SLADOLEDARNA VIGÒ

Kateri sladoled imate najraje? Čokolada? Mlečna ali črna ali bela? Morda mešanih okusov? Bela čokolada z granatnim jabolkom ali pa hišni sladoled vigò, maskarpone s koščki čokolade? Pistacija? V vročih poletnih dneh prijajo sadni sorbeti – jagodni, gozdni sadeži, limona … z okusi izbranega, sočnega sadja. Sladoledarna Vigò v Ljubljani in Kopru je mesto užitkov, razvajalnica čutov, test za brbončice.

Kremast, bogat sladoled polnega okusa, ki se dolgo topi v ustih, spomin nanj pa traja še dolgo po tistem, ko je steklena posodica prazna. Težava je v tem, ker vsakič hočeš še. Pri Vigòju so resno vzeli italijansko dolce vito, odo sladkemu življenju; italijanska umetnost mešanja sladoledov je tu še izpopolnjena, dodali so ji še osebno noto. Vse delajo sproti, ničesar v zalogo, sladoledi so polnega okusa in ravno prav ohlajeni.

Aleš Piščanec, lastnik Vigoja

SLADOLEDNI MAGNET

Zgodba o sladoledu Vigò je zgodba o ljubezni do življenja. Dolce vita pač. Začela se je leta 2000, ko je Aleš Piščanc obesil poslovno kariero na klin in odhitel na pomoč sestri, ki je imela sladoledarno v središču Kopra. Sprva se je učil predvsem tehnik mešanja sladoleda, kmalu pa je želel svoje znanje še dopolniti in je odšel na izobraževanje v tujino. Nato je odprl prvo sladoledarno v Supernovi v Kopru in nato še v Ljubljani. Kupil je vse stroje in začel. Naložba je bila velika, a se je obrestovala. Ker pa si v življenju nikoli ne postavlja omejitev, kot pravi, ampak ga zanimajo izzivi, se je rodila ideja o novi, izboljšani sladoledarni. Vigò združuje dolgoletno znanje, italijansko tradicijo in seveda ljubezen do dobrega sladoleda. Moderen, a hkrati domačen prostor v starem jedru mesta je kot magnet. Ko si bil enkrat tam in okusil njihov sladoled, boš težko nezvest.

OGLASNA VSEBINA

Češnjev sorbet

Potrebujemo:
300 g izkoščičenih češenj
200 g sladkorja
500 ml vode
sok ene limone

Z mešalnikom zmešamo izkoščičene češnje s sokom limone. Pripravimo sladkorni sirup s 500 ml vroče vode in 200 g sladkorja. Ko se sirup ohladi, umešamo zmlete češnje. Vse skupaj vlijemo v sladoledni aparat ali postavimo v zamrzovalnik, kjer pa je treba sorbet na 15 minut premešati, vse dokler ne postane homogen zamrznjen sorbet.
Še nasvet: za izvrsten rezultat hranimo češnje na hladnem, preden jih uporabimo za pripravo sorbeta.
Zanimivost:
Sorbet – v vseh svojih nešteto okusih je specialiteta, ki izhaja iz stare Grčije in Rima, novejšo različico pa je menda pripeljal na evropske dvore prav Marco Polo. Najbrž mu moramo biti hvaležni, nič ne zaokroži poletnega kosila ali večerje tako kot osvežilni sorbet.

Foto: Matevž Kostajnšek

____________


_____________

Če si že tu, preberi še tole …