Če sanjate, da imate na glavi prhljaj, je to znak, da usmerjate energijo v napačne stvari. Če pa ste v sanjah videli zajca, pomeni, da imate v življenju srečo, magične moči in uspeh. Te trditve so zapisane v spletnem sanjskem slovarju, zato je znanstveno utemeljevanje teh trditev bolj ali manj neresno, vendar pa vseeno obstajajo trdni dokazi, da vsebina sanj odraža človekovo psihološko blaginjo.

Nove raziskave psihologov na Univerzi Cardiff v Združenem kraljestvu razkrivajo, da ponavljajoče se nočne more kažejo na neizpolnjeno psihološko potrebo, s katero se mora sanjar soočiti. Članek, objavljen v reviji Motivation and Emotion, je eden prvih, ki raziskuje odnos med vsebino sanj in frustracijo ali izpolnjevanjem določenih psiholoških potreb: potrebo po avtonomiji in potrebo po družbeni povezanosti.

extra_large-1512127553-cover-image

Znanstveniki pod vodstvom Nette Weinstein, višje predavateljice na področju socialne in okoljske psihologije na Univerzi v Cardiffu, so opravili dve študiji. V prvi so vprašali 200 prostovoljcev, ali in kako pogosto doživljajo eno od devetih najpogostejših nočnih mor in o njih tudi razmišljajo.

Zanimivo je dejstvo, da so najpogostejše ponavljajoče sanje v študiji vsebovale napadanje sanjača  ali zasledovanje, padanje in zamrznjenost od strahu.

V drugi študiji so raziskovalci pri 110 udeležencih analizirali tridnevne vnose sanj v dnevnik. Tako so želeli raziskati, ali in kako se psihološko počutje nanaša na globljo raven obdelave, ki jo sanje zagotavljajo, ali so “slabe” sanje zgolj ”ostanki” nepredelanih dnevnih izkušenj.

Kljub določenim omejitvam združeni rezultati kažejo, da psihološke frustracije ljudi dejansko vplivajo na tematiko sanj. Tisti, katerih psihološke potrebe niso bile izpolnjene, bodisi dolgoročno ali kratkoročno, so poročali, da se počutijo bolj frustrirane in da imajo več sanj, ki so bile zastrašujoče ali žalostne. Na podlagi teh rezultatov znanstveniki trdijo, da kadar psihološke potrebe niso dalj časa zadovoljene, bo imel sanjač ponavljajoče se nočne more.

“Psihološke potrebe budnega stanja so resničen odsev naših sanj,” je v izjavi pojasnil Weinstein.

Vir: IFLscience

___________________

PREBERITE ŠE: