”Tako zaposleni kot vodilni v podjetjih posegajo po kavi v trenutkih, ko jim primanjkuje energije. Nekateri kofein zaužijejo raje v obliki gaziranih energijskih pijač, večini pa prija okus skodelice tople kave. Kofein pozitivno vpliva na sposobnost koncentracije ter kvaliteto in hitrost izvedbe nalog. Problematika kofeina se skriva v odvisnosti kot tudi v dejstvu, da kofein lahko “pomaga” pri pridobivanju neželene teže in razvoju debelosti.

Zadnje čase je zelo popularna tudi “bulletproof” kava, ki pozitivno vpliva na prehranjevalne navade, poleg tega pa naj bi imela tudi antioksidativni potencial. Je torej kava primerno poživilo za vse?

pexels-photo-265186-1080x675

1. Vpliva na mentalne sposobnosti in sposobnost koncentracije

Kofein v presnovi zasede receptorje za adenozin in tako prepreči njegovo vezavo. Adenozin je namreč spojina, ki povzroča občutek utrujenosti. V manjših odmerkih kofein pozitivno vpliva na mentalne sposobnosti in koncentracijo, vendar se učinki od posameznika do posameznika razlikujejo. Odziv telesa je pogojen predvsem s telesno sestavo, starostjo, kvaliteto spanca in seveda količino zaužite pijače, ki kofein vsebuje. Prav tako s časom telo na kofein razvije toleranco.

Poleg naštetega lahko občutite več energije, imate izboljšan spomin in kognitivne funkcije, vendar lahko posledice občutite kasneje, tekom dneva.

2. Vpliva lahko na kvaliteto spanca

Če kofein uživate v zmernih količinah, to ne bi smelo vplivati na vaš spanec. V primeru, ko pa presegate priporočene odmerke, pa se zgodi, da težko zaspite. To lahko povzroči kronično pomanjkanje spanja, kar vodi v pomanjkanje energije in nižjo produktivnost. Pride lahko tudi do pregorelosti (preberite VEČ o pregorelosti).

Drugi simptomi prevelikih odmerkov kofeina se kažejo kot tresavica (rok), razdražen želodec in neenakomeren srčni utrip. Marsikateri podjetnik še vedno zagovarja mentaliteto “delaj, delaj, delaj”, vendar zdravstvene raziskave kažejo, da je spanje, predvsem zadostna količina spanja, zelo pomembno za normalno funkcijo telesa. Vse odločitve so vaše, vendar je pomembno vedeti, da preveliki odmerki kofeina negativno vplivajo na vaše spanje in sposobnost telesa, da se spočije.

Več preberite tukaj.

_________________

PREBERITE ŠE: