Z mlekom, brez mleka, sadni, črni, vroč, ohlajen: dejstvo je, da je vsakemu človeku posebej všeč čaj, pripravljen na različne načine. Čeprav ima vsak zase morda različen okus, pa je glede na manifest Britanskega inštituta za standardizacijo na voljo samo en način, kako pripraviti pravo skodelico čaja.

Organizacija je leta 2002 izdala vodnik z naslovom “Priprava čajne tekočine za uporabo pri senzoričnih testih”, ki se razteza na kar 10 strani. Kako zelo britansko, bi rekli nekateri.

Strokovne organizacije in strokovnjaki so sodelovali pri oblikovanju znanstvene formule za popolno skodelico čaja. Združenje britanskih proizvajalcev čajnih izdelkov, Odbor za trgovino s čaji in Ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in prehrano so pripomogli k oblikovanju standardov, ki so bili razviti leta 1980 za pomoč strokovnim testatorjem čaja.

Anglotopia.net

PRAVILEN POSTOPEK PO ”ČAJNEM VODNIKU”

Potrebujete lonec iz porcelana, na vsakih 100 gramov vode pa morata biti najmanj dva grama čaja. Temperatura ne sme presegati 85 stopinj Celzija, ko je servirana, vendar mora biti za “optimalni okus in senzacijo” segreta nad 60 stopinj Celzija.

Najprimernejša velikost skodelice znaša med 74 mm in 78 mm v širino ter med 83 mm in 87 mm v višino. Ker povprečna čajna vrečka vsebuje 1,5 g čajnih listov, je za majhno skodelico treba uporabiti vsaj dve vrečki, za veliko pa vsaj štiri.

Tudi čas je pomemben. Po vodniku je popoln čas za najboljšo čajno mešanico 6 minut, saj v tem času lahko najbolj izvleče okus iz čajnih listov.

tea-Andrea-Leggett-Flickr

Seveda ima vsak svoj najljubši način priprave, navkljub temu pa tudi tradicionalna metoda v stilu – zlijemo vodo v skodelo, vanjo vržemo vrečko čaja in brizgnemo malo mleka – še nikoli ni nikomur škodila. No, kakšen Britanec bi mogoče trznil, zato jih pa lahko Slovenci pomirimo s slovenskimi tekočimi specialitetami, kot so sadjevec in borovničke.

_

Preberite še: