Razmišljala ZALA DJURIC

Vstala sem ob zori, obula patike in se napotila v naravo. Gazim na Šmarno goro, počutim se super, ponosna nase, obdana s svežim zrakom in vso to lepoto. Nakar počasi dohitim starejši par, kakšnih sedemdeset sta jih štela.Naklon postaja vse bolj strm. Lagano se s palicami vzpenjata po hribu navzgor, medtem ko z mene lije pot. “Dobro Zala, kaj je s tabo” sem razmišljala, “a sem pozabla kavo spit, ne nikol ne pozabim kave spit, a sem mogoče mal’ bolna, ma ne zdrava sem kot dren, a sem žejna, ne morem bit, v roki nosim donat. Pa dobro kaj mi je, ne moreta imet Onadva jačega tempa od mene, kaj je fora…” Na vso moč si ju prizadevam prehiteti, zelo počasi gre, prav živcirati me začneta. Hitim, hitim, ker mi ego ne dovoli, da bi bil petdeset let starejši par v boljši kondiciji kot jaz. Končno ju premagam. A jebi ga, ko mi zdaj sledi zvok palic. Sopem, sopem in končno jih ne slišim več. Zdaj, ko sem si dokazala, da sem le hitrejša od sivega strica in tete, se ustavim, da bi ujela sapo, nakar ponovno zaslisim zvok palic … Aja, moja sapa je preglasila zvok vztrajnih starčkov.

ZAUPAM IMUNSKEMU SISTEMU


Dogodek je sprva prizadel moj ego, naslednji hip pa sem se že krohotala, saj sem se spomnila na hit prejšnjega tedna, Tonija iz Zagreba. Ne vem, ali je res, da gripa ne obstaja. Sem pa prepričana, da je res, da smo se ljudje malo pomehkužili. Nam je že popolnoma običajno, da vsako drugo zimo obležimo z vročino. In potem rečemo, da smo dobili virus od nekoga, češ, nisem jaz kriv, virus me je našel. Virusi so itak vsepovsod in jaz se jim ne poskušam izogniti. Tudi če je kdo od domačih bolan, me to ne ustavi pri ljubčkanju in jemanju solate iz skupne sklede. Zato ker zaupam svojemu imunskemu sistemu, za katerega lepo skrbim. Lahko rečem, da sem zelo čista, in zato vem, česa si moje telo želi. Jem ogromno zelenjave, nič sladkorja in pšenice, laktoze in mesa. Poleti tolčem limonade, pozimi pa juhe in ajurvedske čaje. Ne pijem veliko alkohola in od ničesar nisem odvisna. Hrana je zdravilo, nikoli ne jem samo zato, da bi bila sita. Pa tudi rajši dam denar zelenjavarju kot farmaciji. Rada jem zdravo, ker vidim, kako mi je telo hvaležno, in dobro poznam razliko med počutjem po pici ali dušenem zelju s tofujem.

Hrana je zdravilo, nikoli ne jem samo zato, da bi bila sita. Pa tudi rajši dam denar zelenjavarju kot farmaciji.

Zala Djuric kolumna

KO BOM VELIKA BOM TONI


Fitnesi mi nikoli niso dišali, dobesedno in metaforično. A zato rada hodim v hribe, meditiram v gozdu, se sprehajam ob morju, divjam ob Ljubljanici s svojimi psi, izvajam jogo … Res si prizadevam telovaditi vsak dan in prav čutim, kako mi je telo hvaležno, kako lažje diham, se boljše zberem in sem bolj vesela, kadar dan pričnem z miganjem. Pa k samozavesti pripomore, kreativnosti, sproščenosti, drži … Vsem priporočam gibanje za dobro jutro. Saj ste slišali Tonija. Upam, da bom tudi jaz, ko bom v penziji, zmogla povprečno dnevno vadbo podaljšati za dve uri.

Potem grem po vodo, kjer srečam tekmeca in jima čestitam s »svaka čast«, se obrnem in si zamrmram: »Vježbaj, pizda ti materina«.

VSE JE V GLAVI


Itak je pa vse v glavi, in če je glava čista, je telo tudi. Zato se ne smemo pustiti sistemu in verjeti, da je biti preveč zaseden vrednota. Moramo prepoznati, kdaj v delu iščemo pobeg in si s tem utiramo pot k izgorelosti. No, v bistvu po moje gripa vendarle obstaja. In nam mnogokrat, ko zbolimo, hoče povedati, da smo se preobremenili. Telo je tako pametno in mi velikokrat tako neumni, da ga ne poslušamo.

Zala Djuric kolumna

Bodimo pogumni, a ne preveč trmasti, bodimo vztrajni, a ne preobremenjeni. Pojdimo naprej, pojdimo gor, vsak po svoje, vsak s svojim tempom.

Skratka, do vrha Šmarne sem že dovolj segrela telo, da se je glava ohladila, tako da mi ego ne nagaja več. Pozvonim na zvon sreče in si zaželim zdravja in veselja. Potem grem po vodo, kjer srečam tekmeca in jima čestitam s “svaka čast”, se obrnem in si zamrmram: »Vježbaj, pizda ti materina«.

>>>>>>

ZALA DJURIC je pesnica, igralka, glasbenica, umetnostnozgodovinska navdušenka, popotnica in uživačka. Ali pač samo je.

zala_avtor

________________

Vsa zdrava kulinarična razvajanja vam rada uresniči tudi Goodlife Diners Club kartica:

__________

NOVO!!!

Brezplačno si naloži ali prelistaj posebno kulinarično edicijo GOODLIFE MLJASK.
Izbrane restavracije in slastni recepti – vse v eni ediciji.

____________

Kaj pa še te dobre kolumne …