozabnem kulinaričnem doživetju European Food Summit.

Foto: Žiga Intihar

______________

Dobro življenje pa je tudi dobro branje, privošči si ga spodaj …